Tuhat loistavaa aurinkoa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tuhat loistavaa aurinkoa
A Thousand Splendid Suns
Alkuperäisteos
Kirjailija Khaled Hosseini
Kieli englanti
Julkaistu 2007
Suomennos
Suomentaja Kristiina Savikurki
Kustantaja Otava
Julkaistu 2008
Sivumäärä 399
ISBN 978-951-1-22255-2
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Tuhat loistavaa aurinkoa on Khaled Hosseinin kirjoittama romaani. Englanninkielinen alkuteos A Thousand Splendid Suns julkaistiin vuonna 2007 ja Otavan kustantama suomennos vuonna 2008. Kirjan käänsi suomeksi Kristiina Savikurki.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja on jaettu neljään osaan. Ensimmäinen osa keskittyy Mariamiin, toinen osa Lailaan, kolmannessa osassa keskitytään Lailaan ja Mariamiin vuorotellen ja viimeisessä osassa pelkkään Lailaan.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Mariam asuu kolbassa äitinsä kanssa Afganistanin maaseudulla. Jalil, Mariamin isä, on varakas mies, joka asuu kaupungissa kolmen vaimon ja usean lapsen kanssa. Koska Mariam on avioton lapsi, hän ei voi asua Jalilin perheen kanssa, mutta Jalil käy Mariamin luona torstaisin. Kun Mariam täyttää 15, hän haluaa, että Jalil veisi hänet katsomaan Pinokkiota elokuviin. Kun Jalil ei tule paikalle, Mariam patikoi kaupunkiin ja menee Jalilin taloon. Jalil kieltäytyy tapaamasta tytärtään, ja Mariam päättää nukkua yön jalkakäytävällä. Aamulla Mariam palaa kotiinsa ja löytää äitinsä hirttäytyneenä. Silloin Mariam viedään isänsä kotiin. Jalil naittaa Mariamin miehelle nimeltä Rashid, joka on 30 vuotta vanhempi kabulilaissuutari. Mariam muuttaa Kabuliin Rashidin kanssa ja tulee raskaaksi. Mariam saa kuitenkin keskenmenon, kuten jokaisella raskauskerralla sen jälkeenkin. Tästä syystä Rashid alkaa halveksia ja kohdella väkivaltaisesti vaimoaan.

Samassa naapurustossa asuvat Laila-niminen tyttö ja Tariq-niminen poika, jotka ovat parhaita ystäviä. Sodan syttyessä Afganistanissa Kabulia aletaan pommittaa. Tariqin perhe päättää muuttaa Kabulista, ja Laila ja Tariq rakastelevat jäähyväisiksi. Lopulta myös Lailan perhe päättää lähteä Kabulista, mutta heidän pakatessaan ohjus osuu heidän taloonsa ja Lailan vanhemmat kuolevat. Vakavasti loukkaantunut Laila viedään Rashidin ja Mariamin kotiin hoidettavaksi.

Parannuttuaan vammoistaan Laila huomaa odottavansa Tariqin lasta. Hän menee naimisiin Rashidin kanssa, joka on innokas saamaan nuoren ja viehättävän toisen vaimon. Laila, joka on kuullut Tariqin kuolleen, synnyttää tytön, Azizan. Rashid on tyytymätön ja epäilevä, ja hänestä tulee vieläkin loukkaavampi vaimojaan kohtaan. Mariam ja Laila yrittävät paeta Rashidin luota ja Kabulista, mutta he jäävät kiinni bussiasemalla, kun mies, jota he olivat pyytäneet esiintymään veljenään, ilmiantaa heidät. Kotona Rashid hakkaa heidät henkihieveriin ja on vähällä tappaa Azizan.

Muutaman vuoden kuluttua Laila synnyttää Rashidin pojan, Zalmain. Talibanien valta on kasvanut ja Kabulista on tullut hyvin köyhä. Rashidin työpaikka tuhoutuu tulipalossa, ja hänen on pakko mennä tekemään töitä, joihin ei ole kovin kykenevä. Perheen rahat ovat lopussa, joten Aziza viedään orpokotiin.

Eräänä päivänä Tariq ilmestyy Rashidin ovelle. Tariqin ja Lailan tunteet roihahtavat liekkeihin ja he juttelevat monta tuntia. Rashidin palattua kotiin Zalmai kertoo vieraasta. Rashid alkaa raa’asti hakata Lailaa, jolloin Mariam pelastaa Lailan tappamalla Rashidin lapiolla. Mariam tunnustaa tappaneensa Rashidin ja hän viettää kymmenen päivää naisvankilassa ennen kuin hänet teloitetaan. Laila ja Tariq pakenevat lasten kanssa Pakistaniin. Kun talibanien valta romahtaa, he palaavat Afganistaniin. He käyvät Mariamin lapsuudenkodissa ja Laila löytää Jalilin Mariamille jättämän paketin: Pinokkio-videon, vähän rahaa ja kirjeen. Laila lukee kirjeen, jossa Jalil kertoo katuvansa Mariamin lähettämistä pois. Laila ja Tariq palaavat Kabuliin, jossa he korjaavat sodassa tuhoutuneen orpokodin. Siellä Laila ryhtyy opettamaan lapsia. Laila odottaa myös kolmatta lastaan, ja perhe on päättänyt, että jos se on tyttö, hänen nimekseen tulee Mariam.

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.