Armenian sosialistisen neuvostotasavallan vaakuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Armenian SNT:n vaakuna

Armenian sosialistisen neuvostotasavallan vaakuna oli Armenian SNT:n vaakuna. Sen suunnitteli Martiros Sarian vuonna 1922, ja sen hyväksyi viralliseksi vaakunaksi vuonna 1937 Armenian SNT:n hallitus.

Vaakunan keskelle on kuvattu Armenian perinteinen tunnus Araratvuori. Viinirypäleet vaakunan alaosassa symboloivat raamatullista perimätietoa, jonka mukaan Nooa istutti arkista poistuttuaan ensimmäisen viinirypäleköynnöksen Araratvuorelle ihmisyyden uudestisyntymisen merkiksi. Vehnän tähkät symboloivat maata ja Armenian luonnonvaroja. Araratvuoren päälle on kuvattu kommunismin symbolit sirppi ja vasara sekä punainen tähti. Vaakunan ympärille on kirjoitettu armeniaksi Armenian sosialistinen neuvostotasavalta (Հայկական Սովետական Սոցիալիստական Հանրապետություն) ja alas punaiseen nauhaan Neuvostoliiton motto Kaikkien maiden työläiset, liittykää yhteen! armeniaksi (Պրոլետարներ բոլոր երկրների, միացե'ք) ja venäjäksi (Пролетарии всех стран, соединяйтесь!).

Turkki protestoi Araratin sisällyttämistä vaakunaan, koska vuori kuuluu sen alueeseen. Ulkoasiainkomissaari Georgi Tšitšerin vastasi kysymällä, väittääkö Turkki myös kuun kuuluvan sille, koska puolikuu on kuvattu Turkin lipussa.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Louis, Victor ja Jennifer. The Complete Guide to the Soviet Union. New York, 1976. s. 98