Luettelo Suomessa järjestettävistä coneista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Suomessa järjestettävistä coneista.

Suomessa järjestettävät conit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet: Aniki -foorumi[1], #suomenconit[2] -sivu sekä tapahtumien omat sivut.

Aicon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aicon on Hämeenlinnassa 2016 ja Helsingin Kulttuuritalolla 2018 järjestetty aasialaiseen muotiin ja musiikkiin keskittyvä tapahtuma. Vuoden 2018 tapahtumassa järjestettiin K-pop coveroinnin SM-kisat yhdessä XpressEvents ry:n kanssa.

Animecon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animecon on nykyisellään ympärivuorokautinen, pääsymaksullinen harrastajatapahtuma. Tapahtuma on ikärajaton, mutta joissain sen ohjelmanumeroissa saattaa olla sisällön laadun vuoksi ikäraja tai -suositus. Perinteenä on, että tapahtuman toteuttamisesta kiinnostunut taho pyytää oikeutta Animecon-nimen käyttöön ensimmäisen Animeconin järjestäjältä Turun Animeseuralta. Tapahtuma pidetään heinä-elokuussa. Vuoden 2019 Animecon järjestetään Helsingin messukeskuksessa.

Archipelacon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Archipelacon on pohjoismaalainen scifi- ja fantasiatapahtuma, joka järjestettiin vuonna 2015 ensimmäistä kertaa. Nelipäiväinen (25.–28.6.2015) tapahtuma pidettiin Ahvenanmaalla Maarianhaminassa, konferenssikeskus Alandicassa. Conin järjestäjät ovat aikaisemmin pitäneet pienempää scificonia, Åconian.

Arpacon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arpacon oli RopeCon ry:n heinäkuussa 2009 ja toukokuussa 2010 järjestämä ilmainen tapahtuma roolipelaamisen aloittamisesta kiinnostuneille Dipolissa.[3]

Asicon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asicon oli huhtikuussa 2018 järjestetty tapahtuma, joka yhdisti cosplayn ja tubemiitit. Tapahtuma järjestettiin tapahtumahotelli Tallukassa, Vääksyssä.

Assembly[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Assembly on Suomen suurin ja vanhin videopelitapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 1992. Nykyään se pidetään Helsingin Messukeskuksessa kahdesti vuodessa, Assembly Summer kesällä, ja Assembly Winter talvella.

BakaCon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BakaCon oli Suomessa Pieksämäellä vuosina 2009–2011 järjestetty Con-tapahtuma, joka nimitti itseään Suomen ”tyhmimmäksi” coniksi[4] (jap. ばか, baka, suom. ”tyhmä”). Conin ohjelmisto painottui japanilaisen pop-kulttuurin harrastajille cosplayhin. Tapahtumaan kuului muiden Suomessa järjestettävien con-tapahtumien tapaan cosplay-kilpailuja, AMV-näytöksiä, luentoja, paneeleja, työpajoja, tanssi- ja rytmipelejä, sekä ikärajattomat iltajuhlat.

BakaCon 2012 peruttiin heikon lipunmyynnin vuoksi. Heikon myynnin syyksi epäiltiin tapahtumien päällekkäisyyttä Animeconin ja Kawaconin kanssa, sillä ne järjestettiin samassa kuussa.[5]

Chibicon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chibicon on ympäri Suomea kiertävä pääsymaksullinen tapahtuma, joka keskittyy cosplayhin ja japanilaiseen pop-kulttuuriin. Vuonna 2016 Chibiconin teemana oli Pokémon, ja vuonna 2017 kauhu. Chibicon on järjestetty Kuopiossa, Oulussa, Helsingissä ja Espoossa. Eniten tapahtumia on järjestetty Kuopiossa ja Oulussa. Vuonna 2018 järjestettiin uudelleen mini-Chibicon Kuopiossa. Tapahtuma oli ilmainen.


Chiisanacon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chiisanacon on Kouvolan Inkeroisessa tuleva cosplay ja populaarikulttuuritapahtuma. Chiisanacon tullaan pitämään keväällä 2019 Kymenlaakson Opiston oppilaiden toimesta.


Cosvision[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cosvision on viikonlopun kestävä, pääsymaksullinen, lähinnä pelkästään cosplayhin painottunut tapahtuma Hämeenlinnassa. Tapahtuma pidetään Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Cosvision on Suomen suurin cosplay-tapahtuma, jossa luonnollisesti järjestetään myös cosplay-kisat. Cosvision järjestetään parillisina vuosina.

Desucon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Desucon on ympärivuorokautinen, pääsymaksullinen japanilaisen populaarikulttuurin harrastajatapahtuma. Tapahtuma on vuodesta 2016 eteenpäin K18.Tapahtuma pidetään Lahden Sibeliustalossa kesäkuussa.

Desucon Frostbite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Desucon Frostbite on ympärivuorokautinen, pääsymaksullinen sisartapahtuma Desuconille. Kuten Desucon, sen ikäraja on K-18. Tapahtuma pidetään Lahden Sibeliustalossa alkutalvesta, tammi-helmikuussa.

Finncon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finncon on suurin Suomessa järjestettävä science fiction- ja fantasiatapahtuma, ja samalla yksi Euroopan suurimmista alan tapahtumista. Tapahtuma on pääsymaksuton[6] sekä ikärajaton, mutta joissain sen ohjelmanumeroissa saattaa olla sisällön laadun vuoksi ikäraja tai -suositus.

GameXpo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GameXpo on vuonna 2016 DigiExpon yhteydessä järjestettävä videopelitapahtuma, jossa on mukana Cosvision RY:n järjestämät Cosplayn SM-kilpailut. Tapahtuma pidetään Helsingin Messukeskuksessa.

Gingacon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gingacon on erityisesti eläintarinoihin painottuva tapahtuma mangan, animen, cosplayn, pelien ja erilaisten tarinoiden ystäville. Tämä ikärajaton tapahtuma järjestettiin ensi kerran kesällä 2016 Tampereen Monitoimitalo 13:ssa Suomen Hopeanuoli-fanit ry:n toimesta. Hopeanuoli ja muu Ginga-saaga ovat Gingaconin kantava teema. Viimeksi Gingacon järjestettiin 28.10.2017.

HelloCon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hellocon, Helsinki Lolita Convention on Pohjoismaiden suurin lolita-tapahtuma, joka järjestetään vuosittain Helsingissä. Järjestäjänä toimii Hellocon ry. Ohjelma koostuu pelkästään lolita-aiheisesta ohjelmasta, kuten muotinäytöksistä, luennoista ja pajoista.

HypeCon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HypeCon on Hyvinkäällä vuosittain järjestettävä pääsymaksuton, ikärajaton ja ilmainen anime-, manga- ja pelitapahtuma.[7] Tapahtumaa järjestää myös Hyvinkään nuorisopalvelut.

Katsudocon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katsudocon oli Jyväskylässä järjestettävä cosplay-, ja populaarikulttuuritapahtuma. Con tunnettiin kauppakeskusconina ja se järjestettiin viimeksi vuonna 2013. Tapahtuma oli ilmainen.

Kawacon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kawacon on Joensuussa järjestettävä japanilaisen populaarikulttuurin tapahtuma. Sitä on järjestetty vuosittain vuodesta 2011. Vuodesta 2013 asti Kawaconissa on ollut myös peliohjelmaa sisältävä Kawaplay. Tapahtuma on ikärajaton.

Kazecon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kazecon on Raahessa järjestettävä con vuonna 2019. Tapahtuma järjestää Raahen nuorisotoimi, kulttuuripalvelut sekä Lybeckerin opisto yhdessä nuorten kanssa.[8]

Kibecon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kibecon järjestettiin Sellon kirjastossa tammikuussa 2018. Se järjestetään uudestaan 5-6. tammikuuta vuonna 2019.

Kitacon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kitaconia järjestettiin vuosittain Kemissä, ja se oli Suomen toiseksi pohjoisin con-tapahtuma. Sen pääpaino oli animessa ja mangassa, mutta oli mukana myös video- ja roolipelejä. Tapahtuma oli ikärajaton ja ilmainen. Tapahtumaa järjesti Kemin nuorisotoimi. Viimeisin Kitacon järjestettiin vuonna 2016.

Kikucon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kikucon eli Kirsikankukkacon oli Turussa Hanamin aikaan toukokuussa järjestettävä mangaan, animeen sekä muihin Japaniin liittyviin harrastuksiin, kuten kendoon keskittynyt con. Tapahtuma oli suunnattu nuorille.

Kitsunecon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kitsenecon on Kaarina-talossa järjestettävä kirjasto-con lokakuussa 2018.[9]

Kokkocon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokkocon on Kokkolassa järjestettävä cosplay-, ja populaarikulttuuritapahtuma. Vuonna 2018 Kokkoconia ei järjestetty.

Kosucon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kosucon oli Jyväskylässä järjestettävä cosplay- ja populaarikulttuuritapahtuma. Tapahtuma järjestettiin viimeksi vuonna 2015.

Kumakumacon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kumakumacon on Kouvolassa järjestettävä anime, manga- ja cosplay-tapahtuma. Kumakumacon järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2016. Tapahtuma on kaksipäiväinen ja ilmainen.

Kummacon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kummacon on Oulussa järjestettävä kirjallisuus- ja populaarikulttuuritapahtuma. Ensimmäinen Kummacon järjestettiin vuonna 2015. Tapahtuman järjestää elokuvakollektiivi Studio Korppikela. Tapahtuma on ilmainen.

K-CON Suomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

K-CON Suomi on Suomen ensimmäinen koko päivän mittainen korealaiseen populaarikulttuuriin keskittyvä tapahtuma. Se on järjestetty kahdesti Turussa, ja vuonna 2017 tapahtuma siirtyi pidettäväksi Tampereelle. Tapahtuman järjestämisestä vastaa K-pop Suomi ry.

Maracon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maracon on ilmainen pelitapahtuma, joka järjestetään Oulussa neljä kertaa vuodessa. Ohjelmaan kuuluvat lauta-, kortti-, miniatyyri- ja pöytäroolipelit sekä mahdolliset paneelikeskustelut ja kilpailut. Tapahtuma on ilmainen ja avoin kaikille yli 18-vuotiaille, ja nuoremmille valvojan seurassa. Tapahtumat pidetään säännöllisesti tammi-, touko-, heinä- ja syyskuussa. Tapahtuman järjestää Oulun yliopiston roolipeliseura CRYO ry.

Matsucon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matsucon (jap. 松本, matsu, suom. ”mänty”) on japanilaiseen populaarikulttuuriin keskittyvä tapahtuma Oulussa. Ensimmäinen Matsucon järjestettiin Oulun Pohjankartanolla 4.-5.5.2017. Toinen Matsucon järjestettiin 26.-27.5.2018. Tapahtuman erikoisuutena oli toisena vuonna animekaraoken SM-kisat.[10]

Mimicon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mimicon on Mikkelissä touko-kesäkuussa järjestettävä kaksipäiväinen animen, mangan ja japanilaisen populaarikulttuurin con. Seuraava Mimicon järjestetään syksyllä 15.-16.9.2018.

Moricon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moricon järjestettiin 8.-10.3.2013 Paltamon nuorisotiloissa. Tapahtuma oli ilmainen.

Mushucon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Mushucon järjestettiin Rovaniemellä syksyllä 2016, toinen keväällä 2017 ja kolmas keväällä 2018. Tapahtuma on ilmainen ja se on Suomen pohjoisin con.

Nekocon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nekocon on viikonlopun kestävä cosplayhin ja japanilaiseen pop-kulttuuriin keskittynyt tapahtuma, jota järjestetään Kuopiossa. Tapahtuma oli pitkään tauolla ja se järjestetään uudelleen vuonna 2019.

Pelipäivä 2.0[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelipäivä 2.0 on uusi animen, cosplayn ja erilaisten pelien ympärille rakennettu pääsymaksuton koko perheen tapahtuma. Paikalla on mm. peliesittelijöitä, tuotemyyjiä sekä käsityöläisiä. Tapahtumassa on ohjelmaa eri ikäisille cosplay-kilpailusta boffermiekkailuun. 

Pelipäivä 2.0-tapahtuma järjestetään Lohjalla Harjulassa 4.11.2017. 

Popcult Helsinki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Popcult Helsinki on Helsingissä järjestettävä con, joka on erikoistunut länsimaalaisiin elokuviin, sarjakuviin ja tv-sarjoihin. Popcult Helsingillä on myös pienempiä oheistapahtumia, kuten ensimmäistä kertaa kesäkuussa 2014 järjestetty nörttiklubi Popcult Nights ja lokakuussa 2014 järjestetty fanikulttuuriin erikoistunut Popcult Day.lähde?

Ropecon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ropecon on pääsymaksullinen, kolme päivää kestävä, Suomen suurin ja vanhin roolipelitapahtuma. Ohjelmaan kuuluvat pöytäroolipelien ja larppien lisäksi luennot, paneelikeskustelut ja työpajat sekä kortti- lauta- ja miniatyyripelit. Tapahtuman painopiste on hyvin esillä olevan pelaamisen ohella myös laajassa puheohjelmassa. Ropeconissa järjestetään lukuisia suomenmestaruusturnauksia muun muassa keräilykorttipeleissä, lautapeleissä ja bofferi- eli pehmomiekkailussa. Tapahtuma pidetään heinä-elokuussa.

Shirocon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shirocon oli pääsymaksuton, cosplayhin ja japanilaiseen pop-kulttuuriin keskittynyt tapahtuma, joka järjestettiin Savonlinnassa 2012.

Tampere Kuplii[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampere Kuplii on vuodesta 2007 Tampereella järjestetty sarjakuvafestivaali, jossa on mukana myös cosplaytapahtuma.

Tracon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tracon on ympärivuorokautinen, teemallinen ja pääsymaksullinen roolipeli- sekä japanilaisen populaarikulttuurin harrastajatapahtuma. Tapahtuma on ikärajaton, mutta joissain sen ohjelmanumeroissa saattaa olla sisällön laadun vuoksi ikäraja tai -suositus. Tapahtuma pidetään nykyisin Tampere-talossa syyskuussa.

Tracon Hitpoint[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tracon Hitpoint on marraskuussa 2015 ensimmäisen kerran järjestetty erilaisiin roolipeleihin keskittynyt con Tammerkosken koulutalolla.

Tsukicon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tsukicon oli vuonna 2009 järjestetty anime-tapahtuma, joka pidettiin Helsingissä kulttuuriareena Gloriassa.

Tubecon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tubecon on pääsymaksullinen YouTube-videoita tekeville ja niitä katsoville suunnattu harrastajatapahtuma. Tapahtuma on ikärajaton ja se järjestettiin ensimmäisen kerran elokuussa 2014 Hartwall Arenalla. Vuonna 2016 Tubecon järjestetään kaksipäiväisenä Hartwall-areenalla. Tapahtuma sisältää musiikkiesityksiä, videopeliturnauksia, paneelikeskusteluita sekä palkintogaalan, jossa palkitaan vuoden parhaat videoidentekijät.

Tylycon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tylycon oli yksipäiväinen, Harry Potter-aiheinen tapahtuma, joka järjestettiin vuonna 2017 Helsingissä.

Worldcon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Worldcon on kansainvälinen, maailman vanhin scifitapahtuma, joka tullaan järjestämään Helsingissä vuonna 2017. Tilana toimii Messukeskus.[11]lähde?

Yamacon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yamacon järjestettiin lokakuussa 2012 Helsingin Glorialla. Sen järjesti helsinkiläinen animeseura Yama, tarkoituksenaan saada Helsingille oma pysyvä ja säännöllinen animetapahtuma.

Yukicon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yukicon on kaikenikäisille suunnattu pääsymaksullinen anime- ja videopelitapahtuma. Tapahtuma pidettiin helmikuussa 2018 Helsingin Messukeskuksen Kokoustamossa.[12]

Vuoden 2017 tapahtuman yhteydessä oli tarkoitus järjestää myös Pyrycon, mutta se peruutettiin.[13]

Åcon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Åcon on pieni ahvenanmaalainen scifitapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 2009. Tapahtuma on englanninkielinen.

Wakamonocon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wakamonocon järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2016 Lahden Kasi-salilla. Tapahtuma päätettiin järjestää, jotta Lahdessa olisi oma ikärajaton tapahtuma Desuconin muuttuessa ikärajalliseksi. Tapahtumaa on järjestetty yhdessä Lahden pääkirjaston, Lahden nuorisopalveluiden ja Lase ry:n kanssa. Tapahtuma on ollut viikonlopun kestävä sekä yksipäiväinen. Viimeksi tapahtuma järjestettiin marraskuussa 2017.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]