Mimmit koodaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mimmit koodaa[1] on Software Finland ry:n valtakunnallinen IT-alan ohjelma, joka järjestää IT-alan koulutusta ja auttaa työnhakijoita työllistymään teknologia-aloille. Ohjelman antaa kaikille tasa-arvoisen mahdollisuuden opiskella ja menestyä teknologia-alalla sukupuolesta riippumatta. Mimmit koodaa-ohjelma on työllistänyt onnistuneesti satoja naisia IT-alan työpaikkoihin ja lisännyt alan yritysten ja työntekijöiden kohtaamista.

Mimmit koodaa-ohjelma edistää IT-alaa ja laadukkaan softan syntymistä. Se järjestää yhteistyössä toimialan yritysten kanssa maksuttomia koulutuksia, workshopeja, podcasteja, blogeja, webinaareja ja tapahtumia naisille, joilla ei ole aikaisempaa koodaus- tai teknologia-alan kokemusta. [2]

Ohjelman laajaan valtakunnalliseen verkostoon kuuluu yli 100 yhteistyökumppania oppilaitoksista yrityksiin. Ohjelma tavoittaa vuosittain noin 10 000 ohjelmistokehityksestä ja softasta kiinnostunutta naista. Mimmit koodaa RekryKoulutus-rekrytointiprojekti IT-alalle on järjestettiin yhteistyössä rekrytointi- ja koulutusyritys Sarasen kanssa. [3]

Ohjelman järjestämissä Ultrahack Hackathon-tapahtumissa vuosina 2021-2023 naiset saavat kokeilla IT-taitojaan kehittelemällä ratkaisuja erilaisiin teknologisiin haasteisiin. Vuoden 2021 Ultrahack Hackatonissa etsittiin kestävämmän elämäntavan ratkaisuja yhdessä Sitran kanssa, ja etsittiin digitalisaation haasteita työssä ja rekrytoinnissa yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa.[2] Vuoden 2022 haasteessa parannettin aikuisväestön digitaitoja, pienennettiin digitaalisten taitojen tason kuilua ja lisättiin tietoisuutta kyberturvallisuudesta yhdessä Huawein, Wärtsilän, Stora Enson ja ICT Oulun kanssa.[4] Vuonna 2023 Hackathonissa kehitettiin innovatiivisia ratkaisuja, jotka auttoivat HR-osastoja navigoimaan digitaalisessa ympäristössä yhdessä 11 eri yrityksen kanssa.[5]

Mimmit koodaa-ohjelma on palkittu useaan otteeseen työstään tasa-arvon ja teknologia-alan monimuotoisuuden hyväksi. Mimmit koodaa -ohjelma palkittiin vuonna 2022 Diversify Blaze Inclusion Awards-palkinnolla[6]. Ohjelma sai vuonna 2020 Teknologiateollisuuden 100 000 euron apurahan[7], voitti parhaan ohjelman palkinnon Mesoaja Gaalassa 2019[8] ja EU:n tasa-arvopalkinnon joulukuussa 2019[9]. Mimmit koodaa-ohjelma jakaa myös itse omaa Mimmit koodaa-palkintoa alan naisvaikuttajille.

Software Finland ry perusti Mimmit koodaa -ohjelman vuonna 2018[10]. Ohjelman perustamisen taustalla oli yhdistyksen toimitusjohtaja Rasmus Roiha kollegansa Milja Köpsi kanssa, joka myöhemmin siirtyi täysipäiväisesti hoitamaan Mimmit koodaa-ohjelmaa. Jo ohjelman alkumetreillä Milja Köpsi tunnisti Vlada Laukkasen huomion IT-alan sukupuolittuneisuudesta ja naisten haasteista alalla. Tämän myötä tunnistettiin suurempi yhteiskunnallinen ongelma, jonka pohjalta aloitettiin Mimmit koodaa-ohjelman suunnittelu ratkaisemaan toimialan osaajapulaa ja segregaatiota.

Milja Köpsin johdolla Mimmit koodaa järjesti hands on-workshoppeja. Toimintaan heti alussa lähti mukaan kahdeksan yritystä; Futurice, IBM, Knowit, Microsoft, Codemate Oy, 2NS, Oivan ja Wunder[11]. Workshoppeihin osallistui satoja naisia ja ohjelmassa ymmärrettiin, että yhteiskunnallista tarvetta ohjelmalle on ennakoitua enemmän.

Vuonna 2022 Mimmit koodaa julkaisi tutkimuksen Studying Tech - Still man's world. How can we change this? yhteistyössä Women in Tech Finlandin, Accenturen ja Tekniikan akateemiset TEK:in kanssa. Tutkimuksessa tutkittiin mm. naisten syitä lähteä IT-alalle ja sitä, millaisina naiset näkivät tulevaisuutensa teknologia-alalla. [12] Edellisen kerran vastaava tutkimus tehtiin vuonna 2021. Ohjelman naisille tekemässä kyselyssä nousivat esiin jo tiedossa olleet ongelmat IT-alalla: naisten sisäistämät stereotypiat ja ennakkoluulot IT-alasta ja sen vaatimuksista; naisia ei ohjattu IT-alan pariin; naiset tunsivat olevansa IT-alalla ulkopuolisia; naisilta puuttui naisesikuvia IT-alalta.

Mimmit koodaa tavoittaa tavoittaa yli 10 000 ohjelmistoalasta kiinnostunutta naista ja tekee aktiivisesti yhteistyötä lukuisten yritysten kanssa. Mimmit koodaa on osallistunut moniin vaikuttaviin tapahtumiin ympäri maailmaa vuosien ajan. Projektin vetäjä Milja Köpsi on useasti palkittu yhtenä Pohjoismaiden vaikuttavimpana IT-alan vaikuttajista[13].

Suomen ulkoministeriö on käyttänyt Mimmit koodaa-ohjelmaa positiivisen Suomi-mielikuvan eteenpäin viemisessä. Vuonna 2021 Suomen Kanadan suurlähetystö, Kanadan ulkoministeriö ja Ottawan yliopisto järjestivät webinaarin naisten taloudellisesta voimaantumisesta teknologian avulla pandemian jälkeisessä yhteiskunnassa[13]. Tapahtuman yksi puhujista oli Mimmit koodaa-ohjelman koordinaattori Milja Köpsi.

Mimmit koodaa-palkintoa on jaettu vuodesta 2021 IT-alan vaikuttavimmille naisille, jotka edistävät omalla toiminnallaan ohjelman tavoitteita ja toimivat hyvänä esimerkkinä siitä, kuinka paljon teot merkitsevät. Palkinnon ovat saaneet:

Mimmit koodaa -ohjelma on jakanut vuodesta 2023 lähtien kunniamainintoja vaikuttaville naisille, jotka edistävät ohjelman tavoitteita poikkeuksellisella tavalla yrityksen kulisseissa, mutta joita ei ole nähty esimerkiksi Mimmit koodaa lavalla. Kunniamaininnan ovat saaneet:

Pohjois-Karjala projekti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mimmit koodaa -ohjelma sai erillisen hankkeen Pohjois-Karjalaan vuosille 2021-2023[18][19]. Hankkeen nimeksi muodostuikin paikkakuntansa vuoksi #MimmitKoodaa Pohjois-Karjala.

Hankkeessa tuettiin paikallisten naisten kouluttautumista teknologia-aloille ja lisättiin naisten ammatillisia valmiuksia tulevaisuuden työtehtäviin. Hankkeessa tarjottiin maksutonta ja matalan kynnyksen tietoa ja valmennusta ohjelmistokehityksestä. Se myös muodosti paikallisen IT-alan yhteisön alueelle. Hankkeeseen osallistuvan naisen tuli asua Pohjois-Karjalassa ja hän voi olla elämäntilanteeltaan missä tahansa vaiheessa.

Hanke toteutettiin osana Pohjois-Karjalan maakuntaohjelmaa (POKAT 2021), pääpainopisteenään koulutus ja osaaminen. Hanketta rahoitti Euroopan sosiaalirahasto (ESR), ELY-keskus ja EU:n rakennerahasto Vipuvoimaa EU:lta.

Palkinnot ja tunnustukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mimmit koodaa-ohjelma palkittiin vuoden 2022 Diversify Blaze Inclusion Awards-palkinnolla sarjassa The Catalyst tasa-arvon ja inkluusion hyväksi tehdystä työstä.[6]

Mimmit koodaa-ohjelman vetäjä Milja Köpsi on palkittu Nordic Women in Tech ”Diversity Leader of the Year” 2020-palkinnon työstään tasa-arvon puolesta ICT-alalla[20]. Vuonna 2021 Köpsi valittiin sekä vuoden Tivi-vaikuttajaksi [21]että Vuoden Bisnesvaikuttajaksi.[22]

Mimmit koodaa-ohjelma sai Vuoden ohjelma-palkinnon 2019 Mesoaja Gaalassa, jossa palkitaan messu- ja tapahtumaosaamisen merkittävimmät tekijät niiden vaikuttavuuden ja vahvuuden perusteella[23].[24]

Vuonna 2019 Euroopan Talous- ja sosiaalikomitea palkitsi Mimmit koodaa-ohjelman EU:n tasa-arvopallkinnolla. Palkinnon luovutti EU-komissaari Jutta Urpilainen.[23][25]

 1. Mimmit Koodaa mimmitkoodaa.fi.
 2. a b Mimmit koodaa Hackathon ultrahack.org.
 3. Tähtäimessä ohjelmistoala? Liity osaksi muutosta ja koodaa urallesi uusi rivi Mimmit koodaa RekryKoulutuksesta saranen.fi.
 4. Milja Köpsi: Mimmit koodaa Hackathon 2022 Mimmit koodaa. 11.11.2022. Viitattu 26.4.2024. (englanniksi)
 5. Sanna Hyvönen: Mimmit koodaa Hackathon 2023 Mimmit koodaa. 4.12.2023. Viitattu 26.4.2024. (englanniksi)
 6. a b National winners 2022 diversify.no.
 7. Mimmit koodaa -ohjelma sai 100 000 euroa ohjelman valtakunnallistamiseen techfinland100.fi.
 8. Vuoden 2019 MESOAJA-voittajat mesoaja.messukeskus.com.
 9. Suomalainen Mimmit koodaa -ohjelma palkittiin EU:n tasa-arvokilpailussa yle.fi.
 10. Miksi Mimmit koodaa -ohjelmaa tarvitaan? mimmitkoodaa.fi.
 11. Mimmit stereotypioita ja ennakkoluuloja purkamassa mimmitkoodaa.fi.
 12. Research Report summary 2021 Mimmit koodaa, Women in Tech Finland, Accenture, TEK.
 13. a b Milja Köpsi kannustaa naisia IT-alalle finlandabroad.fi.
 14. Mimmit koodaa -palkinto muiden innostajalle ja esimerkille – Eeva-Jonna Panula sai historiallisen palkintonsa presidentti Haloselta sttinfo.fi.
 15. Mimmit koodaa -palkinnon voittaja Susanna Kyllönen: ”Mitä tahansa voi oppia, kun on sinnikkyyttä” tivi.fi.
 16. Joakim Kullas: Ursula Koski voitti Mimmit koodaa -palkinnon – "Rakentanut urapolun sadoille naisille” Tivi. 21.6.2023. Viitattu 21.6.2023.
 17. Harri Junttila: Glitteriä ja pinkki Tesla – Mimmit koodaa -palkinto Reetta Siltasalmi-Kautolle Tivi. 26.4.2024. Viitattu 26.4.2024.
 18. Alanvaihtajaksi ohjelmistoalalle Pohjois-Karjalassa? mimmitkoodaa.fi.
 19. Pohjois-Karjala - Softa kuuluu kaikille mimmitkoodaa.fi.
 20. [https://www.itewiki.fi/blog/2020/11/mimmitkoodaa-hankkeen-puuhanainen-milja-kopsi-palkittiin-nordic-women-in-tech-gaalassa/
  1. mimmitkoodaa-hankkeen puuhanainen Milja Köpsi palkittiin Nordic Women In Tech -gaalassa] itewiki.fi.
 21. Vuoden Tivi-vaikuttaja on Milja Köpsi – Mimmit koodaa -ohjelma nousi muutosvoimaksi tivi.fi.
 22. Milja Köpsi on vuoden 2021 bisnesvaikuttaja! bonfire.fi.
 23. a b Tasa-arvon tukeminen palkittiin mimmitkoodaa.fi.
 24. [https://www.sttinfo.fi/tiedote/mimmitkoodaa-valittiin-vuoden-ohjelmaksi-mesoaja-gaalassa-kiitos-kaikille-mimmeille-otetaan-tulevaisuus-omiin-kasiin?publisherId=2046279&releaseId=69853388
  1. Mimmitkoodaa valittiin Vuoden Ohjelmaksi Mesoaja Gaalassa – ”Kiitos kaikille mimmeille! Otetaan tulevaisuus omiin käsiin!”] sttinfo.fi.
 25. ”Finland Shows the Way”- #Mimmitkoodaa Program congratulated by Commissioner Urpilainen as one of the Winners of the Equality Prize sttinfo.fi.