Calais

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Calais
vaakuna
vaakuna

Calais

Koordinaatit: 50°57′0″N, 1°51′0″E

Valtio Ranska
Hallintoalue Nord-Pas-de-Calais
Departementti Pas-de-Calais
Arroundisementti Calais
Hallinto
 – Pormestari Natacha Bouchart (UMP)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 33,5 km²
Korkeus 0–18 m
Väkiluku (2006) 74 888
 – Väestötiheys 2 235 as./km²

Auguste Rodinin Les Bourgeois de Calais (Calais’n porvarit) ja kaupungintalo

Calais [kalɛː] on 74 888[1] asukkaan kaupunki (2006) Pohjois-Ranskassa Englannin kanaalin rannalla, Pas-de-Calais’n departementissa. Calais’nsalmen kohdalla Englannin kanaali on kapeimmillaan, ja on vain 34 kilometriä leveä. Kirkkaana päivänä Calais’sta voi nähdä Doverin valkoiset kalliot.

Kaupungin vanha osa, Calais-Nord, sijaitsee keinotekoisella saarella kanavien ja satamien ympäröimänä. Kaupungin moderni osa, Saint-Pierre, sijaitsee etelässä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satavuotisen sodan aikana Englannin kuningas Edvard III valtasi Calais’n vuonna 1347 11 kuukauden piirityksen jälkeen. Kaupunkilaisille vihoissaan oleva kuningas määräsi kaupunkilaiset tapettaviksi. Hän suostui säästämään näiden hengen, jos kuusi korkea-arvoista kaupunkilaista saapuu hänen luokseen paljain päin ja jaloin ja köysi kaulan ympärillä teloitusta varten. Kuningas armahti hänen luokseen tulleet henkilöt kuningattaren pyynnöstä. Hän kuitenkin ajoi ranskalaiset pois kaupungista ja asutti sen englantilaisilla, jotta kaupunki voisi toimia porttina Ranskaan.

Kaupunkia alettiin kutsua ”Englannin kruunun kirkkaimmaksi jalokiveksi”, koska se oli tärkeä kulkureitti tinan, lyijyn, kankaiden ja villan kaupassa. Ajoittain sen tullituotot olivat kolmannes koko Englannin tuloista. Villa oli tuotteista tärkein ja kaupungin 12 000 asukkaasta 5 400 oli sidoksissa villan kauppaan.

Calais’ta pidettiin vuosikausia oleellisena osana Englantia. Kaupungin yhden portin yläpuolella olleen tekstin mukaan ranskalaiset saavat Calais'n haltuunsa sinä päivänä, kun rauta ja lyijy kelluvat kuin korkki:

Then shall the Frenchmen Calais win
When iron and lead like cork shall swim

Englantilaisten ote Calais’sta perustui suurimittaisiin linnoituksiin, mikä oli kallista. Ranskan ja Burgundin joukot testasivat usein kaupungin puolustuksen kestävyyttä. Ranskan ja Burgundin keskenäinen vihanpito teki mahdolliseksi Englannille pitää Calais hallussaan.

Lopulta Ranska voitti Burgundin, ja englantilaisten valta Calais’ssa päättyi 7. tammikuuta 1558, kun ranskalaiset joukot valloittivat kaupungin. Espanjalaiset valtasivat kaupungin 1596, mutta se palautettiin Ranskalle 1598 Vervinsin rauhassa.

Kaupungista tuli taas brittiläinen tukikohta ensimmäisen maailmansodan aikana, koska se oli lähellä Flanderin rintamalinjoja. Toisen maailmansodan aikana kaupunki tuhoutui lähes kokonaan Dunkerquen taistelussa.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin läheisyys Englantiin on tehnyt siitä merkittävän satamakaupungin vuosisatojen ajan. Suurin osa Englannin kanaalin ylittävistä lautoista kulkee Calais’n ja Doverin välillä. Kanaalitunnelin Ranskan puoleinen pää sijaitsee Coquillessa noin kuusi kilometriä Calais'sta etelään.

Kaupungin talouden kivijalka on satama, mutta kaupungissa on myös muuta teollisuutta, joista merkittävimpiä ovat pitsin valmistus, kemianteollisuus ja paperiteollisuus. Calais’sta on suora 238 kilometriä pitkä rautatieyhteys Pariisiin.

Ison-Britannian ja Ranskan erilainen alkoholi- ja tupakkaverotus on synnyttänyt kaupunkiin laajoja ostoshalleja englantilaisia päiväturisteja varten.lähde?

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunki pommitettiin lähes kokonaan maan tasalle toisessa maailmansodassa, joten Calais'ssa ei ole juuri mitään sotaa edeltävää jäljellä. Suurimmalle osalle turisteista kaupunki on läpikulkupaikka.lähde?

Kaupungin keskustaa hallitsee kaupungintalo, joka on rakennettu flaamilaisen renessanssin tyyliin ja joka näkyy merelle. Kaupungintalon edessä on kopio Auguste Rodinin patsaasta Les Bourgeois de Calais. Saksan laivaston radiobunkkeri on yleisölle avoin sotamuseo kaupungin keskuspuistossa.

Kaupungin länsipuolella on valkoinen kalliomuodostelma Côte d’Opale.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Résultats du recensement de la population 2006 Institut National de la Statistique et des Études Économiques. Viitattu 26. heinäkuuta 2009. (ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Calais.