Kaarlo Lamminheimo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Urho Kaarlo Lamminheimo (24. tammikuuta 1891 Ilmajoki15. lokakuuta 1962) oli suomalainen taidemaalari ja -graafikko sekä kuvanveistäjä.

Henkilötietoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lamminheimon vanhemmat olivat pankinjohtaja Kaarlo Fredrik Lamminheimo (ent. Ahlbäck) ja Elisabeth Hantula. Hän opiskeli Taideteollisessa keskuskoulussa vuosina 1911–1913 ja Leipzigin Staatliche Akademie fur Graphische Kurste und Buchgewerbe -koulussa vuonna 1938. Opiskeluun Saksassa sisältyi myös opintomatka Dresdeniin vuonna 1938.

Taiteellinen tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lamminheimon taiteellinen tuotanto on laaja ja monipuolinen. Hän teki öljyvärimaalauksia, akvarelleja, grafiikkaa ja puupiirroksia sekä veistoksia ja reliefejä. Lamminheimon on luonnehdittu olleen pohjalainen realisti, jonka teokset on tehty varmalla tyylillä ja värien hallinnalla sekä taitavalla siveltimen käytöllä. Hänen piirustuksissaan on tavallisesti nopein vedoin tavoitettu kohteen olennaisimmat piirteet, ja niissä voidaan nähdä myös pyrkimystä symbolistiseen ilmaisuun.

Öljyväriteoksissaan Lamminheimo käsittelee erityisen laajasti kotiseutunsa Lapuan lakeuksia ja niiden viljelyä, mutta mukana on myös Lapin maisemia, henkilöaiheita ja muotokuvia. Jotkin hänen teoksistaan pohjautuvat myös kuvitteellisiin aiheisiin. Grafiikalla on Lamminheimon tuotannossa varsin keskeinen sija. Hän teki sekä puupiirroksia että painografiikkaa erilaisin metallikaiverrustekniikoin. Hänen kuivaneulagrafiikkansa ja pehmeäpohjaetsauksensa on tehty huolellisesti perinteisin työskentelymenetelmin, ja teoksille on ominaista viivojen elävyys ja hyvin tutkittu muoto.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lamminheimon teoksia on runsaasti lapualaisissa yksityiskodeissa. Hän olikin ennen kaikkea paikallinen ja maakunnallinen taiteilija. Hän toimi myös Lapuan yhteiskoulun kuvaamataidon opettajana. Lamminheimon julkisia teoksia ovat Laihialle vuonna 1938 pystytetty Hulmin taistelun muistomerkki, Lapualla Suomen sodan, vanhan kirkon ja menneitten sukupolvien muistomerkit, sankarivainajien muistopatsas, Lapuan tuomiokirkon enkeliveistokset, Lapuan Kauhajärven ja Tiistenjoen kirkon alttaritaulu sekä Lapuan siunauskappelin, keskuskansakoulun ja yhteiskoulun seinämaalaukset, Teuvalla Teuvan yhteiskoulun seinämaalaukset, Kauhavalla siunauskappelin seinämaalaukset ja Karijoella Karijoen kirkon alttaritaulu. Lapuan Kauhajärven kirkon sankarihautausmaan muistomerkki on Lammiheimon suunnittelema ja paljastettu v. 1950.

Valokuvia julkisista teoksista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]