Naantalin Musiikkijuhlat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Musiikkijuhlien logo

Naantalin Musiikkijuhlat on vuosittain Naantalissa järjestettävä kansainvälinen kamarimusiikkitapahtuma. Ensimmäisen kerran tapahtuma järjestettiin vuonna 1980. Musiikkijuhlat järjestetään kesäkuun alussa ja ne kestävät noin kaksi viikkoa. Festivaalille osallistuu vuosittain noin 18 000 konserttikävijää. Tapahtuman perustaja ja taiteellinen johtaja on sellisti Arto Noras.

Okko Kamu Sinfonia Lahden kapellimestarina Naantalin Musiikkijuhlilla Naantalin kirkossa vuonna 2011. Viulistina Elina Vähälä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naantalin Musiikkijuhlat järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1980 professori Arto Noraksen ja Sibelius-Akatemia-kvartetin jäsenten aloitteesta. Festivaali oli alusta asti profiloitunut vahvasti kamarimusiikkiin. Vuosien saatossa musiikkijuhlilla on esiintynyt yli 500 taiteilijaa ja lähes 100 kamarimusiikkiyhtyettä ja orkesteria Suomesta sekä ulkomailta.[1]

Presidentti Urho Kekkonen osallistui Naantalin musiikkijuhlille 1980-luvun alussa ja teki vuonna 1981 aloitteen konsertista presidentin kesäasunto Kultarannassa. Presidentti Martti Ahtisaari taas halusi järjestyttää puutarhakonsertin Kultarantaan vuonna 1997. Myös presidentti Tarja Halonen on viihtynyt Naantalin Musiikkijuhlien yleisössä.

Historian aika musiikkijuhlien grafiikka ovat tehneet muun muassa Kari Suomalainen ja Erik Bruun.

Esiintyjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikkijuhlilla on esiintynyt arvostettuja kansainvälisiä muusikoita sekä orkestereja, muiden muassa Vladimir Ashkenazy, Barbara Hendricks, Pierre Fournier, Anne-Sophie Mutter, Emil Gilels, Isaac Stern, Paul Tortelier, Krzysztof Penderecki ja English Chamber Orchestra.[2]

Arto Noras on tilannut myös useita uusia teoksia Naantalin musiikkijuhlille. Kantaesityksiä on kuultu muun muassa Aulis Salliselta, Erik Bergmanilta ja Leif Segerstamilta.

Konserttipaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tärkeimpänä konserttipaikka toimii Naantalin keskiaikainen luostarikirkko, jonka lisäksi konsertteja pidetään Raision-, Merimaskun-, Rymättylän- ja Velkuan kirkoissa, Wanhalla Kaivohuoneella, Emma Teatterissa, Naantalin kirkkopuistossa, Louhisaaren kartanossa Maskussa ja Naantalin kylpylässä.

Talvikonsertit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 2006 lähtien on järjestetty helmikuussa musiikkijuhlien talvikonsertti Naantalin kirkossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Naantalin Musiikkijuhlat: Kamarimusiikkia vuodesta 1980 naantalinmusiikkijuhlat.fi. Viitattu 15.2.2009.
  2. Naantalin musiikkijuhlat: Musiikkijuhlat 20 vuotta naantalinmusiikkijuhlat.fi. Viitattu 15.2.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Naantalin Musiikkijuhlat.