Luettelo Viron puolueista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Viron puolueista.

Nykyiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1994–1999 Viron maakansan puolue (Eesti Maarahva Erakond)
  • Viron keskustapuolue (Eesti Keskerakond)
  • Viron kristillisdemokraattien puolue (Erakond Eesti Kristlikud Demokraadid)
  • Viron reformipuolue (Eesti Reformierakond)
    • Aiemmilta nimiltään Viron liberaalidemokraattinen puolue (Eesti Liberaal-Demokraatlik Partei) (1990–1994) ja Viron reformipuolue – Liberaalit ((Eesti Reformierakond - Liberaalid) (1994). Viron liberaalidemokraattinen puolue syntyi alun perin Viron liberaalisen kansanpuolueen (Eesti Liberaalne Rahvapartei) (ELRP) ja Viron vapaademokraattien (Eesti Vabad Demokraadid) (EVD) liityttyä siihen vuonna 1990.
  • Sosiaalidemokraattinen puolue (Sotsiaaldemokraatlik Erakond)
Aiemmilta nimiltään Viron sosiaalidemokraattinen puolue (Eesti Sotsiaaldemokraatlik Erakond) (ESDP) (1990–1996), Maltilliset (Mõõdukad) (1996–1999) ja Kansanpuolue maltilliset (Rahvapartei Mõõdukad) (1999–2004).

Uudelleen itsenäistymisen ajan entisiä puolueita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset valtapuolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isänmaanliitto syntyi Kansallisen Kokoomuspuolue Isänmaan ja ERSP:n yhdistyttyä joulukuussa 1995.
Otti osaa vuoden 1992 riigikogun vaaleihin nimellä "Vaaliliitto Isänmaa" saaden suvereenin vaalivoiton 29 paikalla ja nousten Viron suurimmaksi poliittiseksi ryhmäksi. Kansallinen Kokoomuspuolue Isänmaa syntyi vuonna 1991 Viron kristillisdemokraattisen puolueen ( Eesti Kristlik-Demokraatlik Erakond), Viron konservatiivisen kansanpuolueen (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond), Viron kristillisdemokraattisen liiton (Eesti Kristlik-Demokraatlik Liit) ja Tasavaltalaisen kokoomuspuolueen (Vabariiklaste Koonderakond) yhdistyttyä. Puolue muodosti ERSP:n kanssa "Vaaliliitto Isänmaa ja ERSP" (I/ERSP) vuoden 1995 riigikogun vaaleihin jääden neljänneksi suurimmaksi ryhmäksi. "Vaaliliitto Isänmaa ja ERSP" yhdistyivät puoleeksi nimeltä Isänmaanliitto joulukuussa 1995.
  • Maltilliset (Mõõdukad) (1992-1999)
Toimi "Vaaliliitto Maltilliset" nimellä vuosien 1992 ja 1995 vaaleissa. Muodosti Viron sosiaalidemokraattisesta puolueesta (ESDP) ja Viron Maa-keskustapuolueesta (Eesti Maa-Keskerakond) (EMKE). Nämä puolueet yhdistyivät puolueeksi "Maltilliset" 28. huhtikuuta 1996.
Syntyi Maltillisten ja Viron kansanpuolueen yhdistymisestä 27. marraskuuta 1999. Muutti nimensä Sosiaalidemokraattiseksi puolueeksi (Sotsiaaldemokraatlik Erakond) (SDE) 7. helmikuuta 2004.
Jäseniä olivat Viron kansan keskustapuolue (Eesti Rahva-Keskerakond) (K), Viron Kansanrintama (Eestimaa Rahvarinne), Viron kansan yhdistys (Eestimaa Rahvuste Ühendus) Viron naisliitto ja (Eesti Naisliit). Sai 15 paikkaa vuoden 1992 riigikogun vaaleissa. Kansanrintama yhdistyi Viron keskustapuolueeksi 17. huhtikuuta 1993.
  • Viron sosiaalidemokraattinen puolue (Eesti Sotsiaaldemokraatlik Partei) (ESDP) (1990–1996)
8. syyskuuta 1990 Tallinnassa Viron demokraattinen työväenpuolue (Eesti Demokraatlik Tööerakond), Viron sosiaalidemokraattinen itsenäisyyspuolue (Eesti Sotsiaaldemokraatlik Iseseisvuspartei), Viron venäläinen sosiaalidemokraattinen puolue (Vene Sotsiaaldemokraatlik Partei Eestis perustivat Viron sosiaalidemokraattisen puolueen. Puolueeseen liittyi myös Viron sosialistisen puolueen ulkomaanyhdistys (Eesti Sotsialistliku Partei Välismaa Koondis), joka oli Viron ensimmäisen itsenäisyyden ajan sosiaalidemokraattisen puolueen maanpaossa Ruotsissa toiminut seuraaja. ESDP:llä oli paikkoja riigikogussa, mutta se otti osaa vaaleihin Maltillisten vaaliliiton kautta. Yksi nykyisen Sosiaalidemokraattisen puolueen edeltäjistä.

Paikkoja saaneet entiset puolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viron rojalistisen puolueen ja Rojalistlik Ühendus "Vaba Toome"-yhdistyksen vaaliliitto vuoden 1992 Riigikogun vaaleissa.
Toimi 02.03.1990 - 21.12.1994, kunnes liittyi Viron keskustapuolueeseen. Sai yhden edustajapaikan riigikoguun vuonna 1992.

Yhdistymisissä kadonneita pienpuolueita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansallinen Kokoomuspuolue Isänmaasta 9. lokakuuta 1994 eronnut siipi, jonka jäsenet olivat alun perin Viron konservatiivisesta kansanpuolueesta (EKRE) ja Tasavaltalaisesta kansanpuolueesta (W). Ehti toimia pikaisesti nimellä "Oikeistolaiset" (Erakond Parempoolsed) samaan aikaan kuin muodosti vuonna 1998 pienen Talonpoikaispuolueen (Eesti Talurahva Erakond) (ETRE) kanssa Viron kansanpuolueen (Eesti Rahvaerakond), joka taas perusti Maltillisten kanssa 1999 Maltillisen Kansanpuolueen, joka taas on nykyinen Viron sosiaalidemokraattinen puolue.
  • Uusi Viro (Erakond Uus Eesti) (1996–2003)
Alun perin Viron keskustapuolueesta eronnut siipi, joka perust Arengupartein 25.05.1996. Lokakuussa 2001 muutti nimensä Viron demokraattiseksi puolueeksi (Eesti Demokraatlik Partei) (EDP). Otti nimekseen Uusi Viro 28.04.2001 ja liittyi Viron kansanliittoon 29.01.2003.
13. syyskuusta 1993 ERSP:stä eronnut käytännössä Ants Ermin yhden miehen puolue. Ei saanut lokakuuhun 1998 mennessä kasaan tarvittavaa 1000 kannattajakorttia ja lakkautettiin 14. joulukuuta 1999.
  • Viron kristillinen liitto (Eesti Kristlik Liit) (1988–1989)
Rekisteröimätön puolue, joka toi 17.12.1988 - 29.08.1989. Edelsi rekisteröimätöntä Viron kristillisdemokraattista liittoa (Eesti Kristlik-Demokraatlik Liit) (EKDL), joka oli muodostamassa myöhemmin Kansallisen Kokoomuspuolue Isänmaata.
Nykyinen Demokraatit – Viron demokraattinen puolue.
Toimi 20.09.1993 - 30.11.1999 välillä. Nykyinen Viron itsenäisyyspuolue.
Toimi välillä 07.12.1991 - 10.06.1994. Aiemmilta nimiltään Viron demokraattinen lakiliitto (Eesti Demokraatlik Õigusliit) (EDÕL) ja Viron eläkeläisten ja perheiden liitto (Eesti Pensionäride ja Perede Liit).
Toimi välillä 19.03.1994 - 14.12.1999. Osa jäsenistä siirtyi Viron tulevaisuuspuolueeseen.
Vuonna 1992 osa Vakaa Koti-vaaliliittoa ja vuonna 1995 osa "Kokoomuspuolueen ja Maalaisväestön liitto"-vaaliiliittoa. 10. kesäkuuta 2000 liittyi Viron kansanliittoon.
  • Viron baltianvenäläinen puolue (Vene Balti Erakond Eestis) (VBEE) (2000–2002)
Nykyään osa Viron venäläistä puoluetta.