Tvertsa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tvertsa
Tvertsa Toržokissa
Tvertsa Toržokissa
Alkulähde Vyšni Volotšok
Laskupaikka Volga
Maat Venäjä
Pituus 188[1] km
Virtaama 60[2] /s
Valuma-alue 6 510[1] km²

Tvertsa (ven. Тверца) on Volgan sivujoki, joka sijaitsee Venäjällä Tverin alueella. Joki yhtyy Volgaan Tverin keskustassa.[1]

Joen pituus on 188 kilometriä, ja sen valuma-alueen laajuus on 6 510 km².[1] Keskimääräinen virtaama on 60 m³/s. Joen varrella sijaitsevia kaupunkeja ovat Vyšni Volotšok ja Toržok[2] ja muita suuria asutuskeskuksia Vydropužsk ja Tveretski.

Tvertsan sivujokia ovat Osetšenka, Malaja Tigma, Bolšaja Tigma, Logovež, Malitsa, Kava, Šegra, Osuga ja Sominka. Osuga on sivujoista suurin.

Tvertsan alkuperäiset alkulähteet, jotka sijaitsivat nykyisen Vyšni Volotšokin alueella, kuivatettiin ja alue käytettiin kaupunkirakentamiseen. Tvertsan yläjuoksun ja Tsna-joen yhdistää kanava. Joen rannoilla on röykkiöhautoja ja muita jäänteitä muinaisesta asutuksesta sekä viikinkien idäntiestä.

Yläjuoksun jokilaaksot ovat leveitä, loivapiirteisiä ja soisia. Tulva-alueen leveys on enimmillään 180 metriä. Toržokin kaupungin alapuolella jokilaaksot ovat kapeampia, rantojen korkeus on enimmillään 20–25 metriä ja tulva-alue 80 metriä. Alajuoksulla jokivarren pinnanmuodot ovat vaihtelevampia ja jokiuoman leveys on 30–50 metriä, suvannoissa 80 metriä. Suvantojen syvyys on 1,5–4,5 metriä ja virtapaikkojen alle 0,5 metriä. Joen jäät lähtevät yleensä huhtikuun ensimmäisellä puoliskolla ja kevättulva kestää 1–1,5 kuukautta. Joki jäätyy marraskuun lopussa.

Tvertsa oli entisaikoina osa Vyšni Volotšokin vesitietä, joka johti Volgalta Ilmajärven kautta Novgorodiin ja edelleen Pietariin.[2]

Joen keskijuoksulla on Tigman majavansuojelualue. Jokea käytetään runsaasti kanoottiretkeilyyn.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Reka Tvertsa (Venäjän vesistötietokannan tietoja joesta) textual.ru. Viitattu 27.7.2013. (venäjäksi)
  2. a b c Tvertsa (maantieteellisen kokoelmaverkkotietosanakirjan artikkeli joesta) Geografitšeskaja entsikolpedija. 2006 (viittauksen osalta). Viitattu 27.7.2013. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tvertsa.