Matti Viljanen (muusikko)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Matti Johannes Viljanen (24. helmikuuta 1927 Helsinki - 7. helmikuuta 1987 Helsinki) oli monipuolinen suomalainen muusikko - levytyskapellimestari, sovittaja, jazzpioneeri, harmonikkataiteilija ja säveltäjä. Viljanen soitti 1950-luvulla kolmeen otteeseen Olavi Virran yhtyeessä ja myöhemmin Eino Grönin yhtyeessä. Viljasen oma yhtye säesti muun muassa Vieno Kekkosta, Juha Eirtoa ja Jorma Lyytistä. Viljanen toimi studiomuusikkona ja sovittajana etenkin 1950- ja 60-luvulla. Jatkossa hän kirjoitti sovituksia tanssiorkestereille. Olavi Virran tunnetuimpien levytyksien sovituksista monet ovat Viljasen käsialaa. Matti Viljanen sovitti myös eri tanssibändeille, big bandeille (mm. UMO, Mosabacka Big Band) ja sinfoniaorkesterikokoonpanolle. Sovituksia kertyi radiolle, tv:lle, levytys-konsertti- ja keikkatilaisuuksiin. Elokuvamusiikkiakin syntyiselvennä, kuten muun muassa vuonna 1955 "Miss Eurooppaa metsästämässä".

Matti Viljanen oli maailmanluokan jazzharmonikansoittaja ja sovittaja, joka tuli kuuluisaksi laajalti maansa rajojen ulkopuolellakinlähde?. Vuonna 1977 Finlandia Recordsin julkaisema debyyttialbumi "Jazz Matti Viljanen" on hyvä esimerkki tästä. Sointuneroksi kutsutun Viljasen virtuoosimainen sointuharmonioiden käsittely ja tulkinta ovat edelleen omaa luokkaansakenen mukaan?. Viljanen oli jo 1950- ja 1960-luvuilla tehnyt soololevytyksiä ns. savikiekoille ja singlelevyille; näihin levytyksiin kuuluvat mm. marssi Ankkurit ylös vuodelta 1955, valssi Tonavan aallot vuodelta 1956 ja Böömiläinen polkka vuodelta 1961. Hän levytti myös harmonikkaduettoja mm. Lasse Pihlajamaan, Jorma Juseliuksen ja Paavo Tiusasen kanssa.

Viljaselle myönnettiin taiteilijaeläke vuonna 1979. Vuonna 1986 Matti Viljanen taltioi Ylen radion kantanauhalle tunnusomaista sointurikasta soittoaan ja sovituksiaan viihdekokoonpanolla.

Viljasen sävellyksiä ja sovituksia harmonikalle ja muille bändikokoonpanoille on julkaistu kolme nuottialbumia. Novomedia Oy:n / Rytmiryhmän kustantamat ja Pale Saarisen toimittamat kirjat "Matti, Soita Jazzia!, 1993", "Matti,Soita Jazzia II, 1996" ja "Aarteita Hanurille, 1998" ovat menestyneet kaupallisestikin.

Vuonna 1998 Warner Music Finland Oy julkaisi 20 Suosikkia-sarjassaan Jaakko Salon ja Pale Saarisen toimittamana Matti Viljasen levytystuotantoa 1950-luvulta aina vuoteen 1978 saakka.

Kevättalvella 2014 on julkaistu Pale Saarisen toimittamana "Matti, soita Jazzia III!"-trilogian (Rytmipoljento) kolmas osa, joka on 133-sivuinen juhlakirja yli kaksi vuosikymmentä sitten julkaistulle ensimmäiselle osalle.

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.