Poika ja varis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poika ja varis
Nimi Poika ja varis
Tekijä Akseli Gallen-Kallela
Valmistuspaikka Tyrvää
Valmistumisvuosi
Teostyyppi Maalaus
Materiaali Öljyväri ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 86,00 cm
Leveys 72,00 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum

Poika ja varis on suomalaisen taidemaalarin Akseli Gallen-Kallelan maalaus vuodelta 1884. Teos on 86 × 72 cm -kokoinen öljymaalaus kankaalle ja se on yksi suomalaisen taiteen kultakauden mestariteoksista. Tyyliltään teos edustaa naturalismia.[1]

Poika ja varis on merkittävimpiä Gallen-Kallelan nuoruudentöistä, joille realistinen ilmaisu oli tyypillistä. Vuotta myöhemmässä Akka ja kissa -maalauksessa on vastaavia piirteitä. Molemmissa teoksissa kohteena ovat yhteiskunnan vähäosaiset. Teos syntyi taiteilijan viimeisenä Tyrvään kesänä vuonna 1884. Hän vietti aikaansa Sipin talon pihapiirissä, missä maalaus syntyi. On myös pidetty todennäköisenä, että taulun esittämä poika on Sipin talon isännän ja kirkkoväärtin poika Väinö Sipi.[2] Gallen-Kallela vietti kesiä Tyrväällä myös lapsuudessaan.

Poika ja varis oli Gallen-Kallelan mukana hänen matkustaessaan ensimmäisen kerran Pariisiin 19-vuotiaana syksyllä 1884. Se teki siellä vaikutuksen, mikä johti Gallen-Kallelan opiskelupaikan saamiseen.[1] Teoksen omistaa Suomen valtio, ja se kuuluu Ateneumin taidemuseon Antellin kokoelmiin.

  1. a b Vainio, Annina: 7 mestarin teosta. HS TEEMA, 2022.
  2. Vammala info[vanhentunut linkki].

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Suomen Kansallisgalleria: Kokoelmat: Poika ja varis. [1] (Arkistoitu – Internet Archive)
Tämä taiteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.