UMO Jazz Orchestra

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Logo
UMO Jazz Orchestra

UMO Jazz Orchestra on suomalainen ammattimuusikoista koostuva jazzorkesteri.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1975 perusti joukko suomalaisia jazzmuusikoita Heikki Sarmannon ja Esko Linnavallin johdolla The Finnish Jazz Music Workshopin, josta muotoutui pian Uuden Musiikin Orkesteri (UMO). 1970–1980-lukujen taitteessa orkesteri alkoi saada Yleisradion tuen lisäksi tukea Helsingin kaupungilta ja opetusministeriöltä. Vuonna 1984 orkesteri muuttui kokopäivätoimiseksi ammattilaisorkesteriksi. Vuosina 1984–1990 UMO toimi Suomen euroviisukarsintojen orkesterina, vuosina 1984 ja 1985 se oli vahvistettu Sibelius-Akatemian sekä vuosina 1986 ja 1987 Radion sinfoniaorkesterin jousilla.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UMO on kansainvälisesti tunnettu big band, joka tekee erityisesti suomalaista musiikkia tunnetuksi sekä Suomessa että ulkomailla. UMO on tehnyt konserttikiertueita mm. Yhdysvalloissa, Kanadassa, Norjassa, Italiassa, Ranskassa ja Saksassa. UMOn ohjelmistossa on yli 2000 sävellystä. UMOn kapellimestari- ja solistivieraina ovat olleet mm. Dexter Gordon, Thad Jones, Dizzy Gillespie, Gil Evans, Joe Williams, Mercer Ellington, McCoy Tyner, Maria Schneider, Michael Brecker, John Scofield, Tomasz Stanko ja Lenny Pickett.

Orkesteriin kuuluu 16 ammattimuusikkoa, joiden lisäksi sen hallinto- ja markkinointitehtävät työllistävät neljä henkilöä. Orkesteri on julkaissut 32 omaa levytystä ja on osallistunut myös useisiin muihin levytyksiin. Useille orkesterin jäsenille on myönnetty Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinto. UMO oli osa Helsinki-viikon säätiötä vv. 1984–2008. Nykyisin UMOlla on oma säätiö.

UMOn tavoitteet ovat myös kasvatuksellisia; UMO tekee yhteistyötä peruskoulujen ja useiden musiikkioppilaitosten kanssa. UMOn ohjelmistosta löytyy sekä katsauksia big band -musiikin historiaan kuin myös tilaussävellyksiä aikamme vakavan ja rytmimusiikin säveltäjiltä.

Osoituksena ohjelmistovalintojen suuresta kotimaisuusasteesta myönsi Suomalaisen Työn Liitto ensimmäisenä Suomen kunnallisista orkestereista UMOlle 2003 Avainlippu-tunnuksen

UMOn omina konserttitiloina toimivat 1986–1994 Jumo Jazz Club (Helsingin asematunnelissa), Royal Cotton Club 1994–1996 (Svenska Teaternin yhteydessä) sekä 2001–2007 UMO Jazz House (Helsingin Punavuoressa).

Orkesterin toimitusjohtaja on lokakuusta 2008 Eeva Pirkkala. Hänen edeltäjänsä oli nimikkeellä toiminnanjohtaja Anna-Maija Saarela.

UMO:n levy Ville ja Valle voitti maaliskuussa 2014 Emma-palkinnon vuoden 2013 lastenalbumina. Tämä oli UMO:n ensimmäinen Emma-palkinto. [1]

Orkesterin taiteelliset johtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rich Shemarian jälkeen UMOlla ei ole ollut ylikapellimestaria. 2000-luvulla UMOn eniten käyttämiä kapellimestareita ovat olleet Mikko Hassinen, Kari Heinilä, Kirmo Lintinen, Antti Rissanen ja Markku Veijonsuo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ville ja Valle on Vuoden lastenalbumi, 8.3.2014, umo.fi, viitattu 9.6.2014

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]