Nollatoleranssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nollatoleranssi on käsite jolla kuvataan suhtautumista olemassa oleviin ilmiöihin. Nollatoleranssissa ei ilmiön olemassaoloa suvaita lainkaan ja sen esiintyminen halutaan kokonaan estää.

Suomalaista nollatoleranssia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Helsingin kaupunki ylläpiti Stop töhryille -projektia tavoitteena puhdistaa kaikki graffitit mahdollisimman pian niiden ilmestyttyä. Päättäjien mukaan tällä osoitettiin ettei graffiteja sallita ja että niiden tekoon puututaan. Projekti sai päättäjien mukaan myös vähennettyä graffitien määrää ja uusien syntymistä sen toimialueella. Nyttemmin useat muut kaupungit ovat noudattaneet esimerkkiä. Otteet pääkaupunkiseudulla graffitien poistamiseksi kokonaan ovat koventuneet ja viime vuosina useat graffitien tekemisestä tavoitetut ovat saaneet ehdottomia vankeustuomioita.
  • Pääkaupunkiseudun julkisessa liikenteessä toteutettiin vuonna 2006 nollatoleranssikampanja jossa puututtiin etenkin viikonloppuisin yleistyneeseen häiriökäyttäytymiseen ja liputta matkustamiseen. Kampanjan aikana liikennevälineissä oli runsaasti valvontahenkilökuntaa ja pienimpiinkin häiriöihin puututtiin tiukasti.
  • Suomen puolustusvoimissa on virallisesti simputukselle nollatoleranssi. Tämä tarkoittaa että ilmi tulleisiin tapauksiin suhtaudutaan vakavasti ja siihen syyllistyneitä rangaistaan. Simputus on saatu karsittua pois lähes kokonaan.[1]

Nollatoleranssia ulkomailla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Yhdysvalloissa New Yorkin pormestari Rudolph Giuliani julisti nollatoleranssin, jonka perusteella puututtiin pienimpiinkin rikkomuksiin. Tilastojen mukaan rikollisuus laski hänen aikanaan New Yorkissa dramaattisesti. Yhteys pormestarin toimiin ei ole kuitenkaan täysin selvä.
  • Joissain Yhdysvaltojen osavaltioissa on nollatoleranssi alkoholia tarjoavien baarien ja ravintoloiden ikärajan todistamisen suhteen. Tällöin portsari ei saisi päästää asiakasta sisälle ilman virallista todistusta iästä, vaikka asiakas olisi silminnähden selvästi täysi-ikäinen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sami Sinokki: Kiusaaja ei kieltoja kuuntele Ruotuväki. Viitattu 14. elokuuta 2011.
Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.