Pyykkiranta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyykkiranta
Järnefelt Laundry.jpg
Nimi Pyykkiranta
Tekijä Eero Järnefelt
Valmistumisvuosi
Taiteenlaji Maalaustaide
Teostyyppi Maalaus
Materiaali Öljyväri ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 104 cm
Leveys 134 cm
Kokoelma yksityiskokoelma
Sijainti ei ilmoiteta

Pyykkiranta on Eero Järnefeltin maalaama, vuonna 1889 valmistunut Suomen taiteen kultakauden öljymaalaus.[1] Se on maalattu Kolhon kylässä nykyisessä Mänttä-Vilppulassa.

Maalauksessa on kaksi naista, jotka pesevät pyykkiä saaressa järven rannalla. Järven toisella rannalla on taloryhmä. Pyykinpesijä on Anna-Liisa Ala-Kolho. Leskeksi jääneellä Ala-Kolholla oli kolme lasta elätettävänään.[2] Pauliina Laitinen-Laihon mukaan pesijätär oli Järnefeltien palvelijatar Aurora, ja Kolhon talon piika Anna-Liisa keittää padassa vettä.[1] Ida Wilhelmiina Roini kertoo Suomen Kuvalehden haastattelussa vuonna 1934 olleensa nuoruudessaan mallina teosta maalattaessa.[3] Teoksesta on vähitellen tullut eräs Eero Järnefeltin tärkeimpiä maalauksia. Pyykkiranta on ollut esillä useissa näyttelyissä sekä mainittu monissa julkaisuissa.

Myynnit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maalaus myytiin vuonna 2007 huutokaupassa 630 000 eurolla ahvenanmaalaisen liikemiehen Anders Wiklöfin kokoelmaan. Summa oli tuolloin kolmanneksi suurin suomalaisesta teoksesta maksettu[2], mutta vuoden 2009 tietojen mukaan maalaus oli kahdeksanneksi kallein suomalainen taideteos.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Laitinen-Laiho, Pauliina: Taide & Antiikki. Taloustaito, 2009, nro 5, s. 23.
  2. a b Ilkka Malmberg: Isännät ja rengit. Helsingin Sanomat/Kuukausliite, 2009, nro Toukokuu, s. 37, 38.
  3. 20.1.1934 Suomen Kuvalehti no 4, s. 7 digi.kansalliskirjasto.fi. Viitattu 26.5.2022.