Luettelo Afganistanin valtionpäämiehistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Afganistanin valtionpäämiehistä (ennen vuotta 1881 Kabul ja Herat).

Nimi Kuva Kausi Titteli
Ahmad Šah Dorrani Portrait miniature of Ahmad Shah Durrani.jpg heinäkuu 174716. lokakuuta 1772 kuningas
Timur Šah Temur-Shah.jpg 16. lokakuuta 177218. toukokuuta 1793 kuningas
Zaman Šah Shah-Zaman-Khan.jpg 23. toukokuuta 17931801 kuningas
Mahmud Šah Dorrani Mahmud Shah Durrani.jpg 25. heinäkuuta 1801heinäkuu 1803 kuningas
Šudža' Šah Dorrani Shuja Shah Durran, head.jpg 13. heinäkuuta 18031809 kuningas
Mahmud Šah Dorrani Mahmud Shah Durrani.jpg 3. toukokuuta 18091818 kuningas
Sultan Ali Šah Dorrani 18181819 kuningas
Aijub Šah Dorrani 18191823 kuningas
Habibollah Šah Dorrani 1823 kuningas
Soltan Mohammed Khan 18231826 kuningas
Dust Muhammad Khan Dost Mohammad Khan of Afghanistan.jpg 18261836 kuningas
Dust Muhammad Khan Dost Mohammad Khan of Afghanistan.jpg 18362. elokuuta 1839 emiiri
Šudža' Šah Dorrani Shuja Shah Durran, head.jpg 8. toukokuuta 18395. huhtikuuta 1842 kuningas
Fath Jang Khan 29. kesäkuuta12. lokakuuta 1842 emiiri
Shahpur Khan 12. lokakuutajoulukuu 1842 emiiri
Dust Muhammad Khan Dost Mohammad Khan of Afghanistan.jpg joulukuu 18429. kesäkuuta 1863 emiiri
Šir Ali Khan Sher Ali Khan of Afghanistan in 1869.jpg 1863toukokuu 1866 emiiri
Mohammed Afzal Khan toukokuu 18667. lokakuuta 1867 emiiri
Mohammed Azam Khan 7. lokakuuta 18678. syyskuuta 1868 emiiri
Šir Ali Khan Sher Ali Khan of Afghanistan in 1869.jpg 8. syyskuuta 186821. helmikuuta 1879 emiiri
Muhammad Jaqub Khan Yaqub Khan.jpg 21. helmikuuta12. lokakuuta 1879 emiiri
Muhammad Aijub Khan MohammadAyoubKhan.jpg 187931. toukokuuta 1880 emiiri
Abd al-Rahman Khan Amir Abdur Rahman Khan of Afghanistan-cropped.jpg 22. heinäkuuta 18803. joulukuuta 1901 emiiri
Habib Allah Khan Habibullah.jpg 3. joulukuuta 190120. helmikuuta 1919 emiiri
Nasr Allah Khan Nasrullah Khan.png 21. helmikuuta28. helmikuuta 1919 emiiri
Aman Allah Khan King Amanullah Khan 140x190.jpg 28. helmikuuta 19199. kesäkuuta 1926 emiiri
Aman Allah Khan King Amanullah Khan 140x190.jpg 9. kesäkuuta 192614. tammikuuta 1929 kuningas
Inajat Allah Khan King Inayatullah Khan of Afghanistan.jpg 14. tammikuuta17. tammikuuta 1929 kuningas
Habib Allah Kalakani Bacha-i Saqqao.jpg 17. tammikuuta13. lokakuuta 1929 emiiri
Muhammad Nadir Šah Nadir Khan of Afghanistan.jpg 17. lokakuuta 19298. marraskuuta 1933 kuningas
Muhammad Zahir Šah King Mohammad Zahir Shah.jpg 8. marraskuuta 193317. heinäkuuta 1973 kuningas
Mohammed Daud Khan 17. heinäkuuta 197327. huhtikuuta 1978 presidentti
'Abd a-Qadir Dagarwal 27. huhtikuuta30. huhtikuuta 1978 sotilasneuvoston puheenjohtaja
Nur Muhammad Taraki 30. huhtikuuta 197816. syyskuuta 1979 vallankumousneuvoston puheenjohtaja
Hafiz Allah Amin Hafizullah Amin.jpg 16. syyskuuta27. joulukuuta 1979 vallankumousneuvoston puheenjohtaja
Babrak Karmal 27. joulukuuta 197924. marraskuuta 1986 vallankumousneuvoston puheenjohtaja
Haji Mohammed Chamkani 24. marraskuuta 198630. syyskuuta 1987 vallankumousneuvoston puheenjohtaja
Mohammad Najibullah 30. syyskuuta30. marraskuuta 1987 vallankumousneuvoston puheenjohtaja
Mohammad Najibullah 30. marraskuuta 198716. huhtikuuta 1992 presidentti
Abdul Rahim Hatef 16. huhtikuuta28. huhtikuuta 1992 presidentti
Sibghatullah Mojadedi Mojaddedi in September 2014.jpg 28. huhtikuuta28. kesäkuuta 1992 presidentti
Burhanuddin Rabbani Burhanuddin Rabbani - VOA - 11302001.jpg 28. kesäkuuta 199227. syyskuuta 1996 presidentti
Mullah Mohammed Omar 27. syyskuuta 199613. marraskuuta 2001 hallitsevien talibanien hengellinen johtaja
Mullah Mohammed Rabbani 27. syyskuuta 199616. huhtikuuta 2001 talibanien korkeimman neuvoston johtaja
Mawlawi Abdul Kabir 16. huhtikuuta13. marraskuuta 2001 talibanien korkeimman neuvoston johtaja
Burhanuddin Rabbani Burhanuddin Rabbani - VOA - 11302001.jpg 13. marraskuuta22. joulukuuta 2001 presidentti
Hamid Karzai Hamid Karzai.jpg 22. joulukuuta 200119. kesäkuuta 2002 väliaikaishallinnon puheenjohtaja
Hamid Karzai Hamid Karzai.jpg 19. kesäkuuta 200229. syyskuuta 2014 presidentti
Ashraf Ghani Afghan President Ashraf Ghani December 2014 (cropped).jpg 29. syyskuuta 2014 presidentti

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]