Turkmenistanin sosialistisen neuvostotasavallan vaakuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Turkmenistanin sosialistisen neuvostotasavallan vaakuna
1927-1937

Turkmenistanin sosialistisen neuvostotasavallan vaakuna oli Turkmenistanin sosialistisen neuvostotasavallan tunnus. Sen otti käyttöön Turkmenistanin sosialistisen neuvostotasavallan hallitus 2. maaliskuuta 1937. Vaakunassa on tyypilliset kommunismin symbolit; sirppi ja vasara, punainen tähti ja auringonnousu. Vaakunan keskellä on öljynporaustorni ja öljyputki ja vaakunan sivuilla vehnän tähkät ja puuvillaa. Vaakunan sivuilla lukee neuvostotasavaltojen yhteinen tunnuslause Kaikkien maiden työläiset, liittykää yhteen! (turkmeeniksi Әxли юртлариң пролетарлары, бирлешиң!, Ähli ýurtlaryň proletarlary, birleşiň!) ja (ven. Пролетарии всех стран, соединяйтесь!). Itsenäistyttyään Turkmenistan poisti neuvostoaikaisen vaakunan käytöstä vuonna 1992.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turkmenistanin sosialistisen neuvostotasavallan perustamisen jälkeen vuonna 1924 sillä ei aluksi ollut minkäänlaista tunnusta. Ensimmäisen version suunnitteli Andrei Karelin 1926 ja sitä muutettiin hiukan vuonna 1927. Siinä oli vehnäseppeleiden ympäröimässä sinisessä kentässä neljään osaan jaettu kuvio, jonka keskellä oli perinteinen Turkmenistanissa käytetty mattokuvio. Kentissä oli ylhäältä vasemmalta lueteltuna:

Alhaalla on kuvattu nouseva aurinko sekä alasin, sirppi ja vasara. Vehnälyhteitä kiertävässä nauhassa lukee Neuvostoliiton motto venäjäksi ja turkmeeniksi.

Vuonna 1937 otettiin käyttöön uusi vaakuna. Vuonna 1940 turkmeeninkielinen motto muutettiin kyrillisille kirjaimille. 1977 lisättiin vielä yläreunaan lyhenne "TSSR".