Axis Powers Hetalia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Axis Powers Hetalia -mangan kansikuva

Axis Powers Hetalia (jap. Axis powers ヘタリア) on Himaruya Hidekazin luoma manga, josta on tehty myös anime. Sarja on antropomorfistisin moehahmoin kerrottua komediaa, jossa jokaista maata edustaa stereotyyppi. Tapahtumat sijoittuvat enimmäkseen maailmansotien aikakauteen. Maiden historialliset ja poliittiset suhteet kuvataan sosiaalisena ja romanttisena kanssakäymisenä hahmojen välillä.

”Hetalia” on tekaistu sanaleikki, jossa yhdistyvät japanin kielen sanat ”Itaria” (Italia) ja ”hetare” (hyödytön). Hetalia siis tarkoittaa ”hyödytöntä Italiaa” viitaten Italian armeijan heikkoon menestykseen maailmansodissa. Italia on myös sarjan päähahmo. Tähän mennessä sarjassa on esitelty yli 50 maata.

Himaruya loi Hetalian alun perin Internet-sarjakuvaksi vuonna 2003. Alkuperäistä sarjaa julkaistiin mangakirjana kuusi numeroa. Vuodesta 2014 lähtien ilmestynyttä Hetalia World Stars -sarjaa on julkaistu tähän mennessä 4 numeroa (2017). Animea alettiin esittää Internetissä tammikuussa 2009. Lisäksi sarjasta on julkaistu Drama-CD:itä ja elokuva.

Manga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen Axis Powers Hetalia -internetmanga alkoi 19. kesäkuuta 2003 ja jatkuu edelleen Himaruya Hidekazin "Kitayume"-verkkosivulla. Tähän mennessä internetmangan päätarinaa on ilmestynyt viisi lukua ja bonus-tarina nimeltä Chibitalia, joka kertoo Italian lapsuudesta. Lisäksi mangassa on monia sivutarinoita. Chibitaliaa lukuun ottamatta päätarina sijoittuu maailmansotien aikakauteen. Sivutarinoissa kerrotaan myös muista aikakausista.

Axis Powers Hetalia -internetmangasta on tehty myös tankobon-versio, jota alettiin julkaista vuonna 2008. Ensimmäinen osa julkaistiin 17. maaliskuuta 2008 ja toinen 10. joulukuuta 2008. Kolmas osa ilmestyi 20. toukokuuta 2010. Neljäs osa ilmestyi 30. kesäkuuta 2011. Viides osa julkaistiin 30. heinäkuuta 2012. Kuudes osa julkaistiin 31. lokakuuta 2013. Tankobon-versiossa tarinoita on jonkin verran muutettu ja osa niistä on piirretty uudestaan parempilaatuisiksi. Mangassa on mukana myös uusia tarinoita, joita Internetissä ei ole aikaisemmin ollut.

Mangaa julkaisi japaniksi Gentosha Comics vuosina 2011-2013. Vuodesta 2011 lähtien Hetalia ilmestyi kuukausittain julkaistavassa Comic Birz -lehdessä. Vuodesta 2014 lähtien Hetalia on ilmestynyt Shueishan Shounen Jump + -lehdessä nimellä Hetalia World Stars. Hetaliaa on lisäksi julkaistu myös monella muulla kielellä, mutta suomeksi sitä ei ole käännetty. Englanniksi sitä julkaisi alkujaan Tokyopop vuosina 2010–2011, ja Tokyopopin konkurssin jälkeen julkaisua on jatkanut Right Stuf.[1]

Anime[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Axis Powers Hetalia -animen neljä ensimmäistä kautta on ohjannut Bob Shirohata. Jaksojen pituus on 5 minuuttia. Se seuraa enimmäkseen mangan tankobon-versiota, joten siinä on eroavaisuuksia alkuperäiseen Internet-sarjakuvaan. Anime alkoi 24. tammikuuta 2009. Alun perin se suunniteltiin vain 26 jakson mittaiseksi, mutta 15. huhtikuuta 2009 ilmoitettiin, että siitä tehtäisiin toinenkin 26 jakson pituinen kausi. Toinen kausi alkoi 24. kesäkuuta. 10. joulukuuta 2009 ilmoitettiin vielä kolmannestakin kaudesta. 7. maaliskuuta kerrottiin, että kolmannen kauden nimi tulisi olemaan Hetalia World Series, jossa otetaan huomioon enemmän niitäkin maita, jotka eivät osallistuneet maailmansotiin. Kolmas kausi alkoi 26. maaliskuuta 2010 ja päättyi 3. syyskuuta 2010. Neljäs kausi esitettiin heti kolmannen jälkeen 10. syyskuuta 2010 – 21. helmikuuta 2011. Sarjan viides kausi on nimeltään Hetalia the Beautiful World[1] ja sen on ohjannut Hiroshi Watanabe. Kausi esitettiin 25. tammikuuta – 21. kesäkuuta 2013. Kuudes kausi nimeltään Hetalia: The World Twinkle alkoi heinäkuussa 2015.

Animea piti alun perin esittää japanilaisella Kids Station -kanavalla. Suunnitelmat kuitenkin peruttiin sarjan herätettyä paljon kohua Koreassa. Monet korealaiset protestoijat väittivät, että Korean personifikaatio loukkasi korealaisia.[2] Kids Station ilmoitti, ettei Korean hahmo esiinny animessa, eikä se ollut tietoinen Koreassa esitetystä kritiikistä. Se perui sarjan esittämisen "erinäisiin syihin" vedoten. Päätös ei kuitenkaan vaikuttanut sarjan näyttämiseen Internetissä ja kännyköissä.[3][4]

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hetalia-elokuva ilmestyi Japanissa teattereihin 5. kesäkuuta 2010. Se on nimeltään Ginmaku Hetalia - Axis Powers Paint it, White (Shiroku Nure!). Elokuvan on ohjannut Bob Shirohata.[5] Elokuvassa Pict-nimiset avaruusoliot hyökkäävät Maahan ja aiheuttavat outoja tapahtumia ympäri maailmaa. Valtiot yrittävät päästä uhasta eroon ja pelastaa ihmiset sukupuutolta.

Elokuvassa esiintyvät kaikki päähahmot ja heidän lisäkseen sivuhahmoja kuten Liechtenstein, Sveitsi, Preussi, Suomi, Sealand, Unkari, Itävalta, Romano, Valko-Venäjä, Ukraina, Kreikka, Puola, Kanada ja Kuuba. Islanti tekee elokuvassa ensiesiintymisensä.

Päähahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akselivallat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Italia (イタリア (イタリア=ヴェネチアーノ), Itaria Venechiaano, Italia Veneziano)

Italia (Feliciano Vargas) on sarjan tärkein hahmo. Hänet tunnetaan myös nimellä Italia Veneziano. Hänen isoveljensä Italia Romano edustaa Etelä-Italiaa ja asuu Roomassa. Italia on luonteeltaan iloinen ja energinen. Hänellä on tapana äännähdellä ja toistaa lausuntaa ''Ve!~.'' Hän on mahtavan Rooman keisarikunnan lapsenlapsi, mutta silti heikko ja joutuu usein turvautumaan Saksan apuun. Lisäksi hänen heikkouksiaan ovat myös kauniit- ja erityisesti saksalaiset naiset. Italia rakastaa pastaa, pizzaa ja italialaista kulttuuria. Pienenä hän pukeutui mekkoon, mikä johti siihen, että ainakin Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta ja Itävalta luulivat hänen olevan tyttö ennen kuin hän sai äänenmurroksen. Unkari puolestaan oli tajunnut Italian olevan poika.

Saksa (ドイツ, Doitsu)

Saksa (Ludwig Beilschmidt) on ahkera ja vakava hahmo, joka noudattaa säntillisesti käskyjä ja johtaa akselivaltojen joukkoa. Hän uskoo vakaasti, että jotain epämiellyttävää tapahtuu, jos asioita ei tehdä ohjeiden ja kirjojen mukaisesti. Saksalla on hyvin vähän kokemusta ihmissuhteista, mutta sarjan edetessä hän ystävystyy Italian kanssa, ja Italiasta tulee hänen ensimmäinen ystävänsä. Hän pelastaa Italian, jos tämä joutuu ongelmiin ja huolehtii sekä tämän että Japanin harjoittelusta. Saksan harrastuksiin kuuluvat siivoaminen, lukeminen ja kakkujen leipominen. Hänellä on kolme koiraa, joiden nimet ovat Blackie, Berlitz ja Aster.

Japani (日本, Nihon)

Japani (Honda Kiku) on hiljainen, kohtelias ja ahkera hahmo. Hän kärsii usein kulttuurishokista joutuessaan tekemisiin länsimaiden kanssa, mutta hän on aina utelias oppimaan uusia asioita. Hän on hyvä tekemään havaintoja, piirtämään sekä rakentamaan erilaisia koneita. Japanin ollessa pieni Kiina kasvatti hänet ja opetti hänet kirjoittamaan kanjeja, joista Japani kehitti omat hiragana-kirjoitusmerkkinsä. Kasvettuaan Japani petti Kiinan ja heistä tuli vihollisia sodassa. Japani omistaa pienen valkoisen koiran nimeltä Pochi-kun.

Liittoutuneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikka (アメリカ, Amerika)

Amerikka (Alfred F. Jones) on energinen ja vahva hahmo. Englanti kasvatti hänet, mutta hän taisteli itsensä itsenäiseksi. Hän on julistautunut liittoutuneiden johtajaksi ja tahtoo aina esiintyä sankarina. Usein hänen ongelman ratkaisunsa ovat kuitenkin outoja eikä hän kuuntele muiden mielipiteitä. Amerikka pelkää kuollakseen haamuja, mutta hänellä on lemmikkinään avaruusolio nimeltä Tony. Amerikka usein luulee muita valtioita ystävikseen esim. Englantia, vaikka tämä kerran yritti kirota Amerikan mustalla magialla ja Kanadaa, joka on Amerikan veli. Amerikka harrastaa teknologiaa ja tekee mielellään elokuvia, mutta saa osakseen pelkkää kritisointia. Hän pitää hampurilaisista ja oudon värisistä makeisista. Makumieltymyksensä hän on saanut Englannilta. Viime aikoina Amerikka on etsinyt keinoja laihduttamiseen.

Englanti (イギリス, Igirisu)

Englanti (Arthur Kirkland) yrittää esiintyä hyvätapaisena herrasmiehenä, vaikka onkin usein ärsyttävä ja sarkastinen. Hän on huono kokki, pahasuinen ja taikauskoinen. Lisäksi hän on erittäin huono alkoholin kanssa ja juopuu helposti. Englanti yrittää usein kirota vastustajiaan mustan magian voimalla ja juttelee satuolennoille, kuten keijukaisille ja yksisarvisille, joita kukaan muu ei yleensä näe. Englanti kasvatti Amerikan pikkuveljenään, mutta taisteli myöhemmin tätä vastaan Amerikan vapaussodassa.

Ranska (フランス, Furansu, France)

Ranska (Francis Bonnefoy) on huoleton romantikko, joka kilpailee aina Englannin kanssa. Ranska rakastaa itseään niin paljon, ettei suostu puhumaan englantia ja peittelemättä kerskailee ranskan olevan rakkauden kieli. Ranska oli joskus suuri valtio, mutta Napoleon Bonaparten kuoltua hän ei enää pärjännyt sodassa. Nykyään hän houkuttelee turisteja viininsä avulla. Ranska pitää itseään muiden Euroopan maiden isoveljenä. Hän häiriköi usein muita seksuaalisesti ja juoksentelee alasti vain ruusu sukupuolielintensä peitteenä. Ranska rakastaa kaikkea kaunista sukupuoleen katsomatta. Aikoinaan Ranska yritti saada monesti Italian itselleen. Vaikka hän aina häiriköikin kaikkia, hän näyttää pitävän Italiasta tämän ollessa hänen pikkuveljensä. Hän rupesi esimerkiksi puolustamaan Italiaa, kun Englanti olisi halunnut levittää tästä ilkeitä juoruja.

Kiina (中国, Chūgoku

Kiina (Wang Yao) on yksi vanhimmista maista. Hänen on sanottu olevan kuolematon tai ainakin 4000 vuotta vanha. Hän yrittää käyttäytyä kuin muiden maiden isoveli, mutta kukaan ei oikeastaan kohtele häntä sellaisena. Kiina lopettaa yleensä lauseensa päätteeseen "aru", joka on japanilaisten käsitys siitä, kuinka kiinalaiset aina puhuvat. Englannille puhuessaan Kiina kuitenkin vaihtaa päätteeksi "ahen" (oopiumi), viitatakseen oopiumisotiin. Kiina kantaa välillä mukanaan Shinatty-chan pehmolelua joka on parodia Hello Kittystä sekä hänet kuvataan usein pandojen seurassa. Kiina kasvatti Japanin pikkuveljenään, mutta myöhemmin Japani petti hänet.

Venäjä (ロシア, Roshia, Russia/Rossija)

Venäjä (Ivan Braginski) on päältäpäin herttainen, mutta hänellä on myös toinen, kammottava persoonallisuus, joka tulee näkyviin aina vähän väliä. Muut maat, varsinkin Liettua, Latvia ja Viro, pelkäävät Venäjää, sillä tämä kurittaa heitä niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Suuttuessaan Venäjä alkaa päästellä äännettä "kolkolkol", jolla viitataan kolhoosiin. Hän myös vakuuttaa, että jonakin päivänä kaikki tulevat liittymään yhteen Venäjän kanssa. Välillä hän vakoilee muita, etenkin Kiinaa, jolloin hän on naamioitunut pandaksi. Venäjä rakastaa auringonkukkia ja hänen unelmansa olisikin asua jossakin lämpimässä paikassa auringonkukkien keskellä. Valko-Venäjä ja Ukraina ovat hänen siskojaan. Venäjän ainut pelko onkin hänen pikkusiskonsa joka haluaa mennä naimisiin tämän kanssa.

Sivuhahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keski-Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itävalta (オーストリア, Oosutoria, Austria)

Itävalta (Roderich Edelstein) on hyvätapainen, aristokraattinen nuori herra. Hän arvostaa enemmän harrastuksia kuin työtä. Itävallan mielenkiintoihin kuuluvat musiikki, taide ja kakut. Aikoinaan hän meni liikaa naimisiin ja joutui suuriin ongelmiin. Kun Itävalta oli pieni, hän kärsi usein tappion Unkarille, mutta kun Itävalta vanheni, Unkari joutui hänen palvelijakseen. He ovat olleet myös naimisissa keskenään, jolloin he lupasivat auttaa toisiaan sodassa. Vaikka heidän liittonsa myöhemmin kariutuikin, he ovat silti pystyneet läheisinä esimerkiksi holhotessaan Italiaa. Ollessaan pieniä Sveitsi ja Itävalta olivat hyviä ystäviä, mutta ennen pitkää Itävalta alkoi käyttäytyä kuin omistaisi Sveitsin ja tämä ajoi hänet pois.

Unkari (ハンガリー, Hangarii, Hungary)

Unkari (Elizabeta Héderváry) oli aikoinaan poikamainen tyttö, joka jahtasi hevosia laitumilla. Kun hän oli pieni, Turkki ja Mongolia kiusasivat häntä. Hän vietti usein aikaa Preussin kanssa vaikka tämä kiusasikin häntä joskus. Unkari on luonteeltaan hyvin isosiskomainen ja luotettava ja hänen on sanottu olevan sarjan miehekkäin hahmo. Murrosikäänsä asti hän luuli jopa itse olevansa poika. Lapsena hän voitti usein Itävallan, mutta joutui myöhemmin tämän palvelijaksi. He menivät keskenään naimisiin ja vaikka erosivatkin myöhemmin, he tulevat edelleen hyvin toimeen keskenään.

Preussi (プロイセン, Puroisen, Preußen)

Preussi (Gilbert Beilschmidt) on Saksan veli. Hän syntyi taistelemaan ja on luonteeltaan oikea huligaani. Hän tekee mitä tahansa tullakseen vahvemmaksi ja uskoo olevansa kaikista paras, vaikka ei olekaan onnistunut tavoitteessaan. Hän on usein yksinäinen, vaikka väittääkin, että viihtyy itsekseen. Lapsena Preussi oli osa Saksalaista ritarikuntaa, jonka jälkeen hänestä tuli Preussi. Hän on hyvin lojaali johtajilleen ja on kiintynyt varsinkin Fredrik II:een, jonka hän ajattelee edelleen seuraavan häntä taivaasta ja olevan hänestä ylpeä. Toisen maailmansodan jälkeen Preussi joutui Venäjän alaisuuteen. Hän kutsuu Saksaa nimellä "Länsi".

Sveitsi (スイス, Suisu, Swiss)

Sveitsi (Basch Zwingli) on liittoutumaton ja erakkomainen mies, joka asuu Alppien keskellä. Hänellä on kiivas luonne eikä hän pidä ulkopuolisista. Sveitsi kantaa usein mukanaan kivääriä. Tavattuaan Liechtensteinin hän otti tämän hoiviinsa ja on tälle kuin isoveli. Heidän läheinen suhteensa muistuttaa häntä kuitenkin lapsuudenystävästään Itävallasta, mikä ärsyttää häntä. Lapsena hän joutui usein kantamaan Itävallan taistelusta kotiin tämän hävittyä. Nykyään hän yrittää jyrkästi kieltää olleensa koskaan hyvää pataa tämän kanssa.

Liechtenstein (リヒテンシュタイン, Rihitenshutain, Liechtenstein)

Liechtenstein on nöyrä tyttö mutta tuo silti selvästi esiin mielipiteensä. Jouduttuaan ongelmiin ensimmäisen maailmansodan jälkeen Sveitsi otti hänet suojelukseensa ja heistä tuli hyvin läheisiä. Liechtenstein leikkasi hiuksensa ja teki itselleen samanlaisen univormun kuin Sveitsillä, mikä johti siihen, että häntä luultiin pojaksi. Tämän jälkeen Sveitsi osti hänelle sinisen hiusnauhan.

Puola (ポーランド, Poorando, Poland)

Puola (Feliks Łukasiewicz) oli joskus mahtava valtio yhdessä ystävänsä Liettuan kanssa. Keskiajalla he hallitsivat sekä Keski- että Itä-Eurooppaa, kunnes Venäjä tuli ja erotti heidät. Vaikka Puola voi joskus vaikuttaa itsekeskeiseltä ja välinpitämättömältä Liettuaa kohtaan, hän kuitenkin välittää tästä. Omien sanojensa mukaan Puolaa "ei haittaisi, vaikka Liettua vihaisi häntä, koska hän pitäisi tästä siitä huolimatta". Ensitapaamisella Puola voi olla hyvin ujo uusia tuttavuuksia kohtaan, mutta tottuessaan johonkuhun hän ei enää anna periksi ja rupeaa hankalaksi. Puola on kuitenkin hupsu ja lyhytnäköinen, joten muiden on helppo käyttää häntä hyväkseen. Puola tykkää pukeutua joskus naisellisesti esimerkiksi mekkoihin ja myös puhuu mielenkiintoisella tavalla.

Etelä-Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etelä-Italia (南イタリア (イタリア=ロマーノ), Minami Itaria (Itaria Romaano), Italia Romano)

Etelä-Italia (Lovino Vargas) on Pohjois-Italian isoveli. Hänet tunnetaan myös nimellä Italia Romano. Hän on usein hyvinkin kylmä ja töykeä muita kohtaan. Häntä kuvataan usein Tsundere-nimityksellä. Etelä-Italia vaikuttaa sitkeämmältä kuin veljensä, mutta on oikeasti yhtä pelokas ja avuton kuin tämä. Pienenä Etelä-Italia oli usein kateellinen veljelleen siitä, ettei ollut yhtä hyvä taiteissa kuin tämä. Hän ei myöskään pidä siitä, että tämä on niin läheinen Saksan kanssa. Etelä-Italia asui pitkään Espanjan luona, minkä takia hän on ottanut tältä paljon kulttuurisia vaikutteita. Hän pitää Espanjasta, vaikka käyttäytyykin usein kylmästi tätä kohtaan. Pikkuveljensä tavoin hän pukeutui pienenä mekkoon.

Espanja (スペイン, Supein, Spain)

Espanja (Antonio Fernandez Carriedo) on suurisydäminen ja iloinen hahmo. Hän on paksukalloinen, eikä osaa tulkita ilmapiiriä ympärillään. Hänen iloisuutensa on lähtöisin auringosta, joka paistaa lakkaamatta hänen maahansa. Hän oli joskus mahtava valtio, mutta käytettyään rahansa huolimattomasti, jouduttuaan moniin sotiin ja kärsittyään tappion Englannille hänestä tuli köyhä. Italialaissotien jälkeen Espanja sai itselleen Etelä-Italian. Tämän ollessa pieni hän toivoi usein saaneensa mieluummin Pohjois-Italian, sillä häntä ärsytti Etelä-Italian kylmä käytös. Tästä huolimatta hän on hyvin kiintynyt Etelä-Italiaan.

Kreikka (ギリシャ, Girisha, Greece)

Kreikka (Heracles Karpusi) on huoleton ja kiireetön hahmo, joka rakastaa filosofiaa. Hän pitää kissoista ja päiväunista. Hänen maastaan löytyy paljon äitinsä Antiikin Kreikan jättämiä historiallisia raunoita, mikä estää häntä rakentamasta moderneja rakennuksia ja kulkuväyliä. Kreikka tulee hyvin toimeen Japanin kanssa, sillä he kummatkin pitävät kissoista. Hän inhoaa Turkkia oltuaan pitkään tämän vallan alla. Hän riitelee Turkin kanssa aina, eikä pidä siitä jos tämä liittyy seuraan hänen ollessaan Japanin kanssa.

Itä-Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valko-Venäjä (ベラルーシ, Beraruushi, Belarus)

Valko-Venäjä (Natalia Arlovskaya) on Venäjän ja Ukrainan pikkusisko. Hän on kammottava nuori nainen, joka on niin mieltynyt isoveljeensä Venäjään, että haluaisi tämän kanssa naimisiin. Venäjä ei kuitenkaan vastaa hänen tunteisiinsa ja välttelee häntä parhaansa mukaan. Valko-Venäjä voi joskus käyttäytyä niin pelottavasti, että jopa Venäjä kavahtaa häntä. Hän meni niinkin pitkälle, että rikkoi oven päästäkseen veljensä luo tämän lukittauduttua turvaan taloonsa.

Ukraina (ウクライナ, Ukuraina, Ukraine)

Ukraina on Venäjän ja Valko-Venäjän isosisko. Kun he olivat pieniä, Ukraina huolehti sisaruksistaan. Ukrainalla on suuri sydän, mutta hän itkee paljon monien ongelmiensa vuoksi. Hän haluaisi olla Venäjän kanssa, mutta ei pysty maksamaan velkoja, joita tämä tulee vähän väliä perimään.

Baltian maat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liettua (リトアニア, Ritoania, Lithuania)

Liettua (Toris Laurinaitis) on Baltian maista vanhin. Keskiajalla hän hallitsi Keski- ja Itä-Eurooppaa ystävänsä Puolan kanssa, kunnes Venäjä erotti heidät. Liettua on vakava ja aina huolestunut kaikesta. Saavutettuaan itsenäisyyden 1918 hän lähti joksikin aikaa töihin Amerikkaan, mutta joutui palaamaan Venäjän luo suuren laman alettua. Neuvostoliiton romahdettua Liettua sai itsenäisyytensä takaisin. Liettua on ihastunut Venäjän siskoon Valko-Venäjään, joka ei kuitenkaan vastaa hänen tunteisiinsa.

Latvia (ラトビア, Ratobia, Latvia)

Latvia (Raivis Galante) on Baltian maista nuorin. Hän on hyvin pelokas ja itkee paljon, sillä hän on joutunut kokemaan kovia. Venäjän läsnä ollessa Latvia tärisee kauttaaltaan, sillä tämä kiusaa häntä paljon. Latvia yritti katkaista suhteensa Venäjään siinä kuitenkaan onnistumatta. Hän on hyvää pataa Sealandin kanssa, sillä he ovat kummatkin pieniä valtioita, joita kukaan ei oikein ota tosissaan.

Viro (エストニア, Esutonia, Estonia)

Viro (Eduard von Bock) esiintyy yleensä rauhallisena ja järkevänä, mutta pelkää Venäjää niin kuin muutkin Baltian maat. Hän on erittäin hyvä tietotekniikassa ja onnistunut välttämään monet ongelmat älynsä avulla. Hyvän ystävänsä Suomen tavoin hän keksii paljon outoja juhlia ja on viime vuosina ollut niissä menestyksekäämpi kuin ystävänsä.

Pohjoismaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomi (フィンランド, Finrando, Finland)

Suomi (Tino Väinämöinen) on kiltti ja ahkera hahmo. Hän rakastaa salmiakkia ja saunomista. Suomi on erittäin puhelias ja hänellä on tapana kehitellä mitä erikoisimpia juhlia. Suomi ja Ruotsi pakenivat yhdessä Tanskan luota, jonka jälkeen Suomi jäi asumaan Ruotsin kanssa. Ruotsi kutsuu Suomea "vaimokseen" ja Suomi kieltää sen, vaikka he ovatkin erittäin läheisiä keskenään. Suomi itse kutsuu Ruotsia Su-saniksi. Yhdessä he omistavat koiran nimeltä Hanatamago ("kukkakananmuna"). Sanotaan myös että hän on ns. mysteerinen kansakunta, vaikka hän vaikuttaisi olevan melko avoin uusille ihmisille. Suomi oli pitkään suurempien valtioiden vallan alla, mutta taisteli urheasti itsenäiseksi. Kaikista Pohjoismaista hänen sanotaan kärsineen eniten elämänsä aikana.

Ruotsi (スウェーデン, Suweeden, Sweden)

Ruotsi (Berwald Oxenstierna) on vakava ja hiljainen hahmo. Hän puhuu niin vähän, että häntä on vaikea ymmärtää. Ruotsi oli joskus viikinki ja hallitsi suurta osaa Pohjois-Euroopasta, mutta on sittemmin rauhoittunut ja keskittänyt voimansa hyvinvointiin. Ruotsilla on Suomen kanssa aivan erityinen suhde ja hän kutsuukin Suomea "vaimokseen". Ruotsi osaa kuitenkin joskus olla niin pelottava, että Suomi säikähtää häntä. Sealandin laitettua itsensä myyntiin Internetiin Ruotsi osti tämän ja pitää tätä nyt omana poikanaan. Himaryua on todennut Ruotsin olevan homoseksuaali.

Tanska (デンマーク, Denmaaku, Denmark)

Tanska on huumorintajuinen, mutta myös itsepäinen ja kontrolloiva eikä hän kuuntele toisia kunnolla. Tanska kutsuu itseään "Pohjoismaiden kuninkaaksi" ja hallitsikin aikoinaan siitä suurta osaa. Tanska pitää Norjaa parhaana ystävänään ja ajattelee tämän tuntevan samalla tavalla häntä kohtaan eikä huomaa, kuinka tämä piikittelee häntä.

Norja (ノルウェー, Noruwee, Norway)

Norja on mysteerinen ja hiljainen hahmo, joka puhuu vähän. Hänellä on usein seuranaan peikontapainen henkiolento ja hän pystyy kommunikoimaan monien taikaolentojen kanssa. Norja on tuntenut Tanskan lapsesta asti, mutta ei pidä tätä parhaana ystävänään, vaikka Tanska niin luuleekin. Norja pitää Islannista, sillä tämä on hänen veljensä.

Islanti (アイスランド, Aisurando, Iceland)

Islanti on Norjan veli, mutta häntä nolottaa kutsua tätä veljekseen. Hän teetätti jopa DNA-testin varmistaakseen, onko Norja hänen veljensä vai ei. Päältä päin Islanti vaikuttaa kylmältä ja kaukaiselta, mutta on oikeasti hyvin kuumaverinen hahmo. Hän omistaa lemmikkilunnin ja on kaikista Pohjoismaista nuorin.

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanada (カナダ, Kanada)

Kanada (Matthew Williams) on Amerikan veli. Kanada ei pidä siitä, että hänet sekoitetaan aina Amerikkaan ja hän joutuu vastaamaan tämän tekosista. Ranska onkin ainut hahmo joka erottaa Kanadan Amerikasta, sillä hän kasvatti Kanadan samoin tavoin kuin Englanti Amerikan. Usein hän joutuu kärsimään myös siitä, että häntä ei huomata ollenkaan. Kanada yrittää parhaansa mukaan tuoda itseään esille siinä kuitenkaan onnistumatta. Luonteeltaan hän on ujo ja hiljainen, eikä hän pidä tappelemisesta. Kanadalla on lemmikkijääkarhu nimeltä Kumajirou, jonka nimen hän muistaa usein väärin. Kumajiroukaan ei yleensä muista omistajansa nimeä.

Sealand (シーランド, Shiirando, Sealand)

Sealand (Peter Kirkland) on Englannin pikkuveli. Hän on pikkiriikkinen mikrovaltio, joka haluaisi itsenäiseksi, mutta kukaan ei ole suostunut tunnustamaan häntä. Sealand kuitenkin uskoo, että jonakin päivänä hänestä tulee mahtava imperiumi. Hän aiheuttaa Englannille päänvaivaa pujahtamalla muiden maiden kokouksiin saadakseen itselleen huomiota. Laitettuaan itsensä Internetiin myyntiin Ruotsi huusi hänet ja Sealandista tuli Ruotsin ja Suomen adoptiopoika.

Turkki (トルコ, Toruko, Turk)

Turkki (Sadiq Adnan) on yksi vanhimmista maista. Nuorempana hänet tunnettiin nimellä Osmanien valtakunta ja hän ahdisteli esimerkiksi Unkaria ja Espanjaa. Hän on eloisa ja ystävällinen ja tykkää kilpailla muiden kanssa. Turkki tulee huonosti toimeen Kreikan kanssa, joka oli pitkään hänen valtansa alla. Hän pitää Japanista ja kinastelee usein Kreikan kanssa siitä, kumman kanssa tämän pitäisi mieluummin viettää aikaa. Turkin harrastuksiin kuuluvat turistien viihdyttäminen, kylpeminen ja makeat herkut.

Korea (韓国, Kankoku)

Korea (Im Yong Soo) on Kiinan ja Japanin veli. Hänet on kuvattu Itä-Aasian maista nuorimmaksi, mutta on sitä mieltä, että muiden pitäisi kutsua häntä isoveljeksi. Korea on hyvin kiintynyt veljiinsä, eikä huomaa, kuinka tuskastuneita nämä ovat hänen seurassaan. Hänen mielestään kaikki on lähtöisin Koreasta ja väittää muiden keksintöjä omikseen paitsi silloin, kun kyseessä on jokin toimimaton asia. Japanin keksittyä ajatuksenlukukiikarit hän aluksi väitti niitä omikseen, mutta perui sanomisensa luullessaan niiden olevan rikki, sillä niiden mukaan Kiina ajatteli hänestä vain huonoja asioita. Korean harrastuksiin kuuluvat pelit, Internet ja TV-draamat.

Rooma (ローマ爺ちゃん, Rooma jii-chan)

Rooma oli joskus mahtava Välimeren hallitsija, kunnes eräänä päivänä hän salaperäisesti katosi. Hän on Pohjois-Italian ja Etelä-Italian isoisä. Hän rakastaa taidetta, musiikkia, hyvää ruokaa ja kauniita naisia. Hänen on sanottu rakastuneen sekä Kreikan että Egyptin äitiin ensisilmäyksellä. Italian ollessa pieni tämä asui jonkin aikaa Rooman luona maalaten ja laulaen, kunnes joutui palaamaan takaisin. Rooma tulee joskus tervehtimään Italiaa taivaasta ja on hyvin ylpeä tästä.

Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta (神聖ローマ, Shinsei Rooma)

Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta on Germanian lapsenlapsi. Hän vaikuttaa vahvalta, mutta hänen perustuksensa on hyvin löyhä. Hän rakasti Italiaa niin paljon, ettei välittänyt siitä, mitä hänen maassaan tapahtui. Hänen määränpäänsä oli saada tämä liittymään kanssaan samaan valtakuntaan. Lähtiessään kolmikymmenvuotiseen sotaan Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta lupasi palata Italian luokse sodan päätyttyä. Hän kuitenkin ilmeisesti kaatui sodassa. Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta on mahdollisesti Saksa, mutta lapsena.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hetalia Comedy Anime Gets 5th Season Green-Lit Anime News Network. Viitattu 16.10.2012.
  2. Koreassa vastustetaan Hetaliaa Anime-lehti. Arkistoitu 24.4.2009. Viitattu 4.1.2010.
  3. Japan's Kids Station Cancels Its Hetalia Anime Run Anime News Network. Viitattu 4.1.2010. (englanniksi)
  4. Hetalian TV-esitys peruttu Anime-lehti. Viitattu 4.1.2010. [vanhentunut linkki]
  5. Hetalia Axis Powers Anime Movie Titled Anime News Network. Viitattu 23.3.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]