Komsomolskojen piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Komsomolskojen piiri Tšuvassian kartalla.

Komsomolskojen piiri (ven. Комсомо́льский райо́н, Komsomolski raion, tšuvassiksi Комсомольски районě, Komsomolski raionĕ) on paikallinen itsehallintoalue Tšuvassian tasavallassa Venäjällä. Vuonna 1939 perustetun piirin pinta-ala on 630 neliökilometriä ja asukkaita on 27 500 henkeä (vuonna 2008).

Piiri sijaitsee Tšuvassian kaakkoisosassa. Pohjoisessa se rajoittuu Kanašin piiriin, idässä Tatarstaniin ja Jaltšikin piiriin, etelässä Batyrevon piiriin ja lännessä Ibresin piiriin. Hallinnollinen keskus Komsomolskojen kylä. Piiriin kuuluu 12 maalaiskuntaa.

Seutu kuuluu Tšuvassian tasankoon. Huomattavimmat joet ovat Kubnja ja Malaja Bula. Piirin halki kulkee aro- ja metsävyöhykkeen raja. Pinta-alasta 66 % on maatalousmaata ja 27 % metsää.

Piirin kautta kulkee Tšeboksaryn ja Uljanovskin välinen A151-maantie. Piirikeskuksesta on 115 kilometriä matkaa tasavallan pääkaupunkiin.

Väestöstä 69,2 % on tšuvasseja, 26,2 % tataareja ja 4,3 % venäläisiä.

Tärkein elinkeino on maatalous, joka on keskittynyt viljan, perunan ja vihannesten viljelyyn, maidon ja lihan tuotantoon, hevosten kasvatukseen sekä mehiläistenhoitoon. Teollisuus on vähäistä. Piirissä on meijeri, elintarviketehdas Kooperator, kaapelitehdas, kaksi tiilitehdasta ym.

Piirilehtenä ilmestyy venäjän-, tšuvassin- ja tataarinkielinen Kaçal jen.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]