Msta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Msta
Мста
Olhavanjoen vesistöalue. Msta on kartassa oikealta Ilmajärveen laskeva joki. Ilmajärvestä vesi virtaa edelleen Olhavanjoen, Laatokan ja Nevan kautta Itämereen.
Olhavanjoen vesistöalue. Msta on kartassa oikealta Ilmajärveen laskeva joki. Ilmajärvestä vesi virtaa edelleen Olhavanjoen, Laatokan ja Nevan kautta Itämereen.
Alkulähde Mstino
Laskupaikka Ilmajärvi
Maat Venäjä
Pituus 445 km
Virtaama 202 /s
Valuma-alue 23 300 km²

Msta (ven. Мста, suomalaisessa historiantutkimuksessa on käytetty myös nimitystä Mustajoki[1]) on joki Tverin ja Novgorodin alueilla Venäjällä. Se saa alkunsa Vyšni Volotšokin pohjoispuolella sijaitsevasta Mstino-järvestä ja laskee laajan suistoalueen kautta Ilmajärveen. Joen pituus on 445 kilometriä ja sadealue 23 300 neliökilometriä. Vyšni Volotšokin vesitie yhdistää sen Kaspianmereen laskevaan Volgan vesistöön. Sivujokia ovat mm. Berezaika, Uver ja Holova. Mstan varrella sijaitsee Borovitšin kaupunki.[2]

Monien kielentutkijoiden mukaan joen nimitys perustuu itämerensuomalaiseen sanaan musta.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viikinkien idäntie kulki Ilmajärvestä ylävirtaan Mustajokea ja Tsnajokea pitkin sekä Tvertsajoelle ja sieltä alavirtaan Volgalle tunnetaan jo varjagiajoilta asti. [4]Tästä on todisteena huomattavat arkeologiset löydöt näiden jokien varsilta.

Vyšni Volotšokin vesitie rakennettiin vanhan viikinkien idäntien reitille. Tämä kanavajärjestelmä oli 1700-1800-luvuilla Venäjän tärkein Euroopan ja Aasian välinen tavarankuljetusreitti. Mustajoki oli osa tätä vesitietä. Sen merkitys rupesi vähenemään 1860-luvulla rautatien valmistumisen jälkeen. Laivojen koon kasvaessa isommat jokilaivat eivät voineet enää käyttää tätä vesitietä vaan rupesivat käyttämään Volgan–Itämeren vesitietä. Nykyään Mustajoki ja muu osa vesitietä on enimmäkseen huviveneily- ja retkeilykäytössä.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Esim. Jokipii, Mauno (toim.): Itämerensuomalaiset: Heimokansojen historiaa ja kohtaloita, s. 192, 408. Jyväskylä: Atena Kustannus Oy, 1995. ISBN 951-9362-80-0.
  2. Bolšaja Sovetskaja Entsiklopedija, tom 17, s. 79. Moskva: Sovetskaja Entsiklopedija, 1974.
  3. Smolitskaja, G.P.: Toponimitšeski slovar Tsentralnoi Rossii, s. 217–218. Moskva: Armada-press, 2002. ISBN 5-309-00257-X.
  4. MARE BALTICUM, s.35
  5. Kanoottireitti Berezaika-Msta (330 km) (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Msta.