Vurnaryn piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vurnaryn piiri Tšuvassian kartalla.

Vurnaryn piiri (ven. Вурна́рский райо́н, Vurnarski raion, tšuvassiksi Вăрнар районě, Vărnar raionĕ) on paikallinen itsehallintoalue Tšuvassian tasavallassa Venäjällä. Vuonna 1927 perustetun piirin pinta-ala on 1 013 neliökilometriä ja asukkaita on 39 900 henkeä (vuonna 2007).

Piiri sijaitsee Tšuvassian keskiosassa. Pohjoisessa se rajoittu Alikovon ja Krasnoarmeiskojen piireihin, idässä Kanašin piiriin, etelässä Ibresin piiriin ja lännessä Šumerljan piiriin. Hallinnollinen keskus on Vurnaryn taajama. Sen lisäksi piiriin kuuluu 18 maalaiskuntaa.

Seutu kuuluu Tšuvassian tasankoon. Joet ovat pieniä. Koillisessa virtaa Bolšoi Tsivil ja kaakossa Malyi Tsivil. Pinta-alasta suurin osa on maatalousmaata.

Piirin kautta kulkee Moskovan ja Kazanin välinen rautatie. Vurnarysta on maantieyhteys Tšeboksaryyn, jonne on matkaa 110 kilometriä.

Väestöstä 91 % on tšuvasseja.

Teollisuus on keskittynyt Vurnaryn taajamaan. Tärkeimmät yritykset ovat kemian tehdas, lihanjalostamo ja meijeri. Maatalous on keskittynyt viljan, perunan ja vihannesten viljelyyn, maidon ja lihan tuotantoon, hevosten kasvatukseen ja mehiläistenhoitoon.

Piirilehtenä ilmestyy tšuvassinkielinen Çĕnterü çulĕ.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]