Alberto Santos-Dumont

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Demoiselle Tampereella 1911 tai 1913

Alberto Santos-Dumont (20. heinäkuuta 1873 Canbangu, Minas Gerais, Brasilia23. heinäkuuta 1932 São Paulo Brasilia) oli yksi ilmailun alkuajan epäonnistuneista yrittäjistä ja hänet tunnetaan Brasilian ilmailun isänä, tosin hän suunnitteli ja rakensi koneensa Pariisissa olonsa aikana.

Alberto Santos-Dumont syntyi ja eli nuoruutensa Brasiliassa. Ranskaan hän muutti vuonna 1891. Hän oli kiinnostunut lentämisestä ja alkoi suunnitella ja rakentaa ilmalaivoja. Aluksi ne muistuttivat lähinnä ilmapalloja, mutta lisätessään niihin moottorin hän teki niistä ohjattavia.

Santos-Dumont nousi maineeseen vuonna 1901, kun hän voitti Pariisissa järjestetyn lentokilpailun rakentamallaan ilmalaivalla Santos-Dumont No 6:lla. Tuon lennon jälkeen hän saavutti valtavan maailmanmaineen.

Onnistuneiden ilmalaivakokeiluiden jälkeen Santos-Dumont kiinnostui ilmaa raskaamman lentolaitteen rakentamisesta. Hän onnistui siinä, ja vuonna 1906 hän lensi ensimmäisen kerran lentokoneellaan, joka sai nimen 14bis. Euroopassa Santos-Dumontia pidettiin ilmailun isänä, vaikka Wrightin veljekset olivat lentäneet jo kolme vuotta aiemmin, he eivät patentointisyistä kuitenkaan tuoneet itseään julkisuuteen. Siksi muun muassa brasilialaiset pitävät Santos-Dumontia lentokoneen keksijänä.

Alberto Santos Dumont vuonna 1901 paljasti yhdelle ilmailun pioneereista Charles Rolls: lle lentokoneensa suunnitelmat (kokoelma USP: n Museu Paulista)
Santos-Dumont No 6 kiertämässä Eiffel-tornia vuonna 1906.

Santos-Dumont suunnitteli muitakin lentokoneita, mutta parhaaksi osoittautui yksitasoinen Demoiselle. Sen piirustukset julkaistiin, ja niitä myytiin paljon. Demoiselle jäi viimeiseksi Santos-Dumontin suunnittelemaksi koneeksi.

Wrightin veljesten tullessa Eurooppaan esittäytymään 1908 Santos-Dumont alkoi menettää heille asemaansa. Hänen koneensa olivat paljon jäljessä Wrightin veljesten koneista, mikä näkyi ilmailun edelläkävijän aseman menettämisenä Wrighteille.

Viimeisen lentonsa Alberto Santos-Dumont teki Demoisellella vuonna 1910. Lento päättyi onnettomuuteen, josta Santos-Dumont selvisi lähes vammoitta. Pari kuukautta myöhemmin hän sairastui. Jälkeenpäin on epäilty MS-tautia[1] tai onnettomuudesta johtuvaa päävammaa. Sairauden takia hän sulki verstaansa. Vuonna 1911 hän muutti pois Pariisista rannikolle, ja 1928 kokonaan pois Ranskasta, takaisin synnyinmaahansa Brasiliaan.

Santos-Dumont vaipui myöhemmin syvään masennukseen. Sitä pahensi lentokoneen käyttö sotatarkoituksiin, mitä hän ei voinut hyväksyä. Hän hirttäytyi 1932. Hänet on haudattu Rio de Janeiroon.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Alberto Santos-Dumont.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alberto Santos-Dumont Verkkoviite haettu 23.8.2008.