Louis Blériot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Louis Blériot
Henkilötiedot
Syntynyt1. heinäkuuta 1872
Cambrai
Kuollut2. elokuuta 1936 (64 vuotta)
Pariisi
Muut tiedot
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Louis Blériot (1. heinäkuuta 1872 Cambrai2. elokuuta 1936 Pariisi) oli ranskalainen ilmailun uranuurtaja, keksijä, lentokonesuunnittelija ja lentäjä. 25. heinäkuuta 1909 hän ylitti ensimmäisenä ihmisenä Englannin kanaalin ilmaa raskaammalla lentokoneella.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bleriot V

Louis Blériot syntyi Cambraissa, Ranskassa 1. heinäkuuta 1872 ja opiskeli insinööriksi Pariisissa École Centrale Parisissa.

Blériot oli jo varhain kiinnostunut lentämisestä ja hän rakensi vuonna 1900 miehittämättömän moottorikäyttöisen ornitopterin, jonka oli tarkoitus lentää siipiä räpyttelemällä. Kuten muutkin edeltävät ornitopterit myös tämä kokeilu epäonnistui, mutta Blériot jatkoi kuitenkin työtään toimivan lentokoneen kehittämiseksi.

Blériot perusti lentokonesuunnittelija Gabriel Voisinin kanssa Blériot-Voisin -yhtiön vuonna 1903. Yritys rakensi vesitasoliitokoneen, joka lensi vuonna 1905. He kehittivät myös Antoinette-moottoria käyttävän kaksitason. Yritys hajosi vuonna 1906, minkä jälkeen Blériot alkoi rakentaa ja lentää itse suunnittelemiaan lentokoneita.

Keveiden moottoreiden tullessa markkinoille hän kehitti erityyppisiä lentokoneita aina siipirakenteeltaan laatikkoleijamaisesta kaksitasosta canard-malliseen (korkeusohjaimet rungon etuosassa eikä pyrstössä, kuten nykyisin on yleisintä) yksitasoon. Blériot V oli maailman ensimmäinen menestyksellinen yksitaso. Tämä lentokone nousi ilmaan vuonna 1907, mutta syöksyi pian maahan ja hylättiin.

Lento Englannin kanaalin poikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bleriot XI, joka on rakennettu Ruotsissa lisenssillä vuosien 1914 ja 1918 välisenä aikana (2005).

Daily Mail –sanomalehden lupaama 1 000 punnan palkkio ensimmäiselle Englannin kanaalin ylittävälle lennolle kiinnosti muiden mukana Blériot’ta. Palkkio rohkaisi häntä kehittämään neljännen yksitasonsa ja ensimmäisen todella menestyksekkään lentokoneensa, Blériot XI -mallin.

Bleriot lensi omalla Bleriot XI -koneellaan ensin Euroopan kestävyyslentoennätyksen 36 minuuttia ja 55 sekuntia. Tämän jälkeen hän voitti sillä Ranskan ylilennon, ja tunsi olevansa valmis lähtemään Englannin kanaalin ylittävälle lennolle.

Blériot on parhaiten tunnettu 25. heinäkuuta 1909 Bleriot XI -koneellaan suorittamastaan lennosta Englannin kanaalin yli, mikä oli maailman ensimmäinen suuremman vesialueen ylittänyt lento ilmaa raskaammalla lentolaitteella. Lento suuntautui Calais’sta Doveriin ja kesti 37 minuuttia. Se ilahdutti ranskalaisia ja huolestutti brittejä, jotka yhtäkkiä tunsivat itsensä haavoittuvaisiksi ilmahyökkäyksille.

SPAD[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SPAD XIII

Pian kanaalinylilennon jälkeen Blériot kohdisti huomionsa lentokoneiden suunnitteluun ja rakentamiseen. Hänestä tuli vuonna 1914 vaikeuksissa olevan lentokonevalmistaja Société pour les Appareils Deperdussinin johtaja. Hän vaihtoi yrityksen nimeksi Société Pour Aviation et ses Derives (SPAD) ja nosti sen Ranskan johtavien taistelulentokoneiden valmistajien joukkoon. Ensimmäisessä maailmansodassa SPAD rakensi yli 5 600 lentokonetta Ranskalle ja myös vei joitakin koneita Britanniaan ja muihin maihin.

Blériot avasi myös ennen ensimmäistä maailmansotaa lentokouluja Englannissa, Brooklandsissa ja Hendonin lentoasemalla sekä vuonna 1917 tehtaallaan Addlestonessa, Brooklandsin lähellä Surreyssä.

Sodan jälkeen hän perusti oman yhtiön, Blériot Aéronautiquen, kaupallisen lentokoneen kehittämiseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dick, Ron & Patterson, Dan: 50 lentokonetta jotka muuttivat maailmaa, s. 10–13. Gummerus, 2010. ISBN 978-951-20-8307-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]