Plastique

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Plastique (suom. Muoviräjähdelähde?) oikealta nimeltään Bette Sans Souchi on DC Comicsin sarjakuvissa esiintyvä superroisto ja Firestormin vihollinen. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran The Fury of Firestorm #7 tarinassa joulukuussa 1982 ja hänet loivat Gerry Conway ja Pat Broderick[1]. Plastique on ollut Kapteeni Atomin satunnainen rakkaudenkohde ja Suicide Squadin jäsen.

Bette Sans Souchi on Kanadalainen poliittinen aktivisti, räjähdeasiantuntija ja terroristi, joka yritti pakottaa Quebecin eroamaan muusta Kanadasta. Ensiesiintymisessään Plastique yritti pommittaa New York Herald-Expressiä (DC:n universumissa ilmestyvä kuvitteellinen sanomalehti) käyttämällä pukuunsa kiinnitettyjä pommeja, mutta Firestorm riisui hänet aseistaan höyrystämällä hänen vaatteensa ja jättäen hänet alastomaksi nöyryyttäen häneä julkisesti samalla vieden hänen pomminsa turvallisemmalle alueelle räjäyttäen ne vaaraa aiheuttamatta[2]. Myöhemmin geeniteknologian avulla Plastique sai itselleen kyvyn heijastaa räjähtävää voimaa ulospäin omasta kehostaan.

Plastique alkoi myöhemmin esiintyä säännöllisesti Captain Atom sarjassa vuodesta 1986 eteenpäin. Hänen ensimmäisessä Kapteeni Atomi -esiintymisessä, joka oli hänen viimeinen suuri julkinen operaationsa terroristina, hän yritti tuhota Kanadan parlamenttirakennuksen Ottawassa ja Vapaudenpatsaan New Yorkissa, sekä murhata Yhdysvaltain presidentin ja Kanadan pääministerin. Hänen suunnitelmansa epäonnistuivat ja Kapteeni Atomi vangitsi Plastiquen.

Vankina ollessaan Plastique värvättiin mukaan Suicide Squad ryhmään yhden tehtävän ajaksi. Plastique yritti pettää ryhmänsä heidän toisen kenttäoperaation aikana Quracissa (Amanda Wallerin komennossa), mutta Nemesis otti hänet kiinni ryhmän osattua odottaa tätä ja Plastique aivopestiin, jolloin hän menetti muistonsa jäsenyydestään[3]. Hänen seuraajansa lopulta hylkäsivät hänet Plastiquen tultua harhaiseksi voimistaan ja petyttyä tämän väkivallan käyttöön yhteisen asiansa edistämiseksi (heijastaen siten Kanadan todellista politiikkaa siihen pisteeseen mennessä, joka oli jo kauan sitten siirtynyt aikakauden ohi, jota Plastuquen menetelmät ja politiikat heijastivat). Plastiquesta tuli tämän jälkeen itsenäinen palkkasoturi. Lopulta Plastique uudistui ja hän ansaitsi myöhemmin armahduksen tekemistään rikoksista Yhdysvaltain hallitukselta ja Kanadan viranomaisilta hänen Kapteeni Atomi -projektille suoritettujen palveluiden perusteella.

Plastique aloitti myöhemmin romanttisen suhteen Kapteeni Atomin kanssa ja kihlautui tämän kanssa, vaikka myöhemmin Armageddon 2001 tarinan tapahtumien seurauksena kihla purettiin. Myöhemmin kihlasuhde uusittiin myöhemmissa tarinoissa ja Plastique kutsuttiin mukaan Justice League Extreme Justice -ryhmään. Hän juhli polttareitaan, ennen kuin Extreme Justice -titteli peruttiin vuonna 1996[4]. Plastiquen ja Kapteeni Atomin häät olivat huomionarvoisia, koska niitä ei kuvattu itse sarjakuvissa, vaan niiden vihjailtiin tapahtuneen minisarjan The L.A.W:n ensimmäisen numeron ja Extreme Justicen perumisen välillä. Plastique esiintyi tämän jälkeen pienissä rooleissa muissa sarjoissa. Tarinassa Captain Atom: Armageddon Kapteeni Atomi totesi hänen ja Plastiquen avioliiton jääneen lyhytaikaiseksi ja olleensa tuhoon tuomittu alusta alkaen sovittamattomien, lähinnä poliittisten näkemysten suhteen ja erimielisyyksiensä vuoksi.

Vuosi Infinite Crisis -tarinan tapahtumien jälkeen Justice League of Americassa (vol. 2) #1 Signaalimies ilmoitti Black Lightningille, että Plastique on tehnyt yhteistyötä Sähköistäjän kanssa Bomb Squad nimisessä yhteistyössä. Plastique nähtiin myöhemmin Checkmatessa (1. sarja) Suicide Squadin jäsenenä. Sarjassa viitataan, että Plastique ja Kapteeni Atomi ovat eronneet ja hän on palannut takaisin rikollisille tavoilleen pettymyksensä takia. 52-tarinasarjan 34. viikolla Plastique ja Sähköistäjä esiintyivät osana Suicide Squad -operaatiota Black Adamia vastaan. Myöhemmin Plastique esiintyi Checkmate (2. sarja)ssa jälleen roiston roolissa. Countdown-tarinassa Plastique esiintyy Suicide Squadin kanssa avustaen heitä Tricksterin ja Pillipiiparin kiinniottamisessa. Myöhemmin osoitettiin, että Plastique auttoi Prometheusta juonessaan kostaakseen Oikeuden Puolustajille asettamalla massiivisen räjähteen Fawcett Cityyn. Plastiquen yrittäessä paeta maasta ryhmänsä kanssa Batman ja tämän uusi Justice League ryhmä väijyttävät hedät ja Congorilla kukistaa Plastiquen ja vangitsee hänet[5].

The New 52 sarjakuvissa Plastique esitellään uudelleen "Trinity War" -tarinasarjan alussa, jossa hän on Superrikollisten Salainen Yhteisö seuran jäsen ja hän yritti murhata Madame Xanadun[6]. Myöhemmin hän soluttautui A.R.G.U.S.in päämajaan istuttaakseen pommin Tohtori Valon ruumiiseen[7]. Myöhemmin Forever Evil -tarinassa Rikossyndikaatti lähetti Plastiquen, Black Bisonin, Hyeenan, Multiplexin ja Typhoonin hyökkäämään sairaalaan viimeistelemään Gorilla Groddin työt Central Cityssä[8].

Vuoteen 2020 sijoittuvassa Futures End tarinassa Plastique työskentelee varkaana ja palkkasoturina[9]. Hän kohtaa tulevaisuuden Batmanin (Terry McGinnisin), joka on matkustanut ajassa taaksepäin pysäyttääkseen robottien aiheuttaman apokalypsin. McGinnis kohtaa aikaansa vangitun kyberneettisen version Plastiquesta ja joutuu tappamaan hänet. Hän joutuu tuomaan hänen ruumiinsa mukanaan, jotta tulevaisuuden teknologia ei joutuisi kenenkään käsiin. Plastiquen löydettyä ruumiin hän sekosi, joutui taisteluun sankareiden kanssa ja myöhemmin joutui romanttisesti yhteen McGinnisin kanssa[10].

Alun perin Plastique käytti pukua, joka oli peitetty muoviräjähteillä, jotka hän saattoi laukaista ja räjäyttää manuaalisesti. Hän myöhemmin sai itselleen kyvyn heijastaa räjähtävää voimaa halutessaan koskettamalla esineitä sormenpäillään. Useimmiten hän ohjaa räjähdyksiä edessään olevaan kartioon iskemällä maahan molemmin käsin, mutta voi ilmeisesti räjähtää halutessaan. Hän on immuuni omille räjähdyksilleen. Hänellä on edistynyt tietämys räjähteistä ja niiden monimutkaisista käytöistä ja purkamisesta.

Muussa mediassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Plastique esiintyi Justice League Unlimited sarjan jaksossa "Task Force X", jossa häntä ääninäytteli Juliet Landau. Tämä versio hahmosta oli räjähteiden ja niiden purkamisen asiantuntija, joka pystyi piilottamaan räjähteitä pukuunsa. Hänet värvättiin Projekti Kadmusin johtamaan Task Force X ryhmään varastamaan Annihilator-automaatin Oikeuden Puolustajien vartiotornista. Vaikka ryhmä onnistui tehtävässään, he hylkäsivät Plastiquen sen jälkeen, kun hän haavoittui vakavasti oltuaan lähellä yhden laitteensa aiheuttamaa räjähdystä. Myöhemmin Kapteeni Atomi jäi hoitamaan tämän vammoja. Ei ole tiedossa selviytyikö hän vai kuoliko hän, mutta hän saattoi jäädä epämuodostuneeksi vammojensa takia.
 • Plastique esiintyi Harley Quinn animaatiosarjan kolmannen kauden jaksossa "Harlivy", jossa häntä ääninäytteli Kari Wahlgren. Tämä versio hahmosta oli Suicide Squadin jäsen. Kun Harley Quinn ja Myrkkymuratti olivat vanginneet Amanda Wallerin, hän soitti Plastiquelle, joka onnistui vapauttamaan hänet ja auttoi häntä pakenemaan. Plastiquen taistellessa Myrkkymurattia vastaan hän teki itsemurhan räjäyttämällä itsensä omilla pommeillaan tuhoten samalla kokonaan Myrkkymuratin luoman kasviparatiisin.
 • Plastique esiintyi Smallville -televisiosarjassa, jossa häntä esitti Jessica Parker Kennedy. Tämä versio oli metaihminen, joka pystyi räjäyttämään minkä tahansa kohteen ympäriltään hänen silmistään ammuttujen räjähdyssäteiden avulla. LuthorCorp sieppasi hänet lapsena ja häntä pidettiin vankina kolmen vuoden ajan ennen kuin hän pakeni ja yritti pakoilla LuthorCorpin työntekijöitä. Tess Mercer värväsi hänet myöhemmin osaksi ryhmäänsä. Myöhemmin Plastique liittyi Suicide Squadiin auttaakseen heitä vapauttamaan Deadshotin vankilasta.
 • Plastique esiintyi The Flash televisiosarjassa jaksossa "Plastique", jossa häntä esitti Kelly Frye. Tämä versio hahmosta on EOD-asiantuntija Yhdysvaltain armeijalle, jolla ei ole pahoja taipumuksia. Hän haavoittui pommi-iskussa Afghanistanissa ja hänet viettin hoidettavaksi Central Cityyn. Siellä ollessaan hän altistui S.T.A.R.:n Laboratorion hiukkaskiihdyttimen räjähdyksen aiheuttamalle pimeälle aineelle, joka muutti hänet metaihmiseksi yhdistyen solutasolla pommin sirpaleiden kanssa antaen hänelle kyvyn räjäyttää kaiken koskettamansa hallitsemattomasti. Paetessaan kenraali Wade Eilingiä, joka aikoo muuttaa hänet aseeksi, Souci kohtaa Salaman ja hänen liittolaisensa, jotka luovat erityisiä käsineitä, jotka tekevät tyhjäksi hänen kykynsä. He aikovat värvätä hänet ryhmäänsä, mutta Harrison Wells vakuuttaa hänet salaa tappamaan säälimättömän Eilingin. Hän yrittää tappaa hänet, mutta häntä ammutaan kuolettavasti, mikä pakottaa Salaman viemään hänet Central City -jokeen estääkseen häntä räjähtämästä kaupungissa.

Videopeleissä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 1. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Korte, Steve; Manning, Matt; Wiacek, Win; Wilson, Sven (2016). The DC Comics Encyclopedia: The Definitive Guide to the Characters of the DC Universe. DK Publishing. p. 232
 2. Rovin, Jeff (1987). The Encyclopedia of Supervillains. New York: Facts on File. p. 268
 3. Suicide Squad #1-3
 4. Beatty, Scott (2008). "Extreme Justice". In Dougall, Alastair (ed.). The DC Comics Encyclopedia. New York: Dorling Kindersley. p. 117
 5. Justice League of America (vol. 3) #43, DC Comics
 6. Justice League (vol. 2) #22, DC Comics
 7. Justice League of America (vol. 3) #7, DC Comics
 8. Forever Evil: Rogues Rebellion #1, DC Comics
 9. The New 52: Futures End #4, DC Comics
 10. The New 52: Futures End #6-7, DC Comics