Polandball

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Erään käyttäjän piirros Polandballista. Pallossa on Puola, joka kuvataan siten, että siinä on Puolan lipun värit toisinpäin kuin ne oikeasti ovat. Erotukseksi Indonesiasta, jonka lipussa ovat samat värit kuin Puolan lipussa väärin päin, Indonesian pallolla on päässä aasialainen riisihattu. Erotukseksi Monaco on puolestaan selvästi pienempi kuin Puola.

Polandball (englantia, ”Puola-pallo”) tai countryball (”maa-pallo”) on käyttäjien luoma Internet-ilmiö, joka syntyi vuoden 2009 loppupuolella saksalaisella Krautchan.net-kuvafoorumilla. Meemissä maat esitetään pallon muotoisina persoonina, jotka usein keskustelevat keskenään kehnolla englannin kielellä, johon on usein sekoitettu maan kielen kielioppia, kirjaimia tai sanoja. Verkkosarjakuvissa vitsallaan eri maiden stereotypioiden, kansainvälisten suhteiden ja historiallisten yhteenottojen kustannuksella. Yleisin tähän sarjakuvatyyliin viittaava nimi on polandball, vaikka nimenomaan Puolaa esittävää hahmoa ei tietyssä sarjakuvassa esiintyisi, tai countryball. Se on saanut suuren suosion Internetissä, ja sillä on noin miljoona seuraajaa eri sivustoilla, kuten Krautchanissa, 4chanissa, Facebookissa, Imgurissa, Redditissä, Instagramissa, 9GAG:ssä, YouTubessa ja VK:ssa.

Taustat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monia eri Polandball-hahmoja

Polandballin juuret ovat elokuussa 2009 käydyssä ”kybersodassa” puolalaisten ja muun maalaisten Internet-käyttäjien välillä drawball.com-sivustolla, jossa on virtuaalinen maalauskangas johon Internet-käyttäjät voivat piirtää haluamaansa vaikka toistenkin käyttäjien päälle. Puolalaisten käyttäjien keskuudessa syntyi idea piirtää Puolan lippu palloon. Tuhannet puolalaiset valtasivat yhdessä kuitenkin koko kankaan, jättäen yläosan valkoiseksi ja alaosan punaiseksi ja kirjoittivat sanan ”POLSKA” kankaan keskelle. 4chan-käyttäjät myöhemmin peittivät kankaan suurella hakaristillä.[1][2]

Saksalaisella Krautchan.net-kuvafoorumilla olleella /int/-laudalla kävivät usein englantia kielenään käyttävät Internetin käyttäjät. Polandball-ilmiön alusta annetaan usein kunnia brittiläiselle käyttäjälle Falco:lle, joka syyskuussa 2009 loi Microsoft Paintia käyttäen sarjakuvan trollatakseen samalla laudalla ollutta rikkinäistä englantia puhunutta puolalaista Wojak-nimistä käyttäjää. Sarjakuvan piirtämisen ottivat sittemmin tavakseen useat laudalla olleet venäläiset.[1][3][4]

Polandball-sarjakuvilla ei ole määrättyjä tekijöitä, ja kenellä tahansa on oikeus tehdä niitä.[5] Ilmiö kulminoituu leviämällä useilla eri Internet-sivustoilla, mukaan lukien Redditissä [4][6] ja Facebookissa, missä jokaisella maalla on oma alaredditinsä ja sivunsa, kuten USAball (Yhdysvallat) ja UKball (Yhdistynyt kuningaskunta).

Teemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkki Polandball-sarjakuvasta, jossa jatketaan teemaa "Poland cannot into space". Sarjakuva viittaa Puolan liittymiseen Euroopan avaruusjärjestöön vuonna 2012.

Polandballin lähtökohta, joka sai kuuluisuutta Smolenskin lento-onnettomuuden (jossa kuoli silloinen Puolan presidentti Lech Kaczyński) jälkimainingeissa on sen kuvastus Puolasta ja sen historiasta, suhteista muihin maihin ja stereotypioista[3][7], keskittyen puolalaiseen megalomaniaan ja kansallisiin komplekseihin.[2][8] Countryballien välinen keskustelu on yleensä rikkinäistä englantia - englantia pääosin kielenä käyttäviä maita lukuun ottamatta - sekä siinä on usein myös seassa Internet-slangia Lolcat-ilmiön tapaan. Yleensä myös sarjakuvan lopussa Puola, jonka lippu esitetään usein ylösalaisin (punainen valkoisen päällä) nähdään itkemässä.[1][2]

Yksi tunnetuimmista Polandball-sarjakuvien teemoista on se, että Puola ei pysty lentämään avaruuteen. Yksi varhaisimmista sarjakuvista alkaa jättiläismäisen meteorin uhasta iskeytyä maahan, jolloin kaikki maat, jotka omaavat avaruustekniikkaa, lähtevät turvaan maapallolta. Sarjakuvan lopussa Puola, joka on yhä maapallolla, itkee ja sanoo rikkinäisellä englannin kielellä yhden tunnetuimmista Polandball-lausahduksista, "Poland cannot into space" (Puola ei pysty avaruuteen).[3][9] Tällä tavoin venäläiset käyttäjät pystyivät lopettamaan puolalaisten käyttäjien kanssa käydyn riidan maiden välisestä paremmuudesta.[1][3][7] Suomalainen Varusteleka myy meemiin liittyvää ”Puolan avaruusohjelman” hihamerkkiä.[10]

Muut maat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polandball-sarjakuva, joka tekee pilaa Ruotsi-Suomesta.

Polandball-sarjakuvat voivat myös keskittyä muihin maihin, mutta sopimuksen mukaan näitä sarjakuvia kutsutaan myös Polandball-sarjakuviksi,[1] vaikka nimeä countryball-sarjakuva voidaan myös käyttää.[4] Muut maat on yleensä ilmaistu myös palloina[5], mutta esimerkiksi Singapore esitetään kolmion muotoisena johon viitataan myös nimellä Tringapore (englannin kielen sanasta kolmio, triangle); Saksan keisarikunta (Facebookissa ja muualla) tai teoreettinen Neljäs valtakunta (Redditissä) on korkea suorakulmio jolla on pienet silmät ja jolle on annettu nimi Reichtangle (englannin kielen sanasta suorakulmio, rectangle); Israel esitetään hyperkuutiona (juutalaiseen fysiikkaan viitaten); Kazakstan esitetään tiilenä jolle on annettu nimi Kazakhbrick (englannin kielen sanasta tiili, brick); ja Nepal esitetään oman lippunsa muotoisena ja lisäksi sillä on hampaat (englanniksi myös Nepalrawr).[4]. Lisäksi Yhdysvallat esitetään usein aurinkolasit päässään ja Yhdistyneellä kuningaskunnalla on monokkeli ja silinterihattu. Maan koosta riippuen jotkut pallot voidaan piirtää toisiaan suurempana tai pienempänä.

Biljardipalloilla 1-8 esitetään kotoperäisiä etnisiä ryhmiä ilman tiettyä kansalaisuutta. Esimerkiksi 1-pallo (keltainen) esittää itäaasialaisia, 7-pallo (tummanpunainen) Pohjois-Amerikan alkuperäisasukkaita ja 8-pallo (musta) esittää afrikkalaisia tai mustia ihmisiä yleisesti. Avaruusolentoja esitetään usein 6-pallolla (vihreä).

Toisinaan sarjakuvissa jotkut maat kuvataan naispuolisina. Yleensä naisena kuvatulla pallolla on rusetti päässään (Esimerkiksi Virolla nähdään monissa sarjakuvissa sininen rusetti.)

Polandballin yksinkertaisuus, maailman historian huomiointi ja nykyasioihin keskittyminen on tehnyt ilmiöstä sopivan kansainvälisten tapahtumien kommentointiin.[5] Esimerkkejä Polandballissa ja mediassa käsitellyistä tapahtumista ovat kiista Senkakusaarista,[11] vuoden 2013 konklaavi jossa uudeksi paaviksi valittiin Jorge Mario Bergoglio,[12] Krimin kriisi[5][9][13][6] ja filippiiniläisten työläisten asema Taiwanissa.[14]

Arviointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkki Polandball-sarjakuvasta, joka viittaa Salvador Dalín teokseen Crucifixion (Corpus Hypercubus), ja jossa kuvataan Wojciech Oleksiakin sanoin Puolan marttyyriusstereotypiaa. Israel ja juutalaiset yleensä kuvataan hyperkuutioina.

Raportti venäläisellä Vesti FM-radiokanavalla mainitsi Livejournalissa olevan viestin missä pyydettiin lukijoita nimeämään viisi kuvaa jotka tulivat ensimmäisenä mieleen kun aiheena olivat Puola tai puolalaiset. Vastaukset, joita kertyi viisi sivua, ja joissa kuvattiin syviä historiallisia siteitä Puolan ja Venäjän välillä, toivat esille aiheita kuten Vale-Dmitri I:n, puolalaisen kirjailijan Alfred Szklarskin teoksen Tomek in the Land of the Kangaroos, puolalaisen Panssaripartio-televisiosarjan, venäläisvastaisuuden ja Polandballin.[15]

Wojciech Oleksiak huomautti kirjoituksessaan culture.pl-sivustolla, joka on Puolan hallituksen rahoittaman Adam Mickiewicz -instituutin projekti, jonka tarkoituksena on edistää puolan kieltä ja kulttuuria ulkomailla, että koska kuka tahansa voi tehdä Polandball-sarjakuvan, ilmiön olemassaolo on luonut ihmisille uusia tilaisuuksia ilmaista henkilökohtaisia näkemyksiään rodusta, uskonnosta ja historiasta. Hän kuvasi Polandballin olevan vertaansa vailla Internetissä ja totesi että sarjakuvien juonet voivat olla ”töykeitä, epäkohteliaita, rasistisia, hyväkseenkäyttäviä, tai vain tyhmiä”, mutta huomautti että sarjakuvien poliittisesti epäkorrekti luonne lisäsi ilmiön houkuttelevuutta.[16]

Samalla Oleksiak huomautti, että Polandball-sarjakuvat yleensä liioittelivat puolalaisia stereotypioita, kuten puolalaisten huonoa englannin taitoa verrattuna muihin kansallisuuksiin, ja Puolan olemista täynnä tylsä-älyisiä psyko-katolisia. Toisaalta jotkin Polandball-sarjakuvien stereotypiat, kuten puolalaisten kertomukset maansa kunniakkaasta historiasta ja asumisesta syvälle juurtuneessa marttyyriudessa, ovat pääosin totta, mutta stereotypiat Puolan monista kansallisista komplekseista ja muiden maiden syyttelystä – omien mokien ollessa oikeasti syynä – ovat totta ja jokseenkin oikeutettujakin.[16]

Oleksiak huomautti edelleen että Polandballista puolalaiset voivat oppia olemaan ”huumorintajuisia pitkäaikaisistamme kaunoistamme”.[16]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Orliński, Wojciech. "Wyniosłe lol zaborców, czyli Polandball", Gazeta Wyborcza, 5.8.2014. Luettu 6.8.2014. ((puolaksi)) Archived from the original on 1.1.2012. 
  2. a b c Zapałowski, Radosław: Znowu lecą z nami w... kulki 15.2.2010. Cooltura. Arkistoitu 24.7.2014. Viitattu 6.8.2014. (puolaksi)
  3. a b c d Kapiszewski, Kuba. "Fenomem — Polska nie umieć kosmos", Przegląd, 5.4.2010. Luettu 5.8.2014. ((puolaksi)) Archived from the original on 5.8.2014. 
  4. a b c d Plomlompom, Nils Dagsson Moskopp Erlehmann & Heller, Christian: ”MS-Paint-Comics”, Internet-Meme : kurz & geek, s. 86–88. 1. painos. O'Reilly Verlag, 2013. ISBN 978-3-86899-806-1. Teoksen verkkoversio (viitattu 5.8.2014). (saksaksi)
  5. a b c d "Is there a series of irreverent political cartoons summing up the crisis?", Vox Media, 25.7.2014. Luettu 6.8.2014. (englanniksi) Archived from the original on 6.8.2014. 
  6. a b "Polandball is Reddit's answer to Crimea crisis", The Sunday Business Post, 4.3.2014. Luettu 8.11.2014. (englanniksi) 
  7. a b Cegielski, Tomek. "MEMY. Legendy Internetu", Hiro.pl, 12.4.2011. Luettu 5.8.2014. ((puolaksi)) Archived from the original on 5.8.2014. 
  8. "Polski internet to potęga, po co te kompleksy?", Spider's Web, 11.5.2012. Luettu 5.8.2014. ((puolaksi)) Archived from the original on 5.8.2014. 
  9. a b "Камышин «может в кантриболз»", Infokam, 7 August 2014. Luettu 8.11.2014. ((venäjäksi)) Archived from the original on 8.11.2014. 
  10. Särmä Polish Space Marines hihamerkki, täysvärinen varusteleka.fi. Arkistoitu 16.11.2017. Viitattu 15.11.2017.
  11. "Japon, Chine, vers une nouvelle guerre froide", France Culture, 9.3.2013. Luettu 8.11.2014. ((ranskaksi)) Archived from the original on 8.11.2014. 
  12. "Wybór Franciszka okiem internautów", Onet.pl, 14 March 2013. Luettu 6.8.2014. ((puolaksi)) Archived from the original on 6.8.2014. 
  13. "Аниматор из Камышина нарисовал мультфильм о «заболевшей» Украине", Argumenty i Fakty, 6.8.2014. Luettu 8.11.2014. (venäjäksi) Archived from the original on 8.11.2014. 
  14. "台灣最美麗的風景是人 真的嗎? (Taiwan is one of the most beautiful landscapes, really?)", Apple Daily (taiwanilainen painos), 31.7.2014. Luettu 6.8.2014. (kiinaksi) Archived from the original on 6.8.2014. 
  15. "Польша у россиян ассоциируется с Лжедмитрием и Польшаром", Vesti FM, 25.8.2013. Luettu 8.11.2014. (venäjäksi) Archived from the original on 8.11.2014. 
  16. a b c "Polandball — A Case Study", Culture.pl, Adam Mickiewicz -instituutti, 9 June 2014. Luettu 6 August 2014. Archived from the original on 6 August 2014. 

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Polandball