Rudolph Giuliani

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rudolph W. Giuliani
Rudy Giuliani.jpg
New Yorkin 107. pormestari
Edeltäjä David N. Dinkins
Seuraaja Michael R. Bloomberg
Tiedot
Syntynyt 28. toukokuuta 1944 (ikä 74)
Yhdysvaltain lippu Flag of New York.svg Brooklyn, New York, Yhdysvallat
Puolue republikaanit
Puoliso (1) Regina Peruggi (aviol. 1968, ero. 1982)
(2) Donna Hanover (aviol. 1984, ero. 2002)
(3) Judith Nathan (aviol. 2003)
Ammatti lakimies
poliitikko
liikemies
Uskonto roomalaiskatolinen
Allekirjoitus
Allekirjoitus

Rudolph "Rudy" William Louis Giuliani, KBE (s. 28. toukokuuta 1944 Brooklyn, New York) oli New Yorkin pormestari kolme kautta 1. tammikuuta 199431. joulukuuta 2001, sittemmin konsulttiyhtiö Giuliani Partners LLC:n johdossa ja osakkaana houstonilaisessa lakiasiaintoimisto Bracewell & Giuliani LLP:ssa.

Opiskelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Giuliani opiskeli lakia New Yorkin yliopistossa ja valmistui 1968. Vuonna 1970 hän liittyi liittovaltion syyttäjäntoimiston palvelukseen.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taustaltaan Giuliani on amerikanitalialainen. Hänen vanhempansa olivat ensimmäisen polven amerikkalaisia ja hänen isovanhempansa italialaisia maahanmuuttajia.[1] Hän sai roomalaiskatolisen kasvatuksen.

Giuliani on ollut kolmesti naimisissa. Giuliani solmi 25. lokakuuta 1968 avioliiton Regina Peruggin kanssa, jonka hän oli tuntenut lapsuudesta asti. Avioliitto joutui vaikeuksiin 1970-luvulla, ja pari päätyi asumuseroon 1975. Giuliani haki virallisen avioeron Regina Peruggista vuonna 1982.

Giuliani tapasi Donna Hanoverin vuonna 1982, ja pari meni naimisiin 15. huhtikuuta 1984. Parilla on kaksi lasta, Andrew (s. 1986) ja Caroline (s. 1989). Giuliani haki eroa Hanoverista vuonna 2000, ja avioero saatiin päätökseen vuonna 2002.

Giuliani meni naimisiin Judith Nathanin kanssa 24. toukokuuta 2003. Giuliani sai avioliiton myötä tytärpuolen, Whitneyn.

New Yorkin pormestari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Donald Rumsfeld ja Giuliani romahtaneen World Trade Centerin rauniolla 14. syyskuuta 2001.

Giuliani yritti ensi kertaa New Yorkin pormestariksi republikaanien ja liberaalien ehdokkaana 1989, mutta demokraattien David Dinkins voitti niukasti. Vuoden 1993 kampanjassaan hän keskittyi rikollisuuden ja verojen aisoissa pitämiseen ja voitti niukasti 53 367 äänellä saaden 49,25 % äänistä.

Giulianin nollatoleranssilinjan mukaan järjestäytyneen rikollisuuden lisäksi suhteellisen pienet rikkomukset, kuten punaisia päin käveleminen, metrossa pummilla matkustaminen, varomaton rullalautailu ja syljeksiminen, otettiin silmätikuiksi, ja niistä rangaistiin sakoilla. Rikosten määrä laskikin kansallisen tason alle.

Giuliani sai näkyvän roolin syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen, jolloin hän määrätietoisesti ohjasi kaupungin laitosten toimintaa ja tuhoutuneen infrastruktuurin uudelleenrakennusta ja antoi lausuntoja. Näistä ansioista Time-lehti nimitti hänet vuoden henkilöksi 2001 ja Britannian kuningatar Elisabet II löi hänet ritariksi helmikuussa 2002.[2]

Kun Giulianin sallitut kolme kautta olivat tulossa täyteen, hän ilmoitti pyrkivänsä vuoden 2000 vaaleissa Yhdysvaltain senaattiin. Hän kuitenkin vetäytyi ehdokkuudesta eturauhassyövän ja toisen vaimonsa Donna Hanoverin kanssa läpikäymänsä sotkuisen avioeron vuoksi. New Yorkista valittiin tuolloin senaattiin uutena ehdokkaana Giuliania vastaan asettunut Hillary Rodham Clinton.

Presidenttiehdokkuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Giuliani puhumassa San Diegon osavaltionyliopistolla elokuussa 2007.

Giuliani lähti helmikuussa 2007 virallisesti mukaan maansa vuoden 2008 presidentinvaaleihin.[3] Giuliania pidettiin ajoittain republikaanien vahvimpana ehdokkaana, mutta hän jätti ensimmäiset esivaalit väliin ja osallistui vasta Floridan esivaaliin tammikuun lopussa, kun ehdokaskilpaa oli käyty kuukauden ajan. Floridassa Giuliani keräsi taakseen vain 15 % äänistä ja jäi kolmanneksi[4][5], minkä jälkeen hän ilmoitti vetäytyvänsä kilvasta ja tukevansa John McCainia.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Rudolph Giuliani.