Alberto Santos-Dumont

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alberto Santos-Dumont
Alberto Santos-Dumont vuonna 1903.
Alberto Santos-Dumont vuonna 1903.
Henkilötiedot
Syntynyt20. heinäkuuta 1873
Canbangu, Minas Gerais, Brasilia
Kuollut23. heinäkuuta 1932
São Paulo Brasilia
Ammatti keksijä
Muut tiedot
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Alberto Santos-Dumont (20. heinäkuuta 1873 Canbangu, Minas Gerais, Brasilia23. heinäkuuta 1932 São Paulo Brasilia) oli ilmailun pioneeri. Santos-Dumont syntyi ja asui nuoruutensa Brasiliassa. Hän muutti Ranskaan vuonna 1891. Hän oli kiinnostunut lentämisestä ja alkoi suunnitella ja rakentaa ilmalaivoja. Aluksi ne muistuttivat lähinnä ilmapalloja, mutta moottorin lisäämisen jälkeen ne olivat ohjattavia.lähde?

Santos-Dumont nousi maineeseen vuonna 1901, kun hän voitti Pariisissa järjestetyn lentokilpailun rakentamallaan ilmalaivalla Santos-Dumont No 6:lla.lähde?

Onnistuneiden ilmalaivakokeiluiden jälkeen Santos-Dumont kiinnostui ilmaa raskaamman lentolaitteen rakentamisesta. Hän onnistui siinä, ja vuonna 1906 hän lensi ensimmäisen kerran lentokoneellaan, joka sai nimen 14bis.[1] Euroopassa Santos-Dumontia pidettiin ilmailun isänä, sillä vaikka Wrightin veljekset olivat lentäneet jo kolme vuotta aiemmin, he eivät patentointisyistä kuitenkaan tulleet julkisuuteen. Siksi muun muassa brasilialaiset pitävät Santos-Dumontia lentokoneen keksijänä.lähde?

Santos-Dumont suunnitteli muitakin lentokoneita, mutta parhaaksi osoittautui yksitasoinen La Demoiselle.[1] Sen piirustukset julkaistiin, ja niitä myytiin paljon. Demoiselle jäi viimeiseksi Santos-Dumontin suunnittelemaksi koneeksi.lähde?

Wrightin veljesten tullessa Eurooppaan esittäytymään 1908 Santos-Dumont alkoi menettää asemaansa. Hänen koneensa olivat paljon jäljessä Wrightin veljesten koneista, mikä näkyi ilmailun edelläkävijän aseman menettämisenä Wrighteille.lähde?

Viimeisen lentonsa Alberto Santos-Dumont teki Demoisellella vuonna 1910. Lento päättyi onnettomuuteen, josta Santos-Dumont selvisi lähes vammoitta. Parin kuukauden kuluttua hän sairastui. Jälkikäteen on epäilty MS-tautia[1] tai onnettomuudesta johtuvaa päävammaa. Sairauden takia hän sulki verstaansa. Vuonna 1911 hän muutti pois Pariisista rannikolle ja 1928 kokonaan pois Ranskasta, takaisin synnyinmaahansa Brasiliaan.lähde?

Santos-Dumont vaipui myöhemmin syvään masennukseen. Sitä pahensi lentokoneen käyttö sotatarkoituksiin, mitä hän ei voinut hyväksyä. Hän hirttäytyi 1932. Hänet on haudattu Rio de Janeiroon.lähde?

Santos-Dumont sai lentokoneillaan useita palkintoja, esimerkiksi 1902 Deutsch-palkinnon ja 1906 ranskalaisen ilmalaivaklubin palkinnon.[2]

  1. a b c Yoon, Joe: Alberto Santos-Dumont Aerospaceweb. 15.8.2004. Arkistoitu 8.11.2022. Viitattu 8.11.2022.
  2. Tietosanakirja osa 2, palsta 432. art. Santos-Dumont, Alberto. Tietosanakirja-osakeyhtiö, 1910.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]