Kanašin piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kanašin piiri Tšuvassian kartalla.

Kanašin piiri (ven. Кана́шский райо́н, Kanašski raion, tšuvassiksi Канаш районě, Kanaš raionĕ) on paikallinen itsehallintoalue Tšuvassian tasavallassa Venäjällä. Vuonna 1927 perustetun piirin pinta-ala on 981 neliökilometriä ja asukkaita on 41 700 henkeä (vuonna 2007).

Piiri sijaitsee Tšuvassian keskiosassa. Pohjoisessa se rajoittuu Tsivilskin ja Krasnoarmeiskojen piireihin, idässä Urmaryn ja Jantikovon piireihin, etelässä Komsomolskojen ja Ibresin piireihin sekä lännessä Vurnaryn piiriin. Hallinnollinen keskus on Kanašin kaupunki, joka ei kuulu piirin yhteyteen, vaan muodostaa erillisen kaupunkipiirikunnan. Kanašin piiriin kuuluu 24 maalaiskuntaa.

Seutu kuuluu Tšuvassian tasankoon. Joista huomattavimmat ova Malyi Tsivil, Uta ja Urjum. Pinta-alasta valtaosa on maatalousmaata. Metsät muodostavat 18 %.

Kanaš on huomattava liikennesolmu, jossa risteytyvät Nižni Novgorodiin, Kazaniin, Tšeboksaryyn ja Saranskiin johtavat rautatiet. Sieltä on myös hyvät maantieyhteydet mm. Tsivilskiin, Uljanovskiin, Syzraniin, Tšeboksaryyn ja Alatyriin.

Väestöstä 97 % on tšuvasseja.

Kanašin kaupunki on huomattava teollisuuskeskus. Sitä ympäröivän piirin maatalous on keskittynyt viljan, perunan ja humalan viljelyyn, maidon ja lihan tuotantoon sekä siipikarjan kasvatukseen.

Sespelin kylässä on tšuvassilaiselle runoilijalle Mišši Sespelille omistettu museo. Piirilehtenä ilmestyy tšuvassinkielinen Kanaš jen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kanašin piiri.