Krasnyje Tšetain piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Krasnyje Tšetain piiri Tšuvassian kartalla.

Krasnyje Tšetain piiri (ven. Красночета́йский райо́н, Krasnotšetaiski raion, tšuvassiksi Хĕрлĕ Чутай районӗ, Hĕrlĕ Tšutai raionĕ) on paikallinen itsehallintoalue Tšuvassian tasavallassa Venäjällä. Vuonna 1927 perustetun piirin pinta-ala on 692 neliökilometriä ja asukkaita on 20 200 henkeä (vuonna 2008).

Piiri sijaitsee Tšuvassian luoteisosassa. Pohjoisessa se rajoittuu Jadrinin, idässä Alikovon ja etelässä Šumerljan piireihin sekä lännessä Nižni Novgorodin alueen Pilnan piiriin. Hallinnollinen keskus on Krasnyje Tšetain kylä. Piiriin kuuluu 10 maalaiskuntaa.

Seutu kuuluu Tšuvassian tasankoon. Länsirajalla virtaa Surajoki ja sen muodostama tekojärvi. Pinta-alasta lähes puolet on maatalousmaata. Metsää on 34 %.

Piirin eteläosan kautta kulkee Moskovan ja Kazanin välinen rautatie. Krasnyje Tšetaista on maantieyhteys Jadriniin ja Šumerljaan sekä edelleen Tšeboksaryyn.

Väestöstä 97 % on tšuvasseja.

Tärkein elinkeino on maatalous, joka on keskittynyt maidon ja lihan tuotantoon sekä viljan, perunan ja rehukasvien viljelyyn. Seudulla on elintarvike-, puunjalostus-, konepaja- ja rakennustarviketeollisuutta.

Piirilehtenä ilmestyy tšuvassin- ja venäjänkielinen Pirĕn purnăç – Naša žizn.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]