Paneelikeskustelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paneelikeskustelu

Paneelikeskustelu on kahden tai useamman henkilön yleisön edessä käymä keskustelu. Keskustelulla on yleensä johtaja, vetäjä tai juontaja, joka jakaa puheenvuoroja panelisteille. Paneelikeskustelulla voidaan mm. jakaa tietoa, etsiä ratkaisua ongelmiin tai muokata mielipiteitä.

Paneelikeskustelu alkaa vetäjän alustuksella, jossa hän esittelee aiheen, perustelee sen ajankohtaisuuden ja esittelee lyhyesti paneelin osanottajat. Osanottajat voivat myös itse (lyhyesti) esitellä itsensä.

Paneelikeskustelijoita ei saa olla liikaa (2–6), jotta keskustelu säilyy elävänä. Puhujat on hyvä sijoittaa niin, että heillä on katsekontakti – esimerkiksi puoliympyrä on toimiva ratkaisu. Paneelin vetäjä kertoo heille etukäteen pelisäännöistä, mm. että puheenvuorot on syytä pitää lyhyinä ja keskustelu vapaamuotoisena. Keskustelijoille voi lähettää etukäteen tiedon ajasta, paikasta, aiheesta ja näkökulmasta, muista osanottajista, teknisistä järjestelyistä (mikrofonit, kuvaus) jne.

Paneelikeskustelussa paneelikeskusteluun osallistuvat voivat kukin vuorollaan kertoa ajatuksensa käsiteltävästä teemasta. He voivat keskustella keskenään käsiteltävästä aiheesta. Osanottajat valitaan siten, että erilaiset mielipiteet pääsevät esiin. Edustettavana voivat olla esimerkiksi puolueiden, etujärjestöjen, opiskelijoiden, viranomaisten, tutkijoiden, asukkaiden tms. aiheeseen sopivat edustajat. Keskustelussa jokainen kuitenkin kunnioittaa toisten näkemyksiä, vaikka ei niitä jaakaan.

Usein paneelin yhteydessä myös yleisö voi tehdä kysymyksiä. Kysymykset ohjataan sille paneelikeskustelijalle, joka on perehtynyt ao. aihepiiriin. Keskustelun vetäjä varautuu esittämään omia lisäkysymyksiä, jos yleisö ei niitä esitä. Paneelin lopussa puheenjohtaja tekee lyhyen yhteenvedon ja kiittää panelisteja ja yleisöä aktiivisesta keskustelusta.

Vaalipaneelissa ehdokkaat keskustelevat käsiteltävästä aiheesta. Yleisö saa näin informaatiota kunkin ehdokkaan mielipiteistä, persoonasta ja teeseistä.

Paneelishow on television viihdeohjelmatyyppi, joka perustuu sanavalmiiden julkisuuden henkilöiden käymään humoristiseen, enemmän tai vähemmän ennalta käsikirjoitettuun keskusteluun.