Luettelo Suomessa järjestettävistä coneista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Suomessa järjestettävistä coneista.

Suomessa järjestettävät conit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet: Aniki -foorumi[1], #suomenconit[2] -sivu sekä tapahtumien omat sivut.

Aicon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aicon on Hämeenlinnassa 2016 ja Helsingin Kulttuuritalolla 2018 järjestetty aasialaiseen muotiin ja musiikkiin keskittyvä tapahtuma. Vuoden 2018 tapahtumassa järjestettiin K-pop coveroinnin SM-kisat yhdessä XpressEvents ry:n kanssa.

Alfacon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alfacon tai α-con on Suomen roolipeliaktiiveille suunnattu tapahtuma, jossa skeneaktiivit voivat verkostoitua, pelinjohtajat jakaa ideoitaan ja roolipeliteoreetikot hioa ajatuksiaan. Alfaconia järjestetään Otavan Opistolla Mikkelissä.

Animecon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animecon on nykyisellään ympärivuorokautinen, pääsymaksullinen harrastajatapahtuma. Tapahtuma on ikärajaton, mutta joissain sen ohjelmanumeroissa saattaa olla sisällön laadun vuoksi ikäraja tai -suositus. Perinteenä on, että tapahtuman toteuttamisesta kiinnostunut taho pyytää oikeutta Animecon-nimen käyttöön ensimmäisen Animeconin järjestäjältä Turun Animeseuralta. Tapahtuma pidetään heinä-elokuussa. Vuoden 2019 Animecon järjestetään Helsingin messukeskuksessa.

Archipelacon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Archipelacon on pohjoismaalainen scifi- ja fantasiatapahtuma, joka järjestettiin vuonna 2015 ensimmäistä kertaa. Nelipäiväinen (25.–28.6.2015) tapahtuma pidettiin Ahvenanmaalla Maarianhaminassa, konferenssikeskus Alandicassa. Conin järjestäjät ovat aikaisemmin pitäneet pienempää scificonia, Åconian.

Arpacon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arpacon oli RopeCon ry:n heinäkuussa 2009 ja toukokuussa 2010 järjestämä ilmainen tapahtuma roolipelaamisen aloittamisesta kiinnostuneille Dipolissa.[3]

Asicon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asicon oli huhtikuussa 2018 järjestetty tapahtuma, joka yhdisti cosplayn ja tubemiitit. Tapahtuma järjestettiin tapahtumahotelli Tallukassa, Vääksyssä.

Assembly[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Assembly on Suomen suurin ja vanhin videopelitapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 1992. Nykyään se pidetään Helsingin Messukeskuksessa kahdesti vuodessa, Assembly Summer kesällä, ja Assembly Winter talvella.

BakaCon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BakaCon oli Suomessa Pieksämäellä vuosina 2009–2011 järjestetty Con-tapahtuma, joka nimitti itseään Suomen ”tyhmimmäksi” coniksi[4] (jap. ばか, baka, suom. ”tyhmä”). Conin ohjelmisto painottui japanilaisen pop-kulttuurin harrastajille cosplayhin. Tapahtumaan kuului muiden Suomessa järjestettävien con-tapahtumien tapaan cosplay-kilpailuja, AMV-näytöksiä, luentoja, paneeleja, työpajoja, tanssi- ja rytmipelejä, sekä ikärajattomat iltajuhlat.

BakaCon 2012 peruttiin heikon lipunmyynnin vuoksi. Heikon myynnin syyksi epäiltiin tapahtumien päällekkäisyyttä Animeconin ja Kawaconin kanssa, sillä ne järjestettiin samassa kuussa.[5]

Chibicon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chibicon on ympäri Suomea kiertävä pääsymaksullinen tapahtuma, joka keskittyy cosplayhin ja japanilaiseen pop-kulttuuriin. Vuonna 2016 Chibiconin teemana oli Pokémon, ja vuonna 2017 kauhu. Chibicon on järjestetty Kuopiossa, Oulussa, Helsingissä ja Espoossa. Eniten tapahtumia on järjestetty Kuopiossa ja Oulussa. Vuonna 2018 järjestettiin uudelleen mini-Chibicon Kuopiossa. Tapahtuma oli ilmainen.


Chiisanacon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chiisanacon on Kouvolan Inkeroisessa tuleva cosplay ja populaarikulttuuritapahtuma. Chiisanacon tullaan pitämään keväällä 2019 Kymenlaakson Opiston oppilaiden toimesta.

Conklaavi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Conklaavi on Turun yliopistolla järjestettävä roolipelitapahtuma, jota on järjestetty jo 1990-luvun lopulta lähtien.

Cosvision[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cosvision on viikonlopun kestävä, pääsymaksullinen, lähinnä pelkästään cosplayhin painottunut tapahtuma Hämeenlinnassa. Tapahtuma pidetään Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Cosvision on Suomen suurin cosplay-tapahtuma, jossa luonnollisesti järjestetään myös cosplay-kisat. Cosvision järjestetään parillisina vuosina.

Desucon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Desucon on ympärivuorokautinen, pääsymaksullinen japanilaisen populaarikulttuurin harrastajatapahtuma. Tapahtuma on vuodesta 2016 eteenpäin K18.Tapahtuma pidetään Lahden Sibeliustalossa kesäkuussa.

Desucon Frostbite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Desucon Frostbite on ympärivuorokautinen, pääsymaksullinen sisartapahtuma Desuconille. Kuten Desucon, sen ikäraja on K-18. Tapahtuma pidetään Lahden Sibeliustalossa alkutalvesta, tammi-helmikuussa.

Finncon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finncon on suurin Suomessa järjestettävä science fiction- ja fantasiatapahtuma, ja samalla yksi Euroopan suurimmista alan tapahtumista. Tapahtuma on pääsymaksuton[6] sekä ikärajaton, mutta joissain sen ohjelmanumeroissa saattaa olla sisällön laadun vuoksi ikäraja tai -suositus.

GameXpo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GameXpo on vuonna 2016 DigiExpon yhteydessä järjestettävä videopelitapahtuma, jossa on mukana Cosvision RY:n järjestämät Cosplayn SM-kilpailut. Tapahtuma pidetään Helsingin Messukeskuksessa.

Gingacon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gingacon on erityisesti eläintarinoihin painottuva tapahtuma mangan, animen, cosplayn, pelien ja erilaisten tarinoiden ystäville. Tämä ikärajaton tapahtuma järjestettiin ensi kerran kesällä 2016 Tampereen Monitoimitalo 13:ssa Suomen Hopeanuoli-fanit ry:n toimesta. Hopeanuoli ja muu Ginga-saaga ovat Gingaconin kantava teema. Viimeksi Gingacon järjestettiin 28.10.2017.

HelloCon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hellocon, Helsinki Lolita Convention on Pohjoismaiden suurin lolita-tapahtuma, joka järjestetään vuosittain Helsingissä. Järjestäjänä toimii Hellocon ry. Ohjelma koostuu pelkästään lolita-aiheisesta ohjelmasta, kuten muotinäytöksistä, luennoista ja pajoista.

HypeCon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HypeCon on Hyvinkäällä vuosittain järjestettävä pääsymaksuton, ikärajaton ja ilmainen anime-, manga- ja pelitapahtuma.[7] Tapahtumaa järjestää myös Hyvinkään nuorisopalvelut.

Katsudocon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katsudocon oli Jyväskylässä järjestettävä cosplay-, ja populaarikulttuuritapahtuma. Con tunnettiin kauppakeskusconina ja se järjestettiin viimeksi vuonna 2013. Tapahtuma oli ilmainen.

Kawacon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kawacon on Joensuussa järjestettävä japanilaisen populaarikulttuurin tapahtuma. Sitä on järjestetty vuosittain vuodesta 2011. Vuodesta 2013 asti Kawaconissa on ollut myös peliohjelmaa sisältävä Kawaplay. Tapahtuma on ikärajaton.

Kazecon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kazecon on Raahessa järjestettävä con vuonna 2019. Tapahtuma järjestää Raahen nuorisotoimi, kulttuuripalvelut sekä Lybeckerin opisto yhdessä nuorten kanssa.[8]

Kibecon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kibecon järjestettiin Sellon kirjastossa tammikuussa 2018. Se järjestetään uudestaan 5-6. tammikuuta vuonna 2019.

Kitacon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kitaconia järjestettiin vuosittain Kemissä, ja se oli Suomen toiseksi pohjoisin con-tapahtuma. Sen pääpaino oli animessa ja mangassa, mutta oli mukana myös video- ja roolipelejä. Tapahtuma oli ikärajaton ja ilmainen. Tapahtumaa järjesti Kemin nuorisotoimi. Viimeisin Kitacon järjestettiin vuonna 2016.

Kikucon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kikucon eli Kirsikankukkacon oli Turussa Hanamin aikaan toukokuussa järjestettävä mangaan, animeen sekä muihin Japaniin liittyviin harrastuksiin, kuten kendoon keskittynyt con. Tapahtuma oli suunnattu nuorille.

Kitsunecon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kitsenecon on Kaarina-talossa järjestettävä kirjasto-con lokakuussa 2018.[9]

Kokkocon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokkocon on Kokkolassa järjestettävä cosplay-, ja populaarikulttuuritapahtuma. Vuonna 2018 Kokkoconia ei järjestetty.

Kosucon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kosucon oli Jyväskylässä järjestettävä cosplay- ja populaarikulttuuritapahtuma. Tapahtuma järjestettiin viimeksi vuonna 2015.

Kumakumacon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kumakumacon on Kouvolassa järjestettävä anime, manga- ja cosplay-tapahtuma. Kumakumacon järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2016. Tapahtuma on kaksipäiväinen ja ilmainen.

Kummacon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kummacon on Oulussa järjestettävä kirjallisuus- ja populaarikulttuuritapahtuma. Ensimmäinen Kummacon järjestettiin vuonna 2015. Tapahtuman järjestää elokuvakollektiivi Studio Korppikela. Tapahtuma on ilmainen.

K-CON Suomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

K-CON Suomi on Suomen ensimmäinen koko päivän mittainen korealaiseen populaarikulttuuriin keskittyvä tapahtuma. Se on järjestetty kahdesti Turussa, ja vuonna 2017 tapahtuma siirtyi pidettäväksi Tampereelle. Tapahtuman järjestämisestä vastaa K-pop Suomi ry.

Lokacon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lokacon on Jyväskylän Science Fiction seura 42:n järjestämä tapahtuma Jyväskylän pääkirjastossa. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2011 ja se on kaikille avoin ja maksuton.

Luminyrkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luminyrkki on vuosittainen Porissa järjestettävä taistelupelitapahtuma. Tapahtumassa pelataan miniatyyri-, lauta- ja korttipelejä.

Maracon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maracon on ilmainen pelitapahtuma, joka järjestetään Oulussa neljä kertaa vuodessa. Ohjelmaan kuuluvat lauta-, kortti-, miniatyyri- ja pöytäroolipelit sekä mahdolliset paneelikeskustelut ja kilpailut. Tapahtuma on ilmainen ja avoin kaikille yli 18-vuotiaille, ja nuoremmille valvojan seurassa. Tapahtumat pidetään säännöllisesti tammi-, touko-, heinä- ja syyskuussa. Tapahtuman järjestää Oulun yliopiston roolipeliseura CRYO ry.

Matsucon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matsucon (jap. 松本, matsu, suom. ”mänty”) on japanilaiseen populaarikulttuuriin keskittyvä tapahtuma Oulussa. Ensimmäinen Matsucon järjestettiin Oulun Pohjankartanolla 4.-5.5.2017. Toinen Matsucon järjestettiin 26.-27.5.2018. Tapahtuman erikoisuutena oli toisena vuonna animekaraoken SM-kisat.[10]

Mimicon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mimicon on Mikkelissä touko-kesäkuussa järjestettävä kaksipäiväinen animen, mangan ja japanilaisen populaarikulttuurin con. Seuraava Mimicon järjestetään syksyllä 15.-16.9.2018.

Moricon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moricon järjestettiin 8.-10.3.2013 Paltamon nuorisotiloissa. Tapahtuma oli ilmainen.

Mushucon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Mushucon järjestettiin Rovaniemellä syksyllä 2016, toinen keväällä 2017 ja kolmas keväällä 2018. Tapahtuma on ilmainen ja se on Suomen pohjoisin con.

Nekocon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nekocon on viikonlopun kestävä cosplayhin ja japanilaiseen pop-kulttuuriin keskittynyt tapahtuma, jota järjestetään Kuopiossa. Tapahtuma oli pitkään tauolla ja se järjestetään uudelleen vuonna 2019.

Pelipäivä 2.0[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelipäivä 2.0 on uusi animen, cosplayn ja erilaisten pelien ympärille rakennettu pääsymaksuton koko perheen tapahtuma. Paikalla on mm. peliesittelijöitä, tuotemyyjiä sekä käsityöläisiä. Tapahtumassa on ohjelmaa eri ikäisille cosplay-kilpailusta boffermiekkailuun. 

Pelipäivä 2.0-tapahtuma järjestetään Lohjalla Harjulassa 4.11.2017. 

Popcult Helsinki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Popcult Helsinki on Helsingissä järjestettävä con, joka on erikoistunut länsimaalaisiin elokuviin, sarjakuviin ja tv-sarjoihin. Popcult Helsingillä on myös pienempiä oheistapahtumia, kuten ensimmäistä kertaa kesäkuussa 2014 järjestetty nörttiklubi Popcult Nights ja lokakuussa 2014 järjestetty fanikulttuuriin erikoistunut Popcult Day.lähde?

Ropecon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ropecon on pääsymaksullinen, kolme päivää kestävä, Suomen suurin ja vanhin roolipelitapahtuma. Ohjelmaan kuuluvat pöytäroolipelien ja larppien lisäksi luennot, paneelikeskustelut ja työpajat sekä kortti- lauta- ja miniatyyripelit. Tapahtuman painopiste on hyvin esillä olevan pelaamisen ohella myös laajassa puheohjelmassa. Ropeconissa järjestetään lukuisia suomenmestaruusturnauksia muun muassa keräilykorttipeleissä, lautapeleissä ja bofferi- eli pehmomiekkailussa. Tapahtuma pidetään heinä-elokuussa.

Shirocon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shirocon oli pääsymaksuton, cosplayhin ja japanilaiseen pop-kulttuuriin keskittynyt tapahtuma, joka järjestettiin Savonlinnassa 2012.

Solmukohta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Solmukohta (ruots. Knutpunkt, norj. Knutepunkt, tansk. Knudepunkt) on yhteispohjoismainen live-roolipelejä käsittelevä tapahtuma ja konferenssi. Ohjelmaan kuuluvat larppien lisäksi luennot, paneelikeskustelut ja työpajat sekä muihin harrastajiin tutustuminen. Solmukohta on järjestetty vuosittain 1997 lähtien kiertävällä vuorolla kaikissa Pohjoismaisissa pääkaupungeissa Islannin Reykjavíkia lukuun ottamatta.

Tampere Kuplii[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampere Kuplii on vuodesta 2007 Tampereella järjestetty sarjakuvafestivaali, jossa on mukana myös cosplaytapahtuma.

Tracon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tracon on ympärivuorokautinen, teemallinen ja pääsymaksullinen roolipeli- sekä japanilaisen populaarikulttuurin harrastajatapahtuma. Tapahtuma on ikärajaton, mutta joissain sen ohjelmanumeroissa saattaa olla sisällön laadun vuoksi ikäraja tai -suositus. Tapahtuma pidetään nykyisin Tampere-talossa syyskuussa.

Tracon Hitpoint[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tracon Hitpoint on marraskuussa 2015 ensimmäisen kerran järjestetty erilaisiin roolipeleihin keskittynyt con Tammerkosken koulutalolla.

Tsukicon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tsukicon oli vuonna 2009 järjestetty anime-tapahtuma, joka pidettiin Helsingissä kulttuuriareena Gloriassa.

Tubecon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tubecon on pääsymaksullinen YouTube-videoita tekeville ja niitä katsoville suunnattu harrastajatapahtuma. Tapahtuma on ikärajaton ja se järjestettiin ensimmäisen kerran elokuussa 2014 Hartwall Arenalla. Vuonna 2016 Tubecon järjestetään kaksipäiväisenä Hartwall-areenalla. Tapahtuma sisältää musiikkiesityksiä, videopeliturnauksia, paneelikeskusteluita sekä palkintogaalan, jossa palkitaan vuoden parhaat videoidentekijät.

Turconen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turconen oli vuoteen 2014 asti järjestetty science fiction -yleisötapahtuma Turun kaupunginkirjastossa.

Tylycon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tylycon oli yksipäiväinen, Harry Potter-aiheinen tapahtuma, joka järjestettiin vuonna 2017 Helsingissä.

Valocon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valocon on Maahinkainen ry:n järjestämä roolipelitapahtuma Jyväskylässä.

Wakamonocon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wakamonocon järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2016 Lahden Kasi-salilla. Tapahtuma päätettiin järjestää, jotta Lahdessa olisi oma ikärajaton tapahtuma Desuconin muuttuessa ikärajalliseksi. Tapahtumaa on järjestetty yhdessä Lahden pääkirjaston, Lahden nuorisopalveluiden ja Lase ry:n kanssa. Tapahtuma on ollut viikonlopun kestävä sekä yksipäiväinen. Viimeksi tapahtuma järjestettiin marraskuussa 2017.

Wähäcon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wähäcon on suomalainen freeform-roolipelitapahtuma Muuramen Wähälahden tilalla, Jyväskylän kupeessa.

Worldcon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Worldcon on kansainvälinen, maailman vanhin scifitapahtuma, joka tullaan järjestämään Helsingissä vuonna 2017. Tilana toimii Messukeskus.[11]lähde?

X-con[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

X-Con on liveroolipelien järjestäjille ja järjestämisestä kiinnostuneille tarkoitettu viikonlopun mittainen verkostoitumis- ja koulutustapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 2012. Tapahtuman koulutuksesta ja ohjelmasta vastaa Illusia ry. Tapahtuma järjestetään Otavan opistolla, lähellä Mikkeliä.

Yamacon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yamacon järjestettiin lokakuussa 2012 Helsingin Glorialla. Sen järjesti helsinkiläinen animeseura Yama, tarkoituksenaan saada Helsingille oma pysyvä ja säännöllinen animetapahtuma.

Yukicon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yukicon on kaikenikäisille suunnattu pääsymaksullinen anime- ja videopelitapahtuma. Tapahtuma pidettiin helmikuussa 2018 Helsingin Messukeskuksen Kokoustamossa.[12]

Vuoden 2017 tapahtuman yhteydessä oli tarkoitus järjestää myös Pyrycon, mutta se peruutettiin.[13]

Åcon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Åcon on pieni ahvenanmaalainen scifitapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 2009. Tapahtuma on englanninkielinen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]