Katherine Heigl

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Katherine Heigl
Katherine Heigl vuonna 2009.
Katherine Heigl vuonna 2009.
Syntymäaika 24. marraskuuta 1978 (ikä 36)
Syntymäpaikka Yhdysvaltain lippu Washington D.C.
Oikea nimi Katherine Marie Heigl
Ammatti näyttelijä
Merkittävät roolit Izzie Stevens (Greyn anatomia)
Puoliso Josh Kelley (2007–)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Katherine Marie Heigl (s. 24. marraskuuta 1978 Washington D.C.) on yhdysvaltalainen näyttelijä, joka on ollut ehdokkaana Golden Globe -palkinnon saajaksi. Hänet tunnetaan parhaiten rooleistaan televisiosarjoissa Roswell ja Greyn anatomia sekä elokuvista My Father the Hero, Paksuna ja 27 Dresses – hääkuumetta.

Biografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heigl syntyi Washington D.C:ssä Nancy ja Paul Heiglin tyttäreksi. Heiglillä on saksalaisia ja irlantilaisia sukujuuria. Katherinen vanhemmat kääntyivät mormoneiksi tämän ollessa lapsi. Heigl on nuorin perheensä neljästä lapsesta (vanhempien sisarusten nimet ovat Meg, Jason ja Holt). Heigl asui Virginiassa ja sen jälkeen Denverissä ennen kuin hänen perheensä muutti Connecticutiin, missä he asuivat isossa viktoriaanisessa maalaistalossa varakkaassa New Canaan kaupungissa, jossa Heigl vietti suurimman osan lapsuudestaan.

Vuonna 1986 hänen 15-vuotias isoveljensä Jason menehtyi auto-onnettomuudessa saamiinsa aivovammoihin, pudottuaan lava-auton lavalta oltuaan lounaalla lukiokavereidensa kanssa. Kahdeksantuntisen leikkausoperaation jälkeen lääkärit kertoivat, ettei mitään ollut enää tehtävissä ja että Jason oli aivokuollut. Perhe teki vaikean päätöksen luovuttaa Jasonin elimet, pelastaakseen elinten luovuttajia tarvitsevia potilaita, koska he arvelivat Jasonin halunneen tapahtuvan niin. Nykyään Heigl onkin elinten luovutusten vahva kannattaja.[1]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Heigl oli yhdeksänvuotias, hänen tätinsä oli vierailemassa perheen luona ja otti valokuvia perheen kuopuksesta. Palattuaan kotiinsa New Yorkiin hän lähetti Heiglin vanhempien luvalla kuvat lukuisiin mallitoimistoihin ja muutamia viikkoja myöhemmin Heiglistä tulikin lapsimalli. Pian sen jälkeen Heigl pääsi erään tuotteen lehti-ilmoitukseen, jossa hän teki debyyttinsä. Pian hän ansaitsikin 75 dollaria tunnilta esiintyessään Searsin ja Lord & Taylorin katalogeissa. Tätä seurasivat televisiomainokset, joista ensimmäinen oli kansainvälinen cheerios-muromainos.

Heiglin ensimmäinen elokuvaesiintyminen tapahtui vuonna 1992 elokuvassa That Night. Heigl näytteli Christina Sebastiania Steven Soderberghin draamassa King of the Hill ennen ensimmäistä päärooliaan komediassa My Father The Hero (1994). Samoihin aikoihin Heigl lähti New Canaan High Schooliin, tasapainoitellen elokuva- ja malliuransa akateemisten opiskelujen lomassa. Heigl putosi pois New Canaan High Schoolissa vuoden jälkeen panostaakseen Hollywood-uraansa.

Vuonna 1995 Heigl näytteli Steven Seagalin vastanäyttelijänä toimintatrillerissä Kaappaus raiteilla. Vaikka Katherine keskittyi urallaan näyttelemiseen, hän teki ohessa paljon mallintöitä ja hänen kuviaan olikin säännöllisesti esimerkiksi Seventeen-lehdessä. Vuonna 1996 Heigl sai pääroolin Disneyn tuottamassa televisioelokuvassa Wish Upon a Star. Samana vuonna Katherinen vanhemmat erosivat, ja hänen äidillään diagnosoitiin syöpä.[2]

High schoolista valmistumisensa jälkeen vuonna 1997 Heigl muutti äitinsä kanssa Los Angelesiin Malibu Canyoniin, ja Heiglin äidistä tuli hänen managerinsa. Seuraavana vuonna Heigl näytteli pääosaa Peter Fondan kanssa Shakespearin näytelmän The Tempst uusintaversiossa ja vuotta myöhemmin kauhuelokuvassa Bride of Chucky.

Vuonna 1999 Heigl keskittyi televisiorooleihin ottaessaan vastaan Isabel Evansin roolin scifi-/draamasarjassa Roswell. Heigl esitti Isabeliä sarjan kaikilla kolmella tuotantokaudella.

Heiglistä tehtiin usein artikkeleita esimerkiksi sellaisiin lehtiin kuin Life, TV Guide, Teen ja FHM. Heigl esiintyi FHM:n ja Maximin kalentereissa ja FHM:n lukijat listasivat hänet maailman sadan seksikkäimmän naisen joukkoon, ja toukokuussa 2006 Maxim-lehdessä hän oli Hot 100 -listan 12. sijalla. Samana vuonna FHM:n lukijat äänestivät hänet uudelleen 19. sijalle "Maailman seksikkäimmät naiset" -listalle. Roswellin ollessa vielä tuotannossa Heigl työskenteli useiden elokuvien parissa. Hän näytteli muun muassa vuonna 2001 ilmestyneissä elokuvissa 100 kimmaa ja Valentine-kauhuelokuvassa, jossa näyttelivät myös mm. David Boreanaz ja Denise Richards.

Heigl hyväksyi roolin Ground Zero -televisiotrillerissä, joka perustui James Millsin teokseen The Seventh Power. Elokuva kuitenkin hyllytettiin syyskuun 11. terrori-iskujen takia, koska sitä pidettiin tilanteeseeen nähden epäsopivana. Lopulta elokuva esitettiin vuonna 2003.

Vuonna 2003 Heigl näytteli kolmessa televisioelokuvassa. Hän palasi kauhuelokuvien pariin elokuvassa Evil Never Dies, joka oli moderniversio Frankenstein-elokuvista, ja jossa näytteli myös Thomas Gibson. Kaksi muuta hänen elokuvaansa olivat Love Comes Softly ja Emily Brontën romaaniin perustuva Wuthering Heights, jossa hän näytteli Isabella Lintonia. Lokakuussa 2003 Heigl palkattiin näyttelemään Johnny Knoxvillen kanssa Farrellyn veljesten komediaelokuvaan Älyvapaa veto. Vuonna 2005 Heigl näytteli Romya samana vuonna ilmestyneessä televisioelokuvassa Romy and Michele: In the Beginning. Heigl näytteli samana vuonna myös pienen budjetin kauhuelokuvassa Zyzzyx Road.

Vuonna 2005 Heigl sai kaikkein tunnetuimman roolinsa Isobel ”Izzie” Stevensinä ABC:n sairaalamaailmaan sijoittuvassa draamassa Greyn anatomia. Ohjelmasta tuli välittömästi menestys ja Heigl onkin saanut roolistaan yhden Golden Globe-ehdokkuuden. Samana vuonna Heigl näytteli elokuvassa Side Effects, joka kertoo kauppa- ja apteekkialoista. Vuonna 2006 Heigl esiintyi elokuvassa Paksuna, joka oli käsikirjoittaja/ohjaaja Judd Apatowin komedia. Elokuvassa nähtiin myös Seth Rogen, Paul Rudd ja Apatowin vaimo Leslie Mann. Elokuva vastaanotti valtavasti positiivista palautetta ja menestyi lippupisteissä erinomaisesti.

16. syyskuuta 2007 Heigl voitti Emmy-palkinnon roolistaan Izzie Stevensinä televisiosarjassa Greyn anatomia. Puheessaan hän kertoi, ettei edes hänen äitinsä uskonut hänen voittoonsa. Samana vuonna Heigl esiintyi elokuvassa 27 Dresses - hääkuumetta yhdessä James Marsdenin kanssa.

Vuonna 2008 AskMen.com:in sivuilla vierailleet äänestivät Heiglin ”Vuoden 2008 halutuimmaksi naiseksi”.

Feminismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Heigl sanookin aina olevansa ”melko tylsä”, elokuvateollisuus kutsuu häntä monimutkaiseksi yksilöksi, jolla on useita eri kontrasteja, sanoen hänen olevan ”ex-malli, jolla on vahva feministinen puoli” ja ”näyttelijätär, joka tunnetaan dramaattisista rooleista ja joka haluaa tehdä komediaa.”

Monet lehdet (muun muassa New York Magazine, The New Yorker, Slate, The Los Angeles Times, USA Today, The Guardian, Vanity Fair ja People) ovat leimanneet Heiglin potentiaaliseksi ja tärkeäksi naisten oikeuksien kannattajaksi.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heigl seurusteli Joey Lawrencen kanssa vuonna 1994 ja Roswell-tähti Jason Behrin kanssa kyseisen sarjan aikana. Kesäkuussa 2006 Heigl kihlautui laulaja Josh Kelleyn kanssa,[3], jonka Heigl tapasi Kelleyn musiikkivideon "Only You" kuvauksissa. Pari avioitui 23. joulukuuta 2007 Park Cityssä, Utahissa.[4] Kuherruskuukauttaan pari vietti Esperanzassa Cabo San Lucasissa ja muuttivat yhteiseen kotiinsa Los Feliziin, Kaliforniaan. Syyskuussa 2009 Heigl ja Kelley adoptoivat kymmenen kuukauden ikäisen tyttären Etelä-Koreasta. Tytär sai nimen Nancy Leigh, mutta hänen kutsumanimensä on Naleigh. [5]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Elokuva/televisio-ohjelma Rooli
1994 My Father The Hero Nicole
1995 Kaappaus raiteilla Sarah Ryback
1996 Wish Upon a Star Alexia Wheaton
1997 Prince Valiant Prinsessa Ilene
1998 Bug Buster Shannon Griffin
Bride of Chucky Jade
1999 Roswell Isabel Evans
2001 100 kimmaa Arlene
Valentine Shelley Fisher
2003 Love Comes Softly Marty Claridge
2004 Love’s Enduring Promise Marty Claridge
2005 Greyn anatomia Isobel ”Izzie” Stevens
Luokkakokouksen blondit: Näin kaikki alkoi Romy White
Side Effects Karly Hert
Zyzzyx Road Marissa
Älyvapaa veto Lynn Sheridan
2006 Caffeine Laura
2007 Paksuna Allison Scott
2008 27 Dresses Jane
2009 The Ugly Truth Abby Richter
2010 Killers Jen
Saman katon alla Holly Berenson
2011 New Year’s Eve Laura
2013 Yhdet häät ja kolme anoppia Lyla Griffin

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Deborah Starr Seibe: Katherine Heigl of Grey’s Anatomy says... "I Needed To Make Sense of His Death" October 8, 2006. Parade.com. Viitattu 2. maaliskuuta 2007.
  2. Katherine Heigl's Biography, part 4 Katherine Heigl Online. Viitattu 2. maaliskuuta 2007.
  3. Grey's Anatomy Star Katherine Heigl Engaged June 16, 2006. People.com. Viitattu 2. maaliskuuta 2007.
  4. http://www.people.com/people/article/0,,20168186,00.html
  5. FIRST LOOK: Katherine Heigl Introduces Baby Naleigh People.com, 17. syyskuuta 2009

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Katherine Heigl.