Krispy Kreme

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Krispy Kreme
Krispy Kreme logo.png
Yritysmuoto Julkinen
Perustettu 13. heinäkuuta 1937
Toimitusjohtaja Vernon Rudolph
Kotipaikka Winston-Salem, Pohjois-Carolina, Yhdysvallat
Toimiala Jälkiruoat
Tuotteet pikaruoka, esimerkiksi donitsit
Liikevaihto 362 miljoonaa dollaria (2011)
Henkilöstö 3 700
Kotisivu krispykreme.com

Krispy Kreme on kansainvälinen donitsimyymäläketju, jonka perusti Vernon Rudolph vuonna 1937 Winston-Salemissa Pohjois-Carolinassa. Ketjun emoyhtiö on Krispy Kreme Doughnuts, Inc., jonka päämaja on Winston-Salemissa.

Ketjun tuotteita myydään Yhdysvalloissa Krispy Kremen myymälöissä, tavarataloissa, lähikaupoissa, huoltoasemilla sekä Wal-Martin ja Targetin myymälöissä. Yhdysvaltojen ulkopuolella ketjun tuotteita myyvät Loblawsin supermarketit ja Petro-Canadan huoltoasemat Kanadassa sekä BP:n huoltoasemat ja BP:n matkakeskukset Australiassa. Isossa-Britanniassa Tescon tavaratalot, Tesco Extrat ja monet huoltoasemat myyvät Krispy Kremen tuotteita.[1]

Yhtiön kasvu oli tasaista emissioon asti, mutta voitot ovat vähentyneet viimeisten neljännesten aikana. Siitä huolimatta uusia myymälöitä on avattu Philadelphian keskustaan ja muihin kohteisiin.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krispy Kremen kuljetusauto vuodelta 1939.
Krispy Kremen donitseja.

Krispy Kremen perustaja Vernon Rudolph ja hänen setänsä ostivat Joseph LeBeoufin donitsimyymälän Broad Streetiltä Paducahista Kentuckystä. Rudolph alkoi myydä Paducahissa donitseja, joita hän kuljetti polkupyörällään. Toiminta siirrettiin myöhemmin Nashvilleen Tennesseehen, ja muut perheenjäsenet ryhtyivät vastaamaan asiakaspalvelusta.

Rudolph myi osuutensa Nashvillen myymälästä vuonna 1937 ja avasi donitsimyymälän Winston-Salemissa Pohjois-Carolinassa. Hän myi donitseja ensin tavarataloille ja sitten suoraan yksittäisille asiakkaille. Ensimmäinen myymälä Pohjois-Carolinassa perustettiin vuokrattuun rakennukseen South Main Streetille Winston-Salemissa, jota kutsutaan nykyään Old Salemiksi. Krispy Kremen logon suunnitteli paikallinen arkkitehti Benny Dinkins.

1950-luvulla yrityksen toiminta laajentui Savannahiin Georgiaan ja muualle Etelään. 1960-luvulla Krispy Kreme oli tunnettu Yhdysvaltain kaakkoisosassa, ja sitä alettiin laajentamaan muillekin alueille. Vuonna 1976 Krispy Kreme Doughnut Corporationista tuli Chicagossa sijaitsevan Beatrice Foodsin tytäryhtiö. Krispy Kremen päämaja nykyään sijaitsee Winston-Salemissa.

Vuonna 1982 joukko franchise-yrittäjiä osti yhtiön takaisin Beatrice Foodsilta.

Kasvu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krispy Kreme tuli toiseen laajennusvaiheeseen 1990-luvulla, jolloin se avasi myymälöitä Kaakkois-Yhdysvaltojen ulkopuolella, jossa suuri osa myymälöistä sijaitsee nykyään. Joulukuussa 2001 Krispy Kreme avasi ensimmäisen myymälänsä Yhdysvaltain ulkopuolella Mississaugassa Ontariossa, aivan Toronton ulkopuolella.[3] Vuodesta 2004 lähtien Krispy Kreme on laajentanut nopeasti kansainvälistä toimintaansa.

Johdon sekoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

18. tammikuuta 2005 Krispy Kreme julisti Stephen Cooperin konsultointiyritys Kroll Zolfo Cooper LLC:n puheenjohtajaksi. Yhtiö nimesi myös Steven Panagosin Kroll Zolfon toimitusjohtajaksi presidenttinä ja COO:na.[4]

Joulukuussa 2005 yhtiö joutui sulkemaan myymälöitä välttääkseen lähellä olleen konkurssin.[5][6]

Uudet tarjoukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krispy Kremen myymälä sisältä kuvattuna Portsmouthissa Englannissa.
Krispy Kremen myymälä Taguigissa Filippiineillä.

Vaikka yritys perustuu epäviralliseen mainontaan, vuonna 2006 Krispy Kreme siirtyi televisioon ja radioon aloittaen toimintansa "Share and Love" -kampanjalla, jonka aikana myytiin sydämenmuotoisia donitseja.[7]

19. helmikuuta 2007 Krispy Kreme alkoi myymään Whole Wheat Glazed -donitsia yrittäen vedota kyseisten donitsien terveellisyyteen. Näissä donitseissa on 83,376 kJ:a (20 kilokaloria monissa maissa tai 20 kaloria Yhdysvalloissa) vähemmän kuin alkuperäisessä kuorrutetussa donitsissa (754 kJ vs 837 kJ), ja se sisältää enemmän kuitua (2 grammaa vs 0,5 grammaa).

Tammikuussa 2008 kaikissa Krispy Kremen donitseissa olevan transrasvan määrä vähennettiin 0,5 grammaan tai pienempään. FDA antaa yrityksien pyöristää ravintosisältöetiketeissä transrasvan määrän nollaan grammaan, vaikka ruoka sisältäisikin transrasvaa 0,5 grammaa. Krispy Kreme hyötyi tästä sääntelyn säännöistä myöhemmissä mainoskampanjoissa, kun se mainosti donitsejaan "transrasvattomiksi".

1. heinäkuuta 2010 Krispy Kreme esitteli donitsin, joka sisältää Cheerwinen virvoitusjuomaa. Näitä donitseja myytiin heinäkuun ajan tavarataloissa Pohjois- ja Etelä-Carolinassa.[8] Donitsit tulivat erityisen suosituiksi Salisburyssä Pohjois-Carolinassa,[9] ja 31. heinäkuuta jälkeen Salisbury oli ainoa paikka, josta niitä vielä sai.[10] Cheerwine Kreme teki paluun heinäkuussa 2011 ja teki debyyttinsä Tennesseessä ja Roanokessa Virginiassa.[11]

Vuonna 2010 Krispy Kreme Express eli Krispy Kremen ilmainen kuljetuspalvelu aloitti testikuljetukset Battleground Avenuella Greensbrossa Pohjois-Carolinassa.[12]

Kansainväliset toiminnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Krispy Kremen Yhdysvaltain ulkopuolella avattu myymälä avattiin Penrithissä Sydneyssä.[13] Ensi alkuun toiminta menestyi hyvin, sillä yhtiö avasi 53 myymälää ympäri maata.[14] 1. marraskuuta 2010 kävi kuitenkin niin, että koko Australian jako joutui vapaaehtoiseen hallintoon tiedotusvälineiden aiheuttaessa huonoa menestystä myymälöille.[15] Yhtiö pääsi pois hallinnosta joulukuussa 2010 ja jatkoi toimintaansa muutaman myymälän voimin. Yhdysvalloissa ja Kanadassa olevien myymälöiden lisäksi Krispy Kremen toimintaa on myös Iso-Britanniassa, Australiassa, Libanonissa, Turkissa, Dominikaanisessa tasavallassa, Kuwaitissa, Meksikossa, Puerto Ricossa, Etelä-Koreassa, Malesiassa, Thaimaassa, Indonesiassa, Filippiineillä, Japanissa, Kiinassa, Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa, Qatarissa, Saudi-Arabiassa, Bahrainissa[16] ja Etiopiassa.

Elokuussa 2011 Krispy Kremen Japanin-toimintaa aiottiin laajentaa 21 myymälästä 94 myymälään ja Meksikon-toimintaa puolestaan 58 myymälästä 124 myymälään seuraavan viiden vuoden aikana. Iso-Britanniassa Krispy Kreme jatkaa kasvuaan, ja yhtiöllä oli suunnitelmia ja rahoituksia perustaa Britanniaan uusia myymälöitä vuonna 2012.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]