Arto Noras

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Arto Erkki Noras (s. 12. toukokuuta 1942 Turku) on suomalainen kansainvälisesti tunnettu sellotaiteilija.

Noras aloitti sello-opinnot isänsä kannustamana jo 6-vuotiaana, ja oli Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla Yrjö Selinin oppilaana. Selin kiinnitti huomiota äänen ja soiton kauneuteen.[1] Noras jatkoi opintoja Pariisissa Paul Tortelierin johdolla ja suoritti siellä diplomin vuonna 1964.[2]

Noras nousi musiikkielämän tietoisuuteen saavuttaessaan 2. palkinnon Moskovan Tšaikovski-kilpailussa vuonna 1966. Noras on saavuttanut paljon kansainvälistä mainetta esiintymällä merkittävien orkestereiden solistina. Häntä arvostetetaan maailmalla myös kamarimuusikkona. Erkki Salmenhaaran mukaan Norakselle on ominaista pettämätön musikaalisuus, briljanttisuus soittamisen teknisissä haasteissa sekä varma musiikillisen muodon taju ja eleganssi. Vuodesta 1970 Noras on toiminut Sibelius-Akatemiassa sellonsoiton professorina. Silti hänen uransa painopiste on ollut kansainvälisessä konserttitoiminnassa.[1]

Noras on perustanut Naantalin Musiikkijuhlat ja toimii niiden taiteellisena johtajana. Myös Paulon sellokilpailu on syntynyt hänen aloitteestaan.[1] Hän on saanut Suomen Kulttuurirahaston tunnustuspalkinnon vuonna 1989.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kolbe, Laura (päätoim.): Suomen kulttuurihistoria: 5. Viisisataa pienoiselämäkertaa, s. 198. Helsinki: Tammi, 2004. ISBN 951-31-1846-0.
  2. Noras, Arto Uppslagsverket. Viitattu 27.7.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Raimo Sariola: Noras, Arto (1942—) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). 3.4.2006. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.