Jantikovon piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jantikovon piiri Tšuvassian kartalla.

Jantikovon piiri (ven. Янтиковский район, Jantikovski raion, tšuvassiksi Тăвай районӗ, Tăvai raionĕ) on paikallinen itsehallintoalue Tšuvassian tasavallassa Venäjällä. Vuonna 1935 perustetun piirin pinta-ala on 524 neliökilometriä ja asukkaita on 17 900 henkeä (vuonna 2007).

Piiri sijaitsee Tšuvassian itäosassa. Pohjoisessa se rajoittuu Urmaryn piiriin, idässä ja etelässä Tatarstaniin sekä lännessä Kanašin piiriin. Hallinnollinen keskus on Jantikovon kylä. Piiriin kuuluu 10 maalaiskuntaa.

Seutu kuuluu Tšuvassian tasankoon. Huomattavimat joet on Tatarstanin vastaisella rajalla virtaava Kubnja ja sen sivujoet Al, Uta ja Ineš. Pinta-alasta 23 % on metsää.

Jantikovosta on maantieyhteys Kanašiin ja Urmaryyn. Tasavallan pääkaupunkiin on piirikeskuksesta matkaa 104 kilometriä.

Väestöstä 90 % on tšuvasseja.

Tärkein elinkeino on maatalous, joka on erikoistunut maidon ja lihan tuotantoon sekä viljan, perunan, vihannesten ja humalan viljelyyn. Teollisuus on vähäistä. Jantikovossa on meijeri, leipomo, tiilitehdas, ompelimoita ym.

Piirin alueella toimii kolme kansanteatteria, kaksi kuoroa ja kaksi kotiseutumuseota. Paikallislehtenä ilmestyy tšuvassinkielinen Jal ĕçčenĕ.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]