Luettelo Viron puolueista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Osa artikkelisarjaa
Viron politiikka
Coat of arms of Estonia.svg

Tämä artikkeli on luettelo Viron puolueista.[1]

Nykyiset Riigikogun puolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riigikogun suurin puolue on riigikoguvaalien 2019 jälkeen poliittiseen keskusta-oikeistoon lukeutuva Viron reformipuolue.

Puolue Politiikka Jäsenet
Nimi Lyhenne Puheenjohtaja Asemointi Ideologia Riigikogu Kunnanvaltuustot Euroopan parlamentti
Viron reformipuolue RE Kaja Kallas keskusta-oikeisto klassinen liberalismi, liberaalikonservatismi
34 / 101
291 / 1 729
2 / 7
Viron keskustapuolue K Jüri Ratas keskusta sentrismi, sosiaaliliberalismi
26 / 101
297 / 1 729
1 / 7
Konservatiivinen kansanpuolue EKRE Mart Helme oikeisto kansalliskonservatismi, oikeistopopulismi
19 / 101
87 / 1 729
1 / 7
Isänmaa I Helir-Valdor Seeder keskusta-oikeisto konservatismi, kristillisdemokratia
12 / 101
152 / 1 729
1 / 7
Sosiaalidemokraattinen puolue SDE Indrek Saar keskusta-vasemmisto sosiaalidemokratia, demokraattinen sosialismi
10 / 101
151 / 1 729
2 / 7

Muut rekisteröidyt puolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uudelleen itsenäistymisen ajan entisiä puolueita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset valtapuolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isänmaanliitto syntyi Kansallisen Kokoomuspuolue Isänmaan ja ERSP:n yhdistyttyä joulukuussa 1995.
Otti osaa vuoden 1992 riigikogun vaaleihin nimellä "Vaaliliitto Isänmaa" saaden suvereenin vaalivoiton 29 paikalla ja nousten Viron suurimmaksi poliittiseksi ryhmäksi. Kansallinen Kokoomuspuolue Isänmaa syntyi vuonna 1991 Viron kristillisdemokraattisen puolueen ( Eesti Kristlik-Demokraatlik Erakond), Viron konservatiivisen kansanpuolueen (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond), Viron kristillisdemokraattisen liiton (Eesti Kristlik-Demokraatlik Liit) ja Tasavaltalaisen kokoomuspuolueen (Vabariiklaste Koonderakond) yhdistyttyä. Puolue muodosti ERSP:n kanssa "Vaaliliitto Isänmaa ja ERSP" (I/ERSP) vuoden 1995 riigikogun vaaleihin jääden neljänneksi suurimmaksi ryhmäksi. "Vaaliliitto Isänmaa ja ERSP" yhdistyivät puoleeksi nimeltä Isänmaanliitto joulukuussa 1995.
  • Maltilliset (Mõõdukad) (1992-1999)
Toimi "Vaaliliitto Maltilliset" nimellä vuosien 1992 ja 1995 vaaleissa. Muodosti Viron sosiaalidemokraattisesta puolueesta (ESDP) ja Viron Maa-keskustapuolueesta (Eesti Maa-Keskerakond) (EMKE). Nämä puolueet yhdistyivät puolueeksi "Maltilliset" 28. huhtikuuta 1996.
Syntyi Maltillisten ja Viron kansanpuolueen yhdistymisestä 27. marraskuuta 1999. Muutti nimensä Sosiaalidemokraattiseksi puolueeksi (Sotsiaaldemokraatlik Erakond) (SDE) 7. helmikuuta 2004.
Jäseniä olivat Viron kansan keskustapuolue (Eesti Rahva-Keskerakond) (K), Viron Kansanrintama (Eestimaa Rahvarinne), Viron kansan yhdistys (Eestimaa Rahvuste Ühendus) Viron naisliitto ja (Eesti Naisliit). Sai 15 paikkaa vuoden 1992 riigikogun vaaleissa. Kansanrintama yhdistyi Viron keskustapuolueeksi 17. huhtikuuta 1993.
  • Viron sosiaalidemokraattinen puolue (Eesti Sotsiaaldemokraatlik Partei) (ESDP) (1990–1996)
8. syyskuuta 1990 Tallinnassa Viron demokraattinen työväenpuolue (Eesti Demokraatlik Tööerakond), Viron sosiaalidemokraattinen itsenäisyyspuolue (Eesti Sotsiaaldemokraatlik Iseseisvuspartei), Viron venäläinen sosiaalidemokraattinen puolue (Vene Sotsiaaldemokraatlik Partei Eestis perustivat Viron sosiaalidemokraattisen puolueen. Puolueeseen liittyi myös Viron sosialistisen puolueen ulkomaanyhdistys (Eesti Sotsialistliku Partei Välismaa Koondis), joka oli Viron ensimmäisen itsenäisyyden ajan sosiaalidemokraattisen puolueen maanpaossa Ruotsissa toiminut seuraaja. ESDP:llä oli paikkoja riigikogussa, mutta se otti osaa vaaleihin Maltillisten vaaliliiton kautta. Yksi nykyisen Sosiaalidemokraattisen puolueen edeltäjistä.

Paikkoja saaneet entiset puolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viron rojalistisen puolueen ja Rojalistlik Ühendus "Vaba Toome"-yhdistyksen vaaliliitto vuoden 1992 Riigikogun vaaleissa.
Toimi 02.03.1990 - 21.12.1994, kunnes liittyi Viron keskustapuolueeseen. Sai yhden edustajapaikan riigikoguun vuonna 1992.

Yhdistymisissä kadonneita pienpuolueita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansallinen Kokoomuspuolue Isänmaasta 9. lokakuuta 1994 eronnut siipi, jonka jäsenet olivat alun perin Viron konservatiivisesta kansanpuolueesta (EKRE) ja Tasavaltalaisesta kansanpuolueesta (W). Ehti toimia pikaisesti nimellä "Oikeistolaiset" (Erakond Parempoolsed) samaan aikaan kuin muodosti vuonna 1998 pienen Talonpoikaispuolueen (Eesti Talurahva Erakond) (ETRE) kanssa Viron kansanpuolueen (Eesti Rahvaerakond), joka taas perusti Maltillisten kanssa 1999 Maltillisen Kansanpuolueen, joka taas on nykyinen Viron sosiaalidemokraattinen puolue.
Alun perin Viron keskustapuolueesta eronnut siipi, joka perust Arengupartein 25.05.1996. Lokakuussa 2001 muutti nimensä Viron demokraattiseksi puolueeksi (Eesti Demokraatlik Partei) (EDP). Otti nimekseen Uusi Viro 28.04.2001 ja liittyi Viron kansanliittoon 29.01.2003.
13. syyskuusta 1993 ERSP:stä eronnut käytännössä Ants Ermin yhden miehen puolue. Ei saanut lokakuuhun 1998 mennessä kasaan tarvittavaa 1000 kannattajakorttia ja lakkautettiin 14. joulukuuta 1999.
  • Viron kristillinen liitto (Eesti Kristlik Liit) (1988–1989)
Rekisteröimätön puolue, joka toi 17.12.1988 - 29.08.1989. Edelsi rekisteröimätöntä Viron kristillisdemokraattista liittoa (Eesti Kristlik-Demokraatlik Liit) (EKDL), joka oli muodostamassa myöhemmin Kansallisen Kokoomuspuolue Isänmaata.
Nykyinen Demokraatit – Viron demokraattinen puolue.
Toimi 20.09.1993 - 30.11.1999 välillä. Nykyinen Viron itsenäisyyspuolue.
Toimi välillä 07.12.1991 - 10.06.1994. Aiemmilta nimiltään Viron demokraattinen lakiliitto (Eesti Demokraatlik Õigusliit) (EDÕL) ja Viron eläkeläisten ja perheiden liitto (Eesti Pensionäride ja Perede Liit).
Toimi välillä 19.03.1994 - 14.12.1999. Osa jäsenistä siirtyi Viron tulevaisuuspuolueeseen.
Vuonna 1992 osa Vakaa Koti-vaaliliittoa ja vuonna 1995 osa "Kokoomuspuolueen ja Maalaisväestön liitto"-vaaliiliittoa. 10. kesäkuuta 2000 liittyi Viron kansanliittoon.
  • Viron baltianvenäläinen puolue (Vene Balti Erakond Eestis) (VBEE) (2000–2002)
Nykyään osa Viron venäläistä puoluetta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Parties and Elections in Europe www.parties-and-elections.eu. Viitattu 4.5.2021.