Jadrinin piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jardinin piiri Tšuvassian kartalla.

Jadrinin piiri (ven. Я́дринский райо́н, Jadrinski raion, tšuvassiksi Етĕрне районӗ, Jetĕrne rajonĕ) on paikallinen itsehallintoalue Tšuvassian tasavallassa Venäjällä. Vuonna 1927 perustetun piirin pinta-ala on 898 neliökilometriä ja asukkaita on 31 800 henkeä (vuonna 2007).

Piiri sijaitsee Tšuvassian luoteisosassa. Pohjoisessa se rajoittuu Mari Elin tasavaltaan, idässä Morgaušin piiriin, etelässä Krasnyje Tšetain ja Alikovon piireihin sekä lännessä Nižni Novgorodin alueeseen. Hallinnollinen keskus on Jadrinin kaupunki. Sen lisäksi piiriin kuuluu 17 maalaiskuntaa.

Seudun länsiosassa virtaa Volgaan laskeva Surajoki. Pinta-alasta 63 % on maatalousmaata ja 17 % metsää.

Väestöstä 84 % on tšuvasseja ja 15 % venäläisiä.

Piirin kautta kulkee Nižni Novgorodin ja Kazanin välinen M7-valtatie. Suralla on laivaliikennettä Jadriniin saakka. Etäisyys piirikeskuksesta tasavallan pääkaupunkiin Tšeboksaryyn on 79 kilometriä.

Pääelinkeino on maatalous, joka on erikoistunut maidon ja lihan tuotantoon sekä viljan, perunan ja rehukasvien viljelyyn. Seudulla harjoitetaan myös hevosten kasvatusta. Teollisuuslaitokset ovat keskittyneet Jadrinin kaupunkiin. Ne valmistavat elintarvikkeita, kulutustavaroita, puutavaraa, rakennustarvikkeita ym.

Piirilehtenä ilmestyy tšuvassin- ja venäjänkielinen Ĕç jalavĕ.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]