Kirsi Ranto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirsi Ranto
Henkilötiedot
Syntynyt17. elokuuta 1978 (ikä 45)
Muusikko
Taiteilijanimi Deepthi [1]
Laulukielet suomi, englanti
Tyylilajit pop, iskelmä, rock
Soittimet laulu, piano, viulu


Kirsi Marianne Ranto (s. 17. elokuuta 1978 Jalasjärvi) on suomalainen laulaja-lauluntekijä.

Ranto aloitti yksityiset pianotunnit 8-vuotiaana, ja viulutunnit 10-vuotiaana. Hän soitti viulua Jalasjärven sinfoniaorkesterissa ja lauloi Jalasjärven Nuorisokuorossa. Ranto luotsasi 15-vuotiaana myös 10 hengen tyttöyhtyettä soittaen itse harmoonia. Ryhmä esitti eteläpohjalaisia kansanlauluja, ja kävi esiintymässä mm. Italiassa. Samaan aikaan Ranto toimi kosketinsoittajana paikallisessa rockbändissä. Vuonna 1994 hän pääsi opiskelemaan Kaustisen musiikkilukioon, jossa pääaineeksi vaihtui laulu. Hän opiskeli kevyttä ja klassista laulua sekä Kaustisella että Keski-Pohjanmaan konservatioriossa Kokkolassa, ja myöhemmin Helsingissä Sibelius-Akatemian laulupedagogi Ritva Eerolan johdolla. Kaustisella Ranto lauloi myös Jarmo Kotajan johtamassa Kaustisen Viihdeorkesterissa, joka vieraili esiintymismatkalla mm. Saksassa.

Kirsi Ranto teki ensimmäisen virallisen keikkansa 1994 etelä-pohjalaisen Tanssiyhtye Vartin riveissä. Hän toimi kosketinsoittaja-laulajana yhtyessä aina vuoteen 1998 saakka, kunnes hänestä kruunattiin Tangokuningatar 19-vuotiaana Seinäjoen Tangomarkkinoilla.

Ranto on myös säveltäjä, sanoittaja ja tuottaja. Häneltä on ilmestynyt kaiken kaikkiaan kuusi levyä, joista Kotimatka (2007) ja Läikytät mua (2010) ovat Rannon omaa käsialaa. Rannon omia sävellyksiä leimaa melodisuus, mahtipontisuus ja herkkyyslähde?. Rannon tuottajapartnerina toimii pitkän linjan jazzmuusikko ja tuottaja Ape Anttila. Jouluna 2011 Rannolta ilmestyi joululevy Ja niin joulu tulla saa, joka sisältää perinteisten joululaulujen lisäksi kaksi Rannon omaa sävellystä.

Kirsi Ranto koki vuonna 2004 loppuunpalamisen, mikä vaikutti merkittävästi hänen elämäänsä ja musiikintekoonsa. Ranto toimi vuonna 2005 Auran Aaltojen juontajana. Vietettyään puolisen vuotta sapattia hän palasi esiintymisareenoille. Tavattuaan henkisen opettajansa Äiti Amman vuonna 2008 Ranto on matkustanut Intiaan tasaisin väliajoin. Nykyisin Ranto esiintyy ja levyttää taiteilijanimellä Deepthi[1].

Vuonna 2013 Rannolla diagnosoitiin parantumaton spasmodinen dysfonia, joka lääkärin arvion mukaan saattaisi lopettaa Rannon laulajanuran.[2] Ranto kertoi kuitenkin myöhemmin vuonna 2015 parantuneensa sairaudesta "löydettyään sisäisen rauhan".[3]

Ranto asuu Noormarkussa yhdessä puolisonsa, muusikko ja valokuvaaja Mika Toivasen kanssa[4].

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit Deepthi-nimellä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelma-albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • ”En sua mielestäni saa” (2004)
 • ”Siivet” (2007)
 • Vierelläin oot vieläkin” (2007)
 • Rotunainen” (kesäkuu 2010)
 • Rakkauden pakotie” (kesäkuu 2010)
 • Anna mun tulla kotiin” (kesäkuu 2010)
 • Juuri nyt on kaikki hyvin” (kesäkuu 2010)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Pänkäläinen, Seppo: Tangokuningattaren täydellinen elämänmuutos: Deepthi syntyi burn outin, Äiti Amman tapaamisen ja oman äidin kuoleman jälkeen Suur-Jyväskylän lehti. 5.10.2019. Viitattu 1.7.2023.
 2. Tangokuningatar Kirsi Rannolla parantumaton sairaus - ei hoitokeinoa Ilta-Sanomat. 11.6.2013. Arkistoitu 22.12.2015. Viitattu 10.12.2015. fi-FI
 3. Yllättävän parantumisen kokenut Kirsi Ranto: ”Ääneni palasi, kun löysin sisäisen rauhan” | Anna.fi Anna.fi. Viitattu 10.12.2015.
 4. Kuvaja, Sini: Suomen ykkösartisteille säveltäneen Mika Toivasen musiikki soi radiossa edelleen viikoittain, mutta ammatti on vaihtunut valo­kuvaukseen. Helsingin Sanomat (alun perin Satakunnan Kansa), 25.9.2023. Artikkelin maksullinen verkkoversio. Viitattu 25.9.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.