Portugalin jääkiekkomaajoukkue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Portugalin jääkiekkomaajoukkue edustaa Portugalia kansainvälisissä jääkiekko-otteluissa ja -turnauksissa. Portugali on ollut vuodesta 1999 alkaen Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n jäsen.[1] Tämä tapahtui samaan aikaan, kun maahan avattiin ensimmäinen kaukalo Viseuun.[2] Vuonna 2006 kaukalo kuitenkin remontointiin jääkiekkoiluun sopimattomaksi.[2] Seuraava maan jääurheiluliiton yritys järjestää sopivat olot jääkiekkoilulle tapahtui, kun 24 000 asukkaan Elvasin kaupunkiin rakennettiin talvikuukausiksi kaukalo härkätaisteluareenalle.[2] Kaukalo on käytössä vain puolitoista kuukautta vuodessa, ja sen mitat ovat 20 × 40 metriä.[2] Portugalin joukkue pelasi kaukalossa ottelun vuonna 2015 tšekkiläisiä pelaajia vastaan.[2]

Portugali on osallistunut kahdesti IIHF:n Development Cup -turnaukseen.[3] Ensimmäisellä kerralla vuonna 2017 joukkueessa oli paljon rullakiekon pelaajia ja joitakin ulkoportugalilaisia, muun muassa Quebecista.[3] Joukkueessa pelasi myös Christopher Leite, joka on pelannut Ranskan korkeimmalla sarjatasolla.[2] Vuoden 2017 turnauksessa joukkue sijoittui kolmanneksi eli toiseksi viimeiseksi voitettuaan Andorran jatkoajalla.[4] Portugalia valmensi yhdysvaltalainen Jim Aldred.[2] Kyseessä oli ensimmäinen Portugalin jääkiekkomaajoukkueen kansainvälinen turnaus.[2] Ensimmäisen turnauksen aikoihin maan jääurheiluliiton oli tarkoitus yhdistyä Portugalin talviurheiluliittoon, minkä varaan jääkiekkoharrastajat laskivat paljon.[2]

Vuoden 2018 turnauksessa joukkueen sijoitus oli toinen sen voitettua Irlannin ja Andorran mutta hävittyä Pohjois-Makedonialle.[4] Portugalin kaltaiselle kehittyvälle jääkiekkomaalle Development Cup oli tärkeä, sillä sen avulla joukkueen Portugalissa harjoittelevat pelaajat saivat kansainvälistä kokemusta.[3]

Vuonna 2022 maassa oli 57 rekisteröitynyttä miesjääkiekkoilijaa, mutta ei yhtään virallista tuomaria, eikä edelleenkään yhtään jäähallia tai kaukaloa.[5] Lissabon on yksi harvoja Euroopan pääkaupunkeja, jossa ei ole jäähallia.[2] Sen vuoksi monet portugalilaispelaajat harjoittelivat 2010-luvun lopulla Espanjassa sekä Granadassa että Madridin alueella.[3][2] Portugalin jääurheiluliiton yksi tavoitteista onkin ylläpitää hyvät suhteet espanjalaisten jääkiekkoharrastajien kanssa.[2] Pitkän ajan tavoitteissa liitto on hahmotellut yhteistä Pyreneiden niemimaan liigaa.[2] Liiton puheenjohtajan Mauricio Xavierin mukaan maa on saanut paljon apua jääkiekkotoimintaan Tšekin suurlähettiläältä Lissabonista.[2] Xavier itsekin tutustui jääkiekkoon ulkomailla, Kanadassa, ollessaan siellä maanpaossa lapsena.[2]

Portugalilla ei ole sijoitusta jääkiekon maailmanrankingissa, koska joukkue ei ole osallistunut yhteenkään viralliseen maailmanmestaruusturnaukseen.

Tunnetuimpia portugalilaistaustaisia jääkiekkoilijoita lienevät NHL-pelaajat John Tavares ja Mike Ribeiro.[6][7][8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IIHF Member National Association Portugal IIHF International Ice Hockey Federation. Viitattu 14.12.2021. (englanniksi)
  2. a b c d e f g h i j k l m n o IIHF - Portugal goes on ice IIHF International Ice Hockey Federation. Viitattu 14.12.2021. (englanniksi)
  3. a b c d IIHF - Second Development Cup held IIHF International Ice Hockey Federation. Viitattu 14.12.2021. (englanniksi)
  4. a b Elite Prospects - Team Standings Development Cup www.eliteprospects.com. Viitattu 14.12.2020.
  5. IIHF Member National Association Portugal IIHF International Ice Hockey Federation. Viitattu 30.6.2022. (englanniksi)
  6. IIHF - Portugal goes on ice IIHF International Ice Hockey Federation. Viitattu 14.12.2021. (englanniksi)
  7. Q&A: Maple Leafs' John Tavares on Mike Babcock, fatherhood and books - Sportsnet.ca www.sportsnet.ca. Viitattu 14.12.2021.
  8. Sarah McLellan: Ribeiro portrays tough guy, family man USA TODAY. Viitattu 14.12.2021. (englanniksi)
Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.