Khaled Hosseini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Khaled Hosseini
Khaled Hosseini Valkoisessa talossa.
Khaled Hosseini Valkoisessa talossa.
Henkilötiedot
Syntynyt4. maaliskuuta 1965
Afganistan Kabul, Afganistan
Kansalaisuus Yhdysvallat Yhdysvallat
Afganistan Afganistan
Ammatti Kirjailija, lääkäri
Kirjailija
Aikakausi 2003
Tyylilajit Fiktio
Aiheesta muualla
khaledhosseini.com
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Khaled Hosseini (s. 4. maaliskuuta 1965 Kabul, Afganistan) on afganistanilais-amerikkalainen kirjailija.[1]

Hosseini on vanhin viidestä lapsesta. Hänen isänsä oli etniseltä taustaltaan tadžikki ja työskenteli Afganistanin ulkoministeriössä ja hänen äitinsä opetti persian kieltä ja historiaa suuressa tyttökoulussa Kabulissa. Vuonna 1970 perhe seurasi isää Teheraniin, Iraniin, missä tämä työskenteli diplomaattina Afganistanin lähetystössä. Näihin aikoihin perheellä oli kokkina hazara-vähemmistöön kuuluva šiiauskoinen muslimi Hossein Khan. Seitsemänvuotias Khaledin ja kolmissakymmenissä oleva Khan ystävystyivät ja poika opetti palvelijan lukemaan. Ystävyyden johdosta Khaled koki ensimmäisen kerran yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuuden ja se jätti syvät jälkensä lapseen. Siitä syntyi pohja Leijapoika-kirjalle.

Perhe palasi Kabuliin vuonna 1973. Hosseini oli neljännellä luokalla koulussa ja luki mielellään persialaista runoutta ja käännöskirjallisuutta lastenkirjoista Mickey Spillanen jännäreihin. Samana vuonna Mohammed Daud Khan syöksi serkkunsa, Afganistanin kuninkaan Zahir Shahin, vallasta.

Vuonna 1976 Hosseinin perhe muutti jälleen, tällä kertaa Pariisiin, missä perheen isä toimi diplomaattina Afganistanin Ranskan suurlähetystössä. Heidän piti palata kotimaahansa vuonna 1980, mutta paluu oli mahdotonta, sillä Afganistan oli jo käynyt läpi sisällissodan, kommunistien vallankaappauksen ja Neuvostoliiton miehityksen. Hosseinin perhe anoi turvapaikkaa Yhdysvalloista ja muutti vuonna 1980 San Joséen, Kaliforniaan. Ennen varakas perhe oli menettänyt kaiken omaisuutensa ja joutui elämään sosiaaliturvan ja hyväntekeväisyyden varassa. Khaledin isä teki monenlaisia hanttihommia ja onnistui vähitellen ahkeralla työllään pääsemään jaloilleen ja kouluttamaan lapsensa.

Hosseini pääsi ylioppilaaksi vuonna 1984 ja opiskeli biologiaa Santa Claran yliopistossa. Vuonna 1993 hän valmistui lääkäriksi Kalifornian yliopiston San Diegon kampuksen lääketieteellisestä tiedekunnasta. Hän on toiminut sisätautilääkärinä vuodesta 1996 lähtien. Hosseini on naimisissa ja hänellä on poika ja tytär, Haris ja Farah. Hän kävi Afganistanissa ensimmäisen kerran lähtönsä jälkeen vuonna 2003.

Hosseini kirjoitti teokset Leijapoika ja Tuhat loistavaa aurinkoa aamuisin, ennen kuin aloitti työpäivänsä lääkärinä. Niitä on myyty yhteensä yli 38 miljoonaa kappaletta.[2]

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Leijapoika (2004) (The Kite Runner, 2003)
  • Tuhat loistavaa aurinkoa (2008) (Thousand Splendid Suns, 2007)
  • Ja vuoret kaikuivat (2013) (And the mountains echoed, 2013)
  • Meren rukous (2018) (Sea prayer, 2018)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Khaled Hosseini Encyclopedia Britannica. Viitattu 3.4.2016.
  2. Khaled Hosseini: 'If I could go back now, I'd take The Kite Runner apart' The Guardian. 2013. Viitattu 3.4.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Khaled Hosseini.