Neuvostoliiton vaakuna

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Neuvostoliiton vaakuna 1956–1991

Neuvostoliiton vaakuna eli Sosialististen neuvostotasavaltojen liiton vaakuna oli Neuvostoliiton tunnus lipun, moton ja hymnin ohella. Se otettiin käyttöön 1923. Vaakunassa on kahden vehnälyhteen keskellä oleva sirpin ja vasaran koristama maapallo. Maapallon yläpuolella on kansainvälinen kommunismin symboli, punainen tähti. Punaista tähteä käytettiin myös Neuvostoliiton asevoimien, aiemmalta nimetään puna-armeijan tunnuksena. Maapallon alareunassa on nouseva aurinko. Vaakunan alareunassa on venäjän kielellä kansainvälinen kommunistien tunnuslause, Kaikkien maiden proletaarit, liittykää yhteen!. 15:ssä sivuilla olevassa nauhassa on sama teksti 15:llä Neuvostoliiton liittotasavallan kielellä.

Neuvostoliiton vaakunat 1923-1956[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neuvostoliiton vaakunasta on muutamia erilaisia versioita. Ensimmäisessä 1923–1936 käytössä olleessa versiossa oli kuudella neuvostotasavallan kielellä teksti "Kaikkien maiden proletaarit, yhdistykää!". Vuonna 1946 otettiin käyttöön versio, jossa teksti oli 16:lla Neuvostoliiton virallisella kielellä, vasemmalta kolmas alaspäin oli suomenkielinen teksti. Kun "itsenäinen" Karjalais-suomalainen neuvostotasavalta alennettiin Venäjän neuvostotasavaltaan kuuluvaksi Karjalan autonomiseksi neuvostotasavallaksi 1956, jäi suomenkielinen teksti pois ja loppuun eli 1991 saakka teksti "Kaikkien maiden proletaarit, yhdistykää!" oli 15:llä Neuvostoliiton virallisella kielellä.

Neuvostoliiton lakkauttamisen jälkeen Venäjän presidentti Boris Jeltsin otti käyttöön Venäjän keisarikunnan vaakunaan pohjautuvan vaakunan valtion tunnukseksi.

Neuvostotasavaltojen vaakunat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neuvostoliiton miehittämät valtiot, joilla oli annettu "itsenäisen" neuvostotasavallan asema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]