Mariinski Posadin piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mariinski Posadin piiri Tšuvassian kartalla.

Mariinski Posadin piiri (ven. Марии́нско-Поса́дский райо́н, Mariinsko-Posadski raion, tšuvassiksi Сĕнтĕрвăрри районӗ, Sĕntĕrvărri raionĕ) on paikallinen itsehallintoalue Tšuvassian tasavallassa Venäjällä. Vuonna 1927 perustetun piirin pinta-ala on 686 neliökilometriä ja asukkaita on 26 300 henkeä (vuonna 2007).

Piiri sijaitsee Tšuvassian koillisosassa. Pohjoisessa ja idässä se rajoittuu Mari Elin tasavaltaan, etelässä Kozlovkan piirin ja lännessä Tsivilskin sekä Tšeboksaryn piireihin. Hallinnollinen keskus on Mariinski Posadin kaupunki. Sen lisäksi piiriin kuuluu 11 maalaiskuntaa.

Seutu kuuluu Tšuvassian tasankoon. Lounaispuolitse virtaa Volga, johon laskee sen sivujoki Tsivil. Pinta-alasta yli puolet on maatalousmaata ja 28 % metsää. Pääasiallinen puulaji on tammi.

Mariinski Posadista on maantieyhteys Tšeboksaryyn, Tsivilskiin ja Volgan yli Marin pääkaupunkiin Joškar-Olaan. Tšeboksaryyn on matkaa 55 kilometriä. Piirikeskuksessa on henkilö- ja tavaraliikennettä hoitava laivalaituri.

Väestöstä 79 % on tšuvasseja ja 19 % venäläisiä.

Valtaosa teollisuuslaitoksista sijaitsee piirikeskuksessa. Kaupungissa valmistetaan alkoholijuomia, metallituotteita ja elintarvikkeita. Maatalous on keskittynyt maidon ja lihan tuotantoon sekä viljan, perunan, rehukasvien ja humalan viljelyyn. Seutu on Tšuvassian suosituimpia matkailukohteita.

Mariinski Posadissa toimii metsänhoito-oppilaitos. Piirilehtenä ilmestyy tšuvassin- ja venäjänkielinen Pirĕn sămah – Naše slovo.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mariinski Posadin piiri.