Keskustelu:Suomen lippu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen presidentin sivuilla (http://www.presidentti.fi/fin/instituutio/lippu_ja_vaakuna.html) todetaan: "Suorakaiteinen valtiolippu on muuten samanlainen kuin kansallislippu, mutta ristin sakaroiden leikkauskohdassa on Suomen vaakuna neliönmuotoisella pohjalla. Vaakunan punaisen pohjan ja lipun sinisen ristin välissä on ohut keltainen reunus, jonka leveys on 1/40 mittayksikköä. Suorakaiteinen valtiolippu on tarkoitettu valtion viranomaisille (mm. eduskunta, valtioneuvosto, eräät tuomioistuimet, lääninhallitukset, diplomaattiset edustustot ulkomailla ja valtion korkeakoulut) ja valtion aluksille (mm. jäänmurtajat)."

Alkuperäinen teksti osoitteessa http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_lippu kuului seuraavasti:

"Suorakaiteinen valtiolippu on muuten samanlainen kuin kansallislippu, mutta ristin sakaroiden leikkauskohdassa on Suomen vaakuna neliönmuotoisella pohjalla. Vaakunan punaisen pohjan ja lipun sinisen ristin välissä on ohut keltainen reunus, jonka leveys on 3/40 mittayksikköä. Suorakaiteinen valtiolippu on tarkoitettu valtion viranomaisille (mm. eduskunta, valtioneuvosto, eräät tuomioistuimet, lääninhallitukset, diplomaattiset edustustot ulkomailla ja valtion korkeakoulut) ja valtion aluksille (mm. jäänmurtajat)."

28. toukokuuta 1918[muokkaa wikitekstiä]

http://www.uta.fi/suomi80/art4.htm 81.175.159.75 7. joulukuuta 2006 kello 19.52 (UTC)

Toisin sanoen lippu hyväksyttiin 28. toukokuuta 1918 ja nostettiin salkoon samana päivänä eduskunnassa ja päätös liitettiin asetuskokoelmaan 29. toukokuuta 1918. Se, milloin laki astuu voimaan ja milloin se hyväksytään, on kaksi eri asiaa.

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1978/19780380?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=Suomen%20lippu

81.175.159.75 7. joulukuuta 2006 kello 19.59 (UTC)

Miten luotettava lähde tuo utan sivu on? --Zxc 7. joulukuuta 2006 kello 20.00 (UTC)

Jopa on hiusten halkominen huipussaan... Ko. sivun luotettavuuteen en osaa kantaa ottaa, mutta ainakin sisäasiainministeriöllä on asiasta erilainen näkemys. [1] Eli laki hyväksytty 27.5. ja astunut voimaan 29.5. Oakokko 8. joulukuuta 2006 kello 18.53 (UTC)

Danish or Swedish origin?[muokkaa wikitekstiä]

Moi! Kysymys: This article claims Danish origin of the flag. I've the hungarian publishing of the World Encyclopedia of Flags by Alfred Znamierowski (ISBN 9639261874; original might be ISBN 1840384158, but with the same author the more recent ISBN 0754814432), which claims the origins of Finnish flag as being Swedish. Could someone check which source stating the Danish story, please? Kiitoksia! Terve, CsTom 6. marraskuuta 2005 kello 23:33:47 (UTC)

According to this page, the flag was first used by merchant ships and was adopted as the official flag after the independence in 1918. According to this page, flags with a cross were used in Sweden (which Finland was part of) in the 17th century. en:Flag of Sweden seems to confirm this. en:Flag of Denmark claims a very long history for the Dannebrog. If this is true, the Danish flag would be the model for the Swedish flag, which would be then a model for the Finnish flag, but certainly the artists that made the Finnish flag knew the Danish flag as well. Therefore, answer to your question is: both. Nikke 7. marraskuuta 2005 kello 08:25:03 (UTC)
Thanks, Nikke! -- CsTom 7. marraskuuta 2005 kello 09:41:35 (UTC)

Sininen ja valkoinen raita[muokkaa wikitekstiä]

Eikös suomella ollut jossain vaiheessa käytössä sellainen lippu, jossa oli päällä sininen ja alla valkoinen raita. Olikos se vaasan senaatin lippu tai joku? Siitä olisi kiva saada kuva tänne.. --Miihkali 20. huhtikuuta 2007 kello 15.47 (UTC)

Tarkoitan siis tälläistä lippua. Älkääkä valittako tekijänoikeuksista, itte tekemäni ja lisäämäni kuva. --Miihkali 26. huhtikuuta 2007 kello 16.10 (UTC)
Ettei olisi ollut Venäjän (tai Ruotsin) vallan aikana... Muistan törmänneeni tuollaiseen lippuun aikasemmin, mutten muista, miten se liittyi Suomeen. --Ilkka90 28. huhtikuuta 2007 kello 12.03 (UTC)

Kyseessä on kirjailija Sakari Topeliuksen kesäksi 1862 tekemä yksittäiskappale, jota hän piti purjeveneessään; valkoisessa kaistassa oli kruunattu leijonavaakuna. Lippu oli tehty Venäjän lipusta poistamalla punainen kaista. Vaakunan kirjaili rouva Topelius.

Perhe lahjoitti lipun saman vuoden syksyllä Marsundin kaupungille muistoksi kauniista purjehduskesästä.

Kippari10 9. tammikuuta 2008 kello 14.48 (UTC)

Lähdeviittauksista[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin lopussa olevat yleisviittaukset kokonaisiin teoksiin eivät missään nimessä riitä. Niihin asioihin, jotka eivät ole yleistietoa, pitää ilmoittaa tarkat sivunumerot yksittäisinä viittauksina tekstin keskellä. --Hapo 24. tammikuuta 2008 kello 23.14 (UTC)

Noinko kovasti laiskottaa? Eivät ne _NIIN_ mittavia teoksia ole!

-Kippari10 21. helmikuuta 2008 kello 09.42 (UTC)

Artikkelin sisällöstä[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin nimi on Suomen lippu, mutta kappale Pursiliput käsittelee pursiseurojen viirejä, joista on lisätty kuviakin. Eivätkös nämä kuulu ihan eri artikkeliin? Lisäksi lähteet ovat liian epämääräisiä, tyyliin Suomen meripelastusseura. Miten sellaisen tiedon tarkistaa? --Ulrika 21. helmikuuta 2008 kello 07.09 (UTC)

Soittamalla seuran toimistoon tai katsomalla sähköpostiosoitteen netistä - onko liiaksi vaivaa? Itse olen saanut tiedot toimimalla jäsenenä vuodesta -79; osa on haastattelutietoa, jonka keräsin kirjaani SUKELTAJAN TIE (Otava 1996) varten erikseen.

-Kippari10 21. helmikuuta 2008 kello 09.41 (UTC)

Kuten varmaan pitkäaikaisena Wikipedian käyttäjänä teoriassa tiedät, lähteiden pitäisi olla julkaistuja. Jos nämä tiedot ovat kirjassasi, merkitse kirjan nimi ja ao. sivunumerot lähteisiin. Puhelinnumero ei riitä lähteeksi. Sinulle on useasti jo huomautettu ympäripyöreästä lähteiden käytöstä ja mielestäni erityisen ystävällisesti, mutta et ole ottanut vieläkään huomautuksista onkeesi. Toivon että parannusta alkaisi tapahtua. terv. --Ulrika 21. helmikuuta 2008 kello 10.12 (UTC)
Pursi- ja yhdistysliput eivät kuulu tähän artikkelin, uuden artikkelin niille voi kyllä lisätä. Ja viireistä on jo oma artikkelinsa. --Riisipuuro 21. helmikuuta 2008 kello 07.56 (UTC)--
Liittyy kyllä aiheeseen siten, että pursiseuralippukin on Suomen lipun mukaelma, jossa vain on lisätty sinisen ristin päälle kapea valkoinen risti sekä seuran tunnus. Ainakin Matti Klingen

teoksessa Suomen sinivalkoiset värit sitä paitsi mainitaan, että ennen vuotta 1918 Suomessa käytössä ollut pursiseuralippu muistutti nykyistä Suomen lippua vielä enemmän, vain sininen risti oli kapeampi. Juuri siksi tuolloin oli pursiseuralippukin uusittava, joten täten asiat liittyvät toisiinsa. Myöhemminkin se seikka, että vuonna 1978 pursiseuralippua suunniteltiin poistettavaksi käytöstä, liittyi läheisesti silloisen lippulainsäädäntöuudistuksen vaiheisiin. Myös kuvassa näkyvä Meripelastusseuran lippu on ilmiselvästi Suomen lipun mukaelma. Ehkä ne pitäisi siirtää omiin artikkeleihinsa, mutta kyllä niistä silti tämänkin artikkelin historiaosioissa olisi oltava ainakin lyhyt maininta ja linkki niihin artikkeleiihin. -KLS 21. helmikuuta 2008 kello 08.22 (UTC)

Varmaan pursiseuralipuista pitääkin, kun niiden käytölle on lainsäädännössäkin tiukat kriteerit, mutta nuo viirit sun muut yksityiset lippuset joutaisivat omiin artikkeleihinsa.--Ulrika 21. helmikuuta 2008 kello 08.25 (UTC)
No en kyllä vieläkään oikein näe syytä lisätä artikkeliin Suomen lipun mukaelmia. Miksi ne tässä pitäisi olla? Se että niiden käytölle on määräyksiä ei nyt varsinaisesti ole mikään peruste. Mutta sopii kyllä, jos muut ovat eri mieltä.--Riisipuuro 21. helmikuuta 2008 kello 18.29 (UTC)--
Lisäsin korjattava-mallineen. --Riisipuuro 21. helmikuuta 2008 kello 08.07 (UTC)--
Siirsin pursiseuralippuja käsittelevän osion omaan artikkeliinsa ja jätin tähän vain lyhyehkön maininnan. -KLS 21. helmikuuta 2008 kello 08.39 (UTC)

Pursilippu on Suomen lipun vanhin olemassa oleva malli: se oli olemassa jo silloin, kun suomen- ja ruotsinkieliset vasta tappelivat siitä, mitkä oikeat kansallisvärit ovat. Siksi sen mukana olo artikkelissa on äärimmäisen perusteltua. -Kippari10 21. helmikuuta 2008 kello 09.44 (UTC)

Se, että pursiseuran lippu oli saman värinen ristilippu kuin myöhemmin valittu Suomen lippu ei tee siitä Suomen lipun esikuvaa ja tämän artikkelin aihetta. Jos löydät lähteen, jonka mukaan ko. lippu oli esikuvana päätettäessä Suomen lipusta asia on OK. Muuten se ei liity tähän, kuten eivät muutkaan samanväriset ristiliput. --Riisipuuro 21. helmikuuta 2008 kello 12.06 (UTC)--
Matti Klingen "Suomen sinivalkoiset värit" käsittelee pursiseuralippua perusteellisesti. Kyseessä on mukaelma Venäjän laivaston siniristilipusta, jossa on Andreaan risti. Ensimmäisenä lippua käytti Pietarin pursiseura, jonka esikuvan mukaisesti lipputyyppi annettiin myös suomalaisille pursiseuroille. Lipun sotilaallinen tyyli liittyi siihen, että pursiseuroilla oli liikekannallepanossa tehtävänä toimia osana laivastoa. Suurin ja aktiivisin osa venäläisistä pursiseuroista sijaitsi Suomessa, minkä vuoksi lippu yhdistettiin 1900-luvun vaihteessa Suomeen Ruotsissa ja Saksassa.
Suomen lipun lopullisen version suunnitteli Akseli Gallén-Kallela yhden viikonlopun aikana. Sitä, mitä hän käytti esikuvina, ei Gallén-Kallela kertonut eläessään. Käytännössä lopputulos oli melkein sama kuin pursiseuralippu, joten todennäköisesti Gallén-Kallela on siitä jotain vaikutteita ottanut. --M. Porcius Cato 21. helmikuuta 2008 kello 13.10 (UTC)
Ei sitä suunnitellut Gallén-Kallela vaan Eero Snellman ja Bruno Tuukkanen, kuten artikkelissa jo sanotaankin. Gallén-Kallelalla oli kyllä oma ehdotuksensa Suomen lipuksi, mutta se ei mennyt läpi. Tarvaspään lipputangossa sen hänen ehdottamansa lipun voi yhä nähdä, mutta sillä on vain eräänlainen isännänviirin status. -KLS 22. helmikuuta 2008 kello 12.43 (UTC)
Merkitsin Matti Klingen teoksen lähteeksi siihen kohtaan, jossa pursilipusta puhutaan. Ehkä se pitäisi lisätä pariin muuhunkin kohtaan.
Olen samaa mieltä Riisipuuron kanssa siitä, että tähän artikkeliin ei kuuluisi Suomen Metsästysseurasta muuta kuin lyhyt toteamus, että silläkin oli aikoinaan (erityisen luvan nojalla?) käytössään lisäkuviolla varustettua Suomen lippu, mutta ei enää uuden lain mukaan. Muu kuuluisi tuota seuraa käsittelevään artikkeliin, mutta sellaista ei vielä ole. Itse en vain tiedä koko järjestöstä juuri mitään. ~-KLS 21. helmikuuta 2008 kello 16.59 (UTC)
Pursilipusta on nyt erillinen artikkeli, kuten todettu. Mutta kyllä se tähänkin aiheeseen liittyy vähintään sen verran, että se on syytä edes mainita. Niin on jopa lainsäädännönkin kannalta, sillä Suomen lipusta annetun lain (380/78) 4 §:ssä sanotaan näin: "Jokaisella on oikeus liputtaa kansallislipulla. Suomalaisen aluksen kansallisuustunnuksena on 5 §:ssä säädetyin poikkeuksin kansallislippu. Huvialuksessa voidaan kuitenkin kansallislipun paikalla käyttää vahvistettua erikoislippua sen mukaan, kuin siitä asetuksella erikseen säädetään." Lakiteksti löytyy esimerkiksi täältä: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1978/19780380. (Tämä kaiketi kelpaa lähteeksi kenen tahansa mielestä?) Ja juuri sen lakipykälän nojalla on annettu pursilippuja koskeva asetus, joka artikkelissa jo mainitaan. Niillä siis on virallistettu asema, jota muilla järjestölipuilla ei yleensä ole. Sitä pursilippuasetusta tosin ei Finlex-sivustolla ole, mutta eiköhän jostakin kirjastosta löydy Suomen Säädöskokoelman vuoden 1983 vuosinide, jossa se alun perin on julkaistu. -KLS 21. helmikuuta 2008 kello 13.41 (UTC)
No, maininta pursilipuista tuon korvattavuuden ansiosta on varmaankin syytä olla, ja linkki pursilippu-artikkeliin. Mitä tulee Suomen lipun historiaan, niin jos esikuvaa ei tunneta niin sitä on väärin mennä tässä artikkelissa esittelemään. Jonkinlaisen "aikaisempia siniristilippuja"-osion voi tehdä, mutta se ei ole Suomen lipun historiaa.--Riisipuuro 21. helmikuuta 2008 kello 18.29 (UTC)--
Ehdin jo siirtää myös Suomen Meripelastusseuran lippua käsittelevät kappaleet omaan artikkeliinsa, jossa lipuista ei ennestään sanottu mitään. Jätin tähän kuitenkin lyhyet maininnat sekä siitä että pursiseuralipusta sekä linkit niitä käsitteleviin artikkeleihin. Mitä mieltä olette: pitäisikö muutokset peruuttaa, vai voidaanko päin vastoin se korjattava-malline jo poistaa? (Se, mitä tässä sanottiin Geneven ristin käytöstä ambulansseissa (!), ei ainakaan kuulune Suomen lippu-artikkeliin.) -KLS 21. helmikuuta 2008 kello 09.50 (UTC)

Jääkärimarssi, leijonalippu[muokkaa wikitekstiä]

Finron on sitä mieltä, että Jääkärimarssin sanat viittaavat jääkärilippuun. Jääkärilippu vihittiin helmikuussa 1918 ja jääkärimarssi kirjoitettiin lokakuussa 1917. Nähdäkseni ei ole syytä olettaa, että jääkärilippu olisi inspiroinut marssin sanat. Käytettiinhän leijonalippua laajasti Suomen lippuna juuri vuodenvaihteessa 1917. --M. Porcius Cato 6. toukokuuta 2008 kello 07.34 (UTC)

Lipun värit[muokkaa wikitekstiä]

Käytännössä lippujen värit havaitaan valon ja kulumisen vuoksi haalistuneempia kuin mitä puhtaat värimääritykset antavat ymmärtää ja useimmat suomalaiset todennäköisesti pitävät esim. lipun sinistä enemmän taivaansinisenä kuin virallisen PMS-määrityksen mukaisena sinisenä (294C), mikä tuottaa vähän punertavan tumman sinisen.

Mutta mistä nuo Suomen lipun CIE-lab-väriarvot L* = 29, a* = 7 ja b* = -37 on otettu? Onko niille jokin virallinen lähde?

Näyttäisi siltä, että CIE-lab-arvot ja myös niiden muunnos sRGB-arvoiksi olisivat virheellisiä tai huomattavan tulkinnanvaraisia.

Netissä esim. sivusto http://davengrace.com/dave/cspace/ antaa tällaisen konversion artikkelin mainitsemista CIE-lab-arvoista lähdettäessä, mutta kun tuloksen sRGB- arvot muuntaa takaisin CIE-Lab-arvoksi, paluuarvot ovat selvästi toiset kuin lähtöarvot, jolloin syntyy epäilys, että konversiossa on jokin laskuvirhe, joka ei selity pyöristysepätarkkuuksista.

Photoshop CS4 antaa L* = 29, a* = 7 ja b* = -37 sRGB-konversiossa arvot R44 G67 B126 (ei R=24, G=68 ja B=126 niin kuin ym. sivusto ja tämä Wikipedia-artikkeli, eli punaisen poikkeama on tässä varsin suuri).

Toisaalta kun Photoshopissa määrittää PMS-väriksi 294C:n, mikä lienee ainoa virallinen valtioneuvoston päättämä värimääritys Suomen lipun siniselle, tulee Lab-arvoiksi L = 20, a = 1 ja b = -48, minkä sRGB-konversio tuottaa arvot 0, 52, 121. Tässä on jo huomattava poikkeama tämän artikkelin mainitsemiin arvohin, ja vaikka mainittu sRGB-määritys vastaa todennäköisesti sinisyytensä puolesta enemmän ihmisten käsitystä lipun sinisestä kuin PMS-arvon Photoshop-sRGB-muunnos 0, 52, 121 (jossa on selvä magenta vivahde), olisi mielenkiintoista tietää, miten mainittuihin arvoihin on päädytty.

Vertailun vuoksi CorelDRAW X5 antaa PMS 294C:n Lab-arvoksi L=24, a=8, b=-48, ja näitä vastaavaksi PANTONE Goe coated arvoksi PANTONE 70-2-6-C:n, jonka virallinen PANTONEn määrittämä Lab-arvo on L=28, a=9, b=-54.

Suhtautuisin kaikkiin muihin kuin valtioneuvoston PMS-määrityksiin suurella varauksella. PMS-määrityksissäkin on huomattava, että ne on luotu painotarkoituksiin (esim. 294C on määritys päällystetylle painopaperille) ja niiden konversiot muihin järjestelmiin (RGB- tai CMYK) ovat aina likiarvoja, ja soveltaminen muissa materiaaleissa (esim. kankaissa) johtaa enemmän tai vähemmän likiarvoiseen tulokseen.

Ja kuten sanottu, PMS-määrityksetkään eivät välttämättä tuota värejä, jotka vastaisivat enemmistön mielikuvia lipun "oikeista" väreistä. Kun lipun väreistä on aikoinaan päätetty, PMS-määrityksiä ei luonnollisesti ollut vielä edes keksitty.

CIE L*a*b*-järjestelmän mukaiset värit näyttäisivät olevan suoraan valtioneuvoston päätöksestä 827/1993, vaikka artikkelista jostain syystä puuttuu tarkka lähdeviite. Päätöksessä näyttäisivät nimenomaan CIE-värit olevan ensisijaiset, kun taas NCS- ja PMS-värit mainitaan likiarvoina. --Jmk 11. lokakuuta 2010 kello 12.42 (EEST)

Erikoislippujen poisto 1978[muokkaa wikitekstiä]

Jouduin tässä vuosien jälkeen palaamaan nimimerkin Kippari10 vuonna 2008 aloittamaan keskusteluun. Hän oli lisännyt tänne ilman lähdettä maininnan, että perusteluna luotsi-, posti- ja tullilipun ja eräiden järjestölippujen poistamiseen vuonna 1978 olisi esitetty, että niitä pidettiin "tarpeettomina, aikansa eläneinä, elitistisinä ja epädemokraattisina." Voihan olla, että tällaisiakin mielipiteitä julkisesti esitettiin, ehkä lehtien pääkirjoituspalstoilla, joissakin asiasta annetuissa lausunnoissa tai jopa uuden lippulain laatineen komitean mietinnössä, mutta siinäkin tapauksessa asialle tarvittaisiin jokin lähde. Tarkistin asian löydettyäni eduskunnan asia- ja pöytäkirjat eräästä kirjastosta: ainakaan lippulain uudistamista koskeneessa hallituksen esityksessä (n:o 214/1977) asiaa ei perusteltu millään tämän tapaisilla syillä; sen sijaan siinä sanottiin vain lyhyesti, että pyrkimyksenä oli "vähentää lippukirjavuutta" ja supistaa erilaisten Suomen lippujen lukumäärä mahdollisimman vähiin. Eikä kukaan kansanedustajakaan asian eduskuntakäsittelyn aikana, ainakaan täysistunnossa pitämässään ja pöytäkirjoihin kirjatussa puheenvuorossa, puhunut mitään noiden lippujen "elitistisyydestä" tai "epädemokraattisuudesta." Itse asiassa ainoa kansanedustaja, joka edes käytti täysistunnossa asiasta puheenvuoron, oli Tuure Junnila; hän teki vastaehdotuksen, että nuo liput olisivat jääneet käyttöön, ja hän jopa vertasi pyrkimystä niiden poistamiseen Natsi-Saksan yhdenmukaistamispolitiikkaan (Gleichschaltung). Hänen vastaehdotuksensa vuoksi asiasta sitten äänestettiin, ja tulos oli mikä artikkelissakin jo sanottiin. Tämän mukaisesti lisäsin artikkeliin pari lähdemerkintää mutta myös lähdepyynnön noille Kippari10:n aikoinaan väittämille, artikkelissa edelleen mainituille perusteluille, joita asialle olisi esitetty. -KLS (keskustelu) 19. helmikuuta 2016 kello 21.26 (EET)

Minun lippukirjoissani ei tätä 1978 lippulakiuudistusta ole käsitelty oikeastaan lainkaan, joten en voi niiden pohjalta artikkelia täydentää tai lähteistää. Sen osion voisikin lyhentää saatavilla olevien lähteiden mukaiseksi ja poistaa kaikki epäilyttävät ja turhat kohdat. --Savir (keskustelu) 22. helmikuuta 2016 kello 09.45 (EET)
Kippari10:llä oli nähdäkseni tapana kirjoittaa artikkeleihin juuri tämäntyyppisissä aiheissa omiin käsityksiinsä perustunutta aattellisesti värittynyttä huttua, jonka paikkansapitävyyttä on yleensä hyvin vaikea varmentaa. Toisaalta se, että juuri Tuure Junnila on noussut vastustamaan lippumuutosta viittaisi kyllä siihen, että ainakin oikeisto on tuolloin nähtyt sen jonkinlaisena vasemmistolaisena hankkeena. Natsivertaus lienee ollut Junnilan sarkastista huumoria, jota nykyään kutsuttaisiin natsikortin käyttämiseksi. --Risukarhi (keskustelu) 23. helmikuuta 2016 kello 17.58 (EET)

Jeesuksen risti[muokkaa wikitekstiä]

Olisi oleellista lisätä artikkeliin että miksi lipussamme on risti.

Maahanmuuttajille tämä voi olla muuten yllättävää. Lippu symbolisoi kristillisiä arvoja ja lakiamme. Juuri oli eräässä uutisessa kun maahanmuuttaja sanoi, ettei tiennyt että täällä ei saa raiskata koska hänen maassaan saa. On tärkeä tieto, että Suomen lipun risti symbolisoi juuri Jeesuksen ristiä.

Sama asia on mainittu Pohjoisemainen ristilippu johon artikkeli viittaa. Monelle nuorellekin saattaa olla uutta tietoa että lippumme symbolisoi Jeesuksen ristiä.

Gaikkop (keskustelu) 27. helmikuuta 2016 kello 14.19 (EET)

Lukemieni kirjojen mukaan Suomen lipussa on risti, koska Venäjän laivastolipussa ja Pohjoismaisessa ristilipussakin oli risti. Jos löydät jostain kirjasta tiedon, että Suomen lipussa on risti siksi, koska lipun suunnittelija halusi kertoa että Jeesus naulattiin ristille, voit laittaa sen tiedon lähteistettynä artikkeliin. Mutta kristinuskon ristin merkityksen selittäminen ei kuulu tähän artikkeliin, vaan esimerkiksi risti-artikkeliin tai kristinuskon risti -artikkeliin. --Savir (keskustelu) 27. helmikuuta 2016 kello 14.36 (EET)


Se, että risti on kristinuskon yleinen symboli, on ihan yleistietoa ja myöskin se, että Suomi on ns. kristitty maa.

Kuten artikkelissa Pohjoismainen ristilippu todetaan: "Lipun risti symboloi kristinuskoa."

Onko sinulla jotain henkilökohtaisesti lippuamme ja Jeesusta vastaan kun sensuroit artikkelista tuon tiedon etkä salli sitä sinne lisätä vaan uhkailet minua, että minun muokkausoikeudet perutaan kokonaan?

Gaikkop (keskustelu) 27. helmikuuta 2016 kello 14.57 (EET)

Ei minulla ole mitään Suomen lippua tai Jeesusta vastaan. Olenhan itse kirjoittanut suurimman osan niin tästä artikkelista kuin Jeesuksen ristiinnaulitsemisen artikkelistakin. Mutta ei artikkeleita voi paisuttaa selittelemällä niissä muita asioita kuin itse aihetta. Suomen lipun risti liittyy ristiinnaulitsemiseen vain välillisesti, ja asian voi selittää muissa artikkeleissa. Tämä artikkeli kertoo Suomen lipusta, ei kristinuskon symboliikan merkityksestä. --Savir (keskustelu) 27. helmikuuta 2016 kello 15.07 (EET)
Olenko mä ainoa kenen mielestä tuo selitys ontuu, että Suomen lipun risti ei liity Suomen lippuun?

Gaikkop (keskustelu) 27. helmikuuta 2016 kello 15.16 (EET)

Mitä lähteet sanovat? --Otrfan (keskustelu) 27. helmikuuta 2016 kello 15.17 (EET)
Ainakaan lähteenä käytetyn Kajannin kirjan hakemistosta ei löydy Jeesusta. Pursiseuran ristilippu otettiin suoraan Pietarista. Pohjoismaisen ristilipun perustelua Suomen ristilipun esikuvana voisi kyllä hiukan selittää tässä tarkemmin. --Savir (keskustelu) 27. helmikuuta 2016 kello 15.24 (EET)
Englanninkielisessä artikkelissa on kolmekin lähdettä, miksi ei siis näitä voisi käyttää myös suomenkielisessä artikkelissa?

Artikkeli: https://en.wikipedia.org/wiki/Nordic_Cross_flag

"While the design originates as a Christian cross, and as such ultimately derives from 13th-century designs in use during the Crusades,[2][3][4]"

Jeroen Temperman. State Religion Relationships and Human Rights Law: Towards a Right to Religiously Neutral Governance. Martinus Nijhoff Publishers. p. 88. Retrieved 2007-12-31. Many predominantly Christian states show a cross, symbolising Christainity, on their national flag. The so-called Scandinavian crosses or Nordic crosses on the flags of the Nordic countries–Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden–also represent Christianity.

Jump up ^ Carol A. Foley. The Australian Flag: Colonial Relic or Contemporary Icon. William Gaunt & Sons. Retrieved 2007-12-31. The Christian cross, for instance, is one of the oldest and most widely used symbols in the world, and many European countries, such as the United Kingdom, Norway, Sweden, Finland, Denmark, Iceland, Greece and Switzerland, adopted and currently retain the Christian cross on their national flags. Jump up ^ Andrew Evans. Iceland. Bradt. Retrieved 2007-12-31. Legend states that a red cloth with the white cross simply fell from the sky in the middle of the 13th-century Battle of Valdemar, after which the Danes were victorious. As a badge of divine right, Denmark flew its cross in the other Scandinavian countries it ruled and as each nation gained independence, they incorporated the Christian symbol.

Gaikkop (keskustelu) 27. helmikuuta 2016 kello 15.55 (EET)

Löytyi uusi artikkeli. Mielestäni tätä voidaan myös käyttää lähteenä. Siinä sanotaan sivulla 10 "I am fascinated by what I call “The Cross of the North.” This is a geographical

cross that you can trace on a map. The vertical bar links the far north of Russia to Greek Orthodoxy in the south. The crossbar connects Finnish, Russian and American Orthodoxy, from Sts. Sergius and Herman of Valaam, through the deserts of the “Northern Thebaid” to St. Herman of Alaska on Spruce Island. "

http://www.fkf.net/Kadonneet/Missionary_Journeys.pdf

Gaikkop (keskustelu) 10. maaliskuuta 2016 kello 16.24 (EET)

Noniin! Nyt löytyi siis viimein opetushallituksen ylläpitämä sivusto jossa sanotaan seuraavaa "Lipun risti taas kuvaa kristinuskoa. "

Eiköhän siis ole nyt tarpeeksi virallinen lähde asialle?

http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/suominen/historia.html

Gaikkop (keskustelu) 10. maaliskuuta 2016 kello 18.46 (EET)

Kaikki tietävät, että risti on kristinuskon symboli. Mutta sitä ei tarvi selittää jokaisessa artikkelissa erikseen, vaan se selitetään kristinusko-artikkelissa ja kristillinen risti -artikkelissa. Tässä artikkelissa annetaan lähteiden pohjalta ne syyt, joiden vuoksi Suomen lipun suunnittelijat ja valitsijat käyttivät lipussa ristiä. --Savir (keskustelu) 10. maaliskuuta 2016 kello 18.56 (EET)
Omasta mielestä tässäkin artikkelissa voi ehdottomasti mainita lyhyesti sen, että lipun risti symboloi kristinuskoa. Savir vaikuttaa siltä, että luulet omistavasi artikkelin jollain tapaa ja voit vapaasti kumota kaikkea mikä poikkeaa omista ajatuksistasi. Kristinusko on oleellinen osa kyseisen lipun symboliikkaa ja tämän tietää jokainen meistä. Muuten ristiä lipussa ei olisi. Olet saanut jo pitkän tovin sooloilla kyseisen artikkelin kanssa, joten tämä on asia minkä sinun pitäisi kyetä hyväksymään artikkelissa. Ystävällisin terveisin --Ladaherra (keskustelu) 9. huhtikuuta 2016 kello 18.12 (EEST)
Sinä lisäsit kappaleessa ilmoitetuista lähteistä löytymättömän väitteen artikkeliin, joten poistin sen, kuten saakin tehdä. Jos löydät jostain tiedon siitä että Suomen lipun ristillä on haluttu symboloida kristinuskoa, voit lisätä sen artikkeliin. Ainakaan Klinge ei sellaista nähdäkseni kirjassaan väitä. --Savir (keskustelu) 9. huhtikuuta 2016 kello 18.16 (EEST)
Tehdään näin. --Ladaherra (keskustelu) 9. huhtikuuta 2016 kello 18.21 (EEST)
Analoginen tilanne: Suomen Palloliiton tunnuksessakin on risti. Onko kristinusko oleellinen osa myös Suomen Palloliiton tunnuksen symboliikkaa, ja pitäisikö siihenkin artikkeliin lisätä väite, että SPL:n tunnus symboloi kristinuskoa? Ei, sillä minkään symbolin symboliikkaa ei voi viedä sen alkulähteille asti. --Savir (keskustelu) 9. huhtikuuta 2016 kello 18.22 (EEST)
Yksi Suomen Palloliiton tunnuksen osa on Suomen lippu. Suomen lipun symboliikkaa käsitellään sen omassa artikkelissaan. --Ladaherra (keskustelu) 9. huhtikuuta 2016 kello 18.37 (EEST)
Täydensin lisäystäsi lähteestä löytyvällä tiedolla, että Suomen lipulla ei ole virallista tunnustuksellista selitystä. Ilman sitä lisäyksesi antoi harhaanjohtavan kuvan. Minun puolestani tuo on nyt riittävän hyvin: virallinen symboliikka ja joidenkin henkilökohtaisesti kokema symboliikka on mainittu sellaisina. --Savir (keskustelu) 9. huhtikuuta 2016 kello 18.44 (EEST)
Minun puolestani asia on nyt kunnossa. Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta ei omastakaan mielestäni tarvitse kertoa tuossa yhtään mitään vaan pelkkä kristinusko riittää. --Ladaherra (keskustelu) 9. huhtikuuta 2016 kello 18.48 (EEST)

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Lupaava artikkeli -ehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Tullilippu ja lippuehdotukset[muokkaa wikitekstiä]

Jos joku haluaa laajentaa artikkelia, niin

  • Ilta-Sanomien mukaan Suomen vanhin lippu on vuoden 1813 tullilippu
  • Iltalehdessä on esitelty useita erilaisia ehdotuksia Suomen lipuksi

--Raksa123 (keskustelu) 6. helmikuuta 2017 kello 14.28 (EET)

Häiriköinnin kohde[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli Suomen lipusta on tullut jostain syystä häiriköinnin kohteeksi. Tämä on varsin kattava Lupaava artikkeli, johon uusia näkökulmia on vaikea löytää. Voitaisko päättää sulkea se muokkaukselta tai esim. ip-käyttäjiltä kokonaan? Mitä mieltä olette?--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 25. marraskuuta 2019 kello 16.02 (EET)

Liputuspäivien lukumäärä[muokkaa wikitekstiä]

Onkos tuo liputuspäivien lukumäärä ajan tasalla? Parina viime vuotena on virallistettu niin isänpäivä kuin YK:n kansainvälinen lastenpäiväkin. (viimeisin vuodesta 2020) Vakiintuneista en nyt muista. --EsaL-74 (keskustelu) 21. marraskuuta 2020 kello 06.46 (EET)

Päivitin nyt ajantasaiset luvut artikkeliin. --Savir (keskustelu) 21. marraskuuta 2020 kello 09.51 (EET)