Erik Bruun

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Erik Bruun (s. 7. huhtikuuta 1926 Viipurin mlk[1]) on suomalainen graafikko.

Bruun vietti lapsuutensa Viipurin maalaiskunnan Säiniöllä Karjalassa. Sodan aikana perhe muutti Helsinkiin. Helsingissä Bruun opiskeli grafiikkaa. Hän valmistui graafikoksi vuonna 1950. Valmistumisensa jälkeen Bruun työskenteli kolme vuotta näyttelyiden mainosjulisteiden suunnittelijana. Vuonna 1953 hän perusti grafiikkayrityksen.

Bruun suunnitteli postikortteja, julisteita, postimerkkejä ja vuoden 1986 markka-arvoisten setelien taustapuolet [2]. Hän myös osallistui yhtenä kutsuttuna taiteilijana vuonna 1996 euroseteleiden suunnittelukilpailuun, jonka kuitenkin voitti itävaltalainen Robert Kalina[3].

Bruunin suunnittelemat postikortit ja postimerkit kuvaavat suomalaista luontoa. Hän on suunnitellut Suomen luonnonsuojeluliiton Saimaannorppa-logon.[4][5]

Bruun palkittiin vuonna 2007 Pro Finlandia -mitalilla[6].

Kaskuna Bruunista kerrotaan, että kun vuoden 1986 setelit olivat olleet liikkeellä vain vähän aikaa, Bruun ja tämän vaimo olivat käymässä Tukholmassa. He olivat vaihtamassa Suomen markkoja Ruotsin kruunuiksi, ja setelit olivat uutta mallia. Kassanhoitaja ei ollut ikinä nähnyt uusia markkaseteleitä ja kysyi Bruunin vaimolta, ovatko ne aitoja. Tähän Bruunin vaimo: ”Totta kai, mieheni on ne itse piirtänyt”.[7].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Harri Uusitorppa: Helsingin Sanomat, 7.4.2014, s. B 11. Artikkelin verkkoversio.
  2. Suomen Pankki
  3. Eurosetelit
  4. Suomen Luonnonsuojeluliitto
  5. Römpötti, Harri: Merikotkasta laulujoutsenen siipeen Helsingin sanomat. 22.5.2013. Viitattu 28.9.2014.
  6. Uusisuomi.fi
  7. Algarven Suomi-seura, Webarchive

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bruun, Erik & Aartomaa, Ulla: Sulka ja kynä: Erik Bruunin julisteita ja käyttögrafiikkaa. Teksti: Ulla Aartomaa. Kuvatekstit: Erik Bruun. Helsinki: Grafia, 2007. ISBN 978-952-99368-3-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.