Pentti Rautajärvi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pentti Rautajärvi
Luoja(t) Väinö Linna
Ensiesiintyminen Täällä Pohjantähden alla -romaanit
Henkilötiedot
Sukupuoli mies
Asuinpaikka Pentinkulma
Suhteet

Pentti Rautajärvi on Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogiassa esiintyvä kuvitteellinen kansakoulunopettaja. Hän on suojeluskuntalainen henkeen ja vereen, hänellä on suuri perhe. Hän osallistuu talvisotaan Pentinkulman joukkojen upseerina. Opettajana hän on ankara ja saarnaa usein vapaussodasta ja sen valkoisista voittajista.

Taustaltaan Rautajärvi on hämäläinen ja ratsutilan omistajan nuorin poika. Kuitenkin hän sanoo häpeävänsä hämäläisyyttään, koska Häme oli sisällissodan aikana ollut punakaartin vahvimpia tukialueita, ja pitävänsä pohjalaisia "Suomen kansan ytimenä". Hänen vaimonsa Eilan isä on ollut nimismies, jonka punaiset olivat murhanneet sisällissodan aikana.[1]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Hän esiintyy ennen sotaa poikkeuksetta pohjalaisessa perinneasussa: lapikkaissa, pussihousuissa ja jussipaidassa korostaakseen isänmaallisuuttaan. Ennen Pentinkulmalle tuloaan hän on osallistunut sisällissotaan – vaikkakin vain lähettinä – ja Aunuksen retkeen.

Hän piirtelee karttaansa haaveellisia rajoja pitkin Venäjää ja pyrkii kasvattamaan perheensä mahdollisimman suureksi, koska Suur-Suomeen tarvitaan paljon kansalaisia.

Hän ihannoi sotaa ja riitelee niin Kivivuoren Oton kuin Siukolankin kanssa poliittisista näkemyksistä. Hän saakin ”päälahtarin” liikanimen Siukolalta. Eräskin tietyömies sanoo, että teki pahaa olla moisen lähellä, ihan kuin olisi paljain jaloin astunut kyykäärmeen viereen, kun Rautajärvi jakoi lentolehtisiä hernekeittopadan ääressä työttömyystyömaalla. Hernekeitto kelpaa, mutta Rautajärven jakamat lentolehtiset päätyvät käymäläpaperiksi.

Rautajärvi ei joutunut oikeuteen Janne Kivivuoren muilutuksesta, sillä sen esti sahanomistaja Päkki. Hän piti opettajaa lapsellisena hölöttäjänä, joka olisi ”suomalaisen talonpojan kunnian” vuoksi antanut kaikki ilmi. Se taas olisi ollut poliittisesti vähintäänkin kiusallista.

Rautajärvi haavoittui talvisodassa ja rauhoittui hiukan. Kuitenkin jatkosota ajoi entiset aatteet taas vauhtiin ja sodan jälkeen hän kiusasi vanhaan tapaan Siukolaa, joka murisi:

»Ei jumaliste! Mitä se auttaa että lahtarrikaartti lopetetaan kun tommottet saa jäärä vapaaks!»

Rautajärvi opettaa lapsia loppuun asti, nyt pukeutuneena vanhaan asetakkiin, josta on leikattu olkaimet irti, osoittaakseen, että ”mieheltä voidaan viedä lupa puhua vapaasti, olkaimet takista ja kivääri seinältä mutta kunniaa ei”.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Linna: Täällä Pohjantähden alla 1-2-3,, s. 791–793.