Siversovin kanava

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Siversovin kanavan alkupää Olhavanjoelta päin
Rurikinlinna Ilmajärveltä nähtynä

Siversovin kanava ((venäjäksi) Си́версов канал) on purjehduskelpoinen kanava Novgorodissa. Se on olennainen osa Vyšni Volotšokin vesitietä, joka yhdistää Itämeren vesitiet Kaspianmeren vesiteihin. Se on muinaisen viikinkien Volgan reitin perillinen. Nykyään Vyšni Volotšokin vesitietä tärkeämpi väylä on Volgan–Itämeren vesitie.

Siversovin kanava yhdistää Mustajoen ja Olhavanjoen. Se lyhentää matkaa, ohittaa Ilmajärven sekä Mustajoen matalan alajuoksun. Siversovin kanava on rakennettu Novgorodin kuvernöörin Jakov Siversin käskystä vuosina 1798–1803. Kuvernöörin projekti onnistui niin hyvin, että Venäjän keisari Aleksanteri I nimesi kanavan hänen kunniakseen.[1]

Siversovin kanavan alkupää on Rurikinlinnassa Olhavanjoen oikealla rannalla ja loppupää on Mustajoen suistosta ylävirtaan. Kanavan rakennusvaiheessa sen pituus oli 8,5 km, leveys 20 m ja syvyys Ilmajärven pinnasta 0,7 metriä. Kanava rakennettiin suoalueelle, johon yhtyi 2 järveä ja 2 virtaa, minkä vuoksi se rupesi liettymään hyvin nopeasti ja muuttui purjehduskelvottomaksi.

Nykyisen kanavan pituus on noin 10 kilometriä. Sen syvyys on 2,4-2,5 metriä. Purjehduskelpoinen osuus on mitattu Mustajoen yhtymäkohdasta kanavaan eikä joen suistosta. Kanava on jo vanha, mutta yhä edelleen se on osa Luoteis-Venäjän vesiteitäja luokiteltu ”Venäjän vesireitit-2002”-luetteloon. Kanavassa on kielletty pienveneiden liikkuminen, jos näkyvyys on alle 1 km.

Siversovin kanavan rakentaminen vaikutti myös Pienen Olhavanjoen virtaukseen. Kanavan alkupää on rakennettu juuri siihen kohtaan, jossa Pieni Olhavanjoki laski Olhavanjokeen. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Venäjän diplomaatit
  2. Venäjän sisävesireitit

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]