UMO Jazz Orchestra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nykyiseltä nimeltään (huhtikuusta 2019 alkaen) UMO Helsinki Jazz Orchestra.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UMO Helsinki Jazz Orchestra on suomalainen ammattimuusikoista koostuva jazzorkesteri.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1975 perusti joukko suomalaisia jazzmuusikoita Heikki Sarmannon ja Esko Linnavallin johdolla The Finnish Jazz Music Workshopin, josta muotoutui pian Uuden Musiikin Orkesteri. Nimi jalostui 1980-luvulla muotoon UMO Jazz Orchestra, kunnes vuonna 2019 nimi muuttui muotoon UMO Helsinki Jazz Orchestra, orkesterin omistajan Helsingin kaupungin mukaan. 1970–1980-lukujen taitteessa orkesteri alkoi saada tukea Helsingin kaupungilta ja opetusministeriöltä. Vuonna 1984 orkesteri muuttui kokopäivätoimiseksi ammattilaisorkesteriksi. UMO oli osa Helsinki-viikon säätiötä vuosina 1984–2008. Nykyisin UMOlla on oma säätiö.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UMO Helsinki Jazz Orchestra on kansainvälisesti tunnettu big band, joka tekee erityisesti suomalaista musiikkia tunnetuksi sekä Suomessa että ulkomailla. UMO on tehnyt konserttikiertueita muun muassa Yhdysvalloissa, Kanadassa, Norjassa, Italiassa, Ranskassa ja Saksassa. UMOn ohjelmistossa on yli 3 000 sävellystä. UMO Helsinki Jazz Orcehstran kapellimestari- ja solistivieraina ovat olleet muun muassa Dexter Gordon, Thad Jones, Dizzy Gillespie, Gil Evans, Joe Williams, Mercer Ellington, McCoy Tyner, Maria Schneider, Michael Brecker, John Scofield, Tomasz Stanko, Lenny Pickett, Gregory Porter, Lizz Wright, Randy Brecker.

Orkesteriin kuuluu 16 ammattimuusikkoa, joiden lisäksi sen hallinto- ja markkinointitehtävät työllistävät kolmesta neljään henkilöä. Orkesteri on julkaissut tai ollut mukana yli 60 albumilla. Useille orkesterin jäsenille on myönnetty Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinto.

UMOn tavoitteet ovat myös kasvatuksellisia; UMO tekee yhteistyötä peruskoulujen ja useiden musiikkioppilaitosten kanssa. UMOn ohjelmistosta löytyy sekä katsauksia big band -musiikin historiaan kuin myös tilaussävellyksiä säveltäjiltä.

Osoituksena ohjelmistovalintojen suuresta kotimaisuusasteesta myönsi Suomalaisen Työn Liitto ensimmäisenä Suomen kunnallisista orkestereista UMOlle 2003 Avainlippu-tunnuksen.

UMOn omina konserttitiloina toimivat 1986–1994 Jumo Jazz Club (Helsingin asematunnelissa), Royal Cotton Club 1994–1996 (Svenska Teaternin yhteydessä) sekä 2001–2007 UMO Jazz House (Helsingin Punavuoressa). Nykyään UMOlla ei ole omaa klubia ja kotipesää, vaan orkesteri konsertoi Helsingissä muun muassa Savoy-teatterissa, G Livelabissa, Koko Jazz Clubilla, Malmitalolla, Kanneltalolla, Vuotalolla, Musiikkitalolla sekä konserttipaikoissa ja festivaaleilla ympäri Suomen.

Orkesterin toimitusjohtaja on lokakuusta 2008 Eeva Pirkkala. Hänen edeltäjänsä oli nimikkeellä toiminnanjohtaja Anna-Maija Saarela.

UMOn levy Ville ja Valle voitti maaliskuussa 2014 Emma-palkinnon vuoden 2013 lastenalbumina. Tämä oli UMOn ensimmäinen Emma-palkinto. [1]

Orkesterin taiteelliset johtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UMOn eniten käyttämiä kapellimestareita ovat olleet Mikko Hassinen, Kari Heinilä, Kirmo Lintinen ja Antti Rissanen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ville ja Valle on Vuoden lastenalbumi, 8.3.2014, umo.fi, viitattu 9.6.2014

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]