Koordinaatit: 51.14°N, 1.37°E

Doverin valkoiset kalliot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Doverin liitukivikallioiden sijainti kartalla.

Doverin valkoiset kalliot (engl. White cliffs of Dover) ovat Ison-Britannian rantaviivalla Doverinsalmen kohdalla, Doverin kaupungin itä- ja länsipuolella sijaitsevia liitukivikallioita. Korkeimmillaan noin 106 metrin korkeuteen yltävät kalliot näkyvät kirkkaina päivinä selvästi Ranskaan asti.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Doverin valkoiset kalliot.

Kalliot koostuvat liitukivestä ja sen seassa viiruina ilmenevästä piikivestä. Eroosio kuluttaa kallioseinämää noin senttimetrin vuodessa.

Symbolinen merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Doverin valkoiset kalliot ovat symbolisesti tärkeitä, koska ne ovat Englannin kanaalin kapeimmassa kohdassa ja siten kaikkein lähimpänä Manner-Eurooppaa. Ennen ilmailun yleistymistä liikenne Isoon-Britanniaan kulki suurelti Doverinsalmen kautta, minkä takia Doverin valkoisista kallioista tuli tunnettu maamerkki.

Sijaintinsa takia Doverin kalliot ovat olleet tärkeitä myös sotilaallisesti. Keskiajalla niihin kaivettiin pitkiä tunneleita, joita käytettiin myöhemmin Napoleonin sodissa. Toisessa maailmansodassa tunnelit yhdistettiin Doverin linnan alueen tunneliverkoston laajennustöissä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.