Poretskojen piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poretskojen piiri Tšuvassian kartalla.

Poretskojen piiri (ven. Поре́цкий райо́н, Poretski raion, tšuvassiksi Пăрачкав районӗ, Păratškav raionĕ) on paikallinen itsehallintoalue Tšuvassian tasavallassa Venäjällä. Vuonna 1927 perustetun piirin pinta-ala on 1 117 neliökilometriä ja asukkaita on 15 700 henkeä (vuonna 2008).

Piiri sijaitsee Tšuvassian lounaisosassa. Pohjoisessa se rajoittuu Šumerljan ja idässä Ibresin piireihin, etelässä Alatyrin piiriin ja Mordvan tasavaltaan sekä lännessä Nižni Novgorodin alueeseen. Hallinnollinen keskus on Poretskojen kylä. Piiriin kuuluu 12 maalaiskuntaa.

Seutu kuuluu Tšuvassian tasankoon. Suurin joki on Sura, joka virtaa piirin halki pohjoiseen. Sen itäpuolella on etupäässä metsää ja länsipuolella aroa. Suran sivujokia ovat Menja ja Kirja.

Poretskojesta on maantieyhteys Šumerljaan ja Alatyriin. Piirikeskuksesta on 150 kilometriä matkaa Tšeboksaryyn.

Väestöstä 74 % on venäläisiä ja 21 % mordvalaisia.

Tärkein elinkeino on maatalous, joka on keskittynyt maidon ja lihan tuotantoon sekä viljan, perunan ja humalan viljelyyn. Elintarviketeollisuutta edustavat meijeri ja perunajauhotehdas. Seudulla on myös puunjalostusta, turvetuotantoa, rakennustarvikkeiden valmistusta ym.

Poretskojessa toimii kotiseutumuseo ja mordvalainen kulttuurikeskus. Piirilehtenä ilmestyy venäjänkielinen Poretskije vesti.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]