Joulukalenteri: Jäätävä seikkailu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joulukalenteri:
Jäätävä seikkailu
Tyyli joululakalenteri
fantasia
lastenohjelma
Kestoaika 9-13 minuuttia
Pääosissa Kreeta Salminen
Ville Majamaa
Pirkka-Pekka Petelius
Vesa Vierikko
Minttu Mustakallio
Alkuperämaa  Suomi
Alkuperäiskieli suomi
Verkko Yle TV2
Yle Areena
Esitetty 1. joulukuuta –
24. joulukuuta 2016
Jaksoja 24
Ikäraja Kuvaohjelman ikäraja: Sallittu
Tuotanto
Tuottaja(t) Juuso Räsänen
Ohjaaja(t) Johanna Smith
Käsikirjoittaja(t) Timo Parvela
Säveltäjä(t) Jyrki Nevala
Leikkaaja(t) Nipa Roine
Tuotantoyhtiö(t) Yleisradio
Edeltäjä Joulukalenteri: Porokuiskaajan arvoitus
Aiheesta muualla
IMDb
Sarjan DVD-julkaisun kansi.

Joulukalenteri: Jäätävä seikkailu on suomalainen joulukalenterisarja, joka on jatkoa vuoden 2014 joulukalenterille Porokuiskaajan arvoitus. Se esitettiin Yle TV2:ssa joulukuussa 2016.[1] Yhtä aikaa sarjan kanssa julkaistiin Yle Areenassa spin-off -sarjana Sherlokkisen joulukalenteri.[2]

VLMedia julkaisi sarjan DVD:llä 10. marraskuuta 2017.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Korvatunturilla on meneillään remontti ja sen järjestystä ylläpitämään aivan väärään tehtävään valittu keksijätonttu Sherlokkinen. Remontti laahaa useita kuukausia myöhässä erinäisten, jopa tahalliselta sabotaasilta vaikuttavien vastoinkäymisten takia. Koristetonttu Väinökkinen yrittää tehdä parhaansa kaiken sekasotkun keskellä. Remontin vuoksi hänen tekemiään joulukoristeita ei voida ripustaa mihinkään. Koska joulukoristeita ei remontin vuoksi tarvita, ilmoittautuu Väinökkinen vapaehtoiseksi remonttiin ja hänet määrätään nikkaritonttu Kätevikkisen avustajaksi. Porokuiskaaja Pirpana alkaa saada salaperäisiä viestejä poroilta ja muilta metsän eläimiltä jostain todella suuresta ja pelottavasta, joka sijaitsee metsän takana. Hän yrittää puhua asiasta kaikille, mutta kellään ei tunnu olevan aikaa kuunnella häntä.

Joulupukki vapauttaa burnoutin partailla olevan Sherlokkisen remontin johdosta ja nimittää Kätevikkisen hänen tilalleen. Remontissa saavutetaan uusi etappi uuden lahjaputken valmistuttua, mutta juhlahumu laskee nopeasti putken osoittautuessa toimimattomaksi. Väinökkinen alkaa tutkia syytä putken toimimattomuuteen ja löytää lahjaputkesta Kätevikkisen vasaran. Väinökkinen oli jo aiemmin kiinnittänyt huomiota Kätevikkisen outoon käytökseen, remontin järjettömiksi muuttuneisiin piirustuksiin ja joulupukin huoneen oven mystiseen katoamiseen. Hän alkaa epäillä Kätevikkisen olevan kaikkien tapahtumien takana. Lahjaputken sortuessa tuo Väinökkinen julki epäilyksensä Kätevikkisestä remontin sabotoijana. Kätevikkinen kääntää kaikki Väinökkistä vastaan ja vyöryttää syyn remontin epäonnistumisesta hänen niskoille. Ylitonttu vapauttaa Väinökkisen kaikista tehtävistä ja ilmoittaa häntä odottavan rangaistuksen.

Väinökkinen päättää lähteä takaisin arkimaailmaan. Tehdessään lähtöä Korvatunturilta hän näkee sattumalta Kätevikkisen poistuvan joulupukin huoneesta salaoven kautta. Väinökkinen löytää Kätevikkisen joulupukin huoneeseen jättämät laitteet ja sekä remontin oikeat ja väärennetyt piirustukset. Hän lähtee seuraamaan Kätevikkistä, mikä johtaa hänet metsän takana sijaitsevaan suureen jäälinnaan. Linnassa Väinökkiselle paljastuu Kätevikkisen oikean nimen olevan Kätyrikkinen ja hänen olevan jäätä ihannoivan Jäätikkisen apulainen. Jäätikkinen suunnittelee joulun tilalle uutta juhlaa, pakkasfestivaalia, jota vietettäisiin jää- ja lumikoristein koristeluissa kodeissa syöden kylmiä ruokia. Kätyrikkisen kyseenalaistaessa jääkoristeiden sulavuuden lämpimissä kodeissa Jäätikkinen kertoo asian olevan jo hoidossa. Jäätikkinen osasi odottaa Väinökkistä saapuvaksi linnaan ja vangitsee tämän.

Pirpana löytää Väinökkisen työpöydältä kirjeen, jossa hän kertoo lähteneensä takaisin arkimaailmaan, mutta kuulee metsän eläimiltä Väinökkisen olevankin jäälinnassa. Hän päättää salata Väinökkisen poissaolon muilta. Sherlokkinen löytää yhden Jäätikkisen Korvatunturille asettamista useista vakoilukameroista ja paljastaa Jäätikkisen. Ylitonttu ja Sherlokkinen kertovat Pirpanalle, että kaikkien tapahtumien takana oleva Jäätikkinen on heidän siskonsa, josta piti myös tulla tonttu. Kauan sitten viimeisessä tonttukokeessa heidän piti rakentaa lumilinnat Korvatunturin laelle. Jäätikkinen rakensi valtavan suuren lumilinnan, joka peittosi massiivisuudellaan ja yksityiskohdillaan muut linnat. Kuitenkin sattuman kaupalla valtava tuulenvire vei Jäätikkisen linnan mukanaan. Ylitonttu ja Sherlokkisen pienemmät linnat säilyivät tuulenvireeltä. He yrittivät estää Jäätikkisen lähtemistä ehdottamalla, että he kertoisivat joulupukille rakentaneen säästyneet lumilinnat yhdessä. Jäätikkinen kuitenkin lähti etsimään omaa linnaansa. Sama linnan vienyt hyytävä tuulenpuuska jäädytti myös Jäätikkisen sydämen tehden hänestä kylmän ja itsekeskeisen, ja sai aikaan hänen halun luoda oman juhlan joulun tilalle. Pirpana kertoo vahingossa Ylitontulle ja Sherlokkiselle Väinökkisen olevan jäälinnassa. He päättävät Ylitontun lähtevän pelastamaan Väinökkisen.

Jäälinnaan saapunut Ylitonttu on ilahtunut nähdessään siskonsa monien vuosien jälkeen, mutta jäätyneeseen sydämeensä tunteensa kätkenyt Jäätikkinen suhtautuu häneen kylmästi. Tyrmästään karkaamaan onnistunut Väinökkinen kohtaa linnan käytävällä Ylitontun ja he yhdessä pohtivat tapaa päästä karkaamaan linnasta. He tulevat lopputulokseen, että ainoa tapa päästä pakoon on Jäätikkisen maagisten voimien lähde, suuri ja hyvin taikavoimallinen jäätimantti. Väinökkinen harhauttaa timanttia vartioivat Hurjasudet Jäätikkisen kirjoittaman Suomi-eläin-Suomi-sanakirjan avulla, ja onnistuu saamaan jäätimantin käsiinsä. Kylmään kyllästynyt Kätyrikkinen auttaa Väinökkistä pakenemaan linnasta. Väinökkisen ja jäätimantin katoamisen tullessa ilmi Kätyrikkinen ilmoittaa lähtevänsä takaisin kotiinsa Keuruulle, ja kutsuu Jäätikkistä viettämään joulua luokseen. Jäätikkinen päästää Kätyrikkisen lähtemään ja aikoo viedä suunnitelmansa loppuun yksin.

Korvatunturille palannut Väinökkinen piilottaa jäätimantin lukolla varustettuun kaappiin. Pirpana, Väinökkinen ja Sherlokkinen päättävät lähteä yhdessä tuumin pelastamaan Ylitonttua jäälinnasta. Jäälinnassa Ylitonttu yrittää venkoilla vastaan Jäätikkiselle, joka aikoo jäädyttää hänet, ettei heidän tarvitsisi enää koskaan erota. Pirpanan, Väinökkisen ja Sherlokkisen pelastuspartio saapuu jäälinnaan juuri, kun Jäätikkinen on jäädyttämässä Ylitonttua. Lämpimällä sydämellä varustettu Väinökkinen onnistuu sulattamaan jäätyneen Ylitontun kosketuksellaan. Jäätikkinen päätetään viedä Korvatunturille hänen omasta vastustuksestaan huolimatta.

Korvatunturilla Jäätikkinen esittää olevansa iloinen saatuaan palata kotiin ja vakuuttelee, että on hylännyt suunnitelmansa pakkasfestivaalista. Kaikki muut paitsi Väinökkinen ovat Jäätikkisestä innoissaan. Korvatunturilla ihmetellään alati kasvavaa kylmyyttä, vaikka kaikki mahdolliset lämmönlähteet ovat käytössä. Sherlokkinen käskee Väinökkistä tutkimaan, mistä kummallinen kylmyys johtuu. Väinökkisen etsiessä kylmyyden lähdettä Jäätikkinen lavastaa hänen tuhonneen muiden esineitä. Väinökkiselle selviää, että kylmyyden takana on Jäätikkisen suuri jäätimantti. Muiden raivostuessa Väinökkiselle heidän tavaroiden rikkomisesta puhuu Jäätikkinen Väinökkisen puolesta saaden muut antamaan hänelle anteeksi. Väinökkinen kertoo tietävänsä Jäätikkisen suunnitelmista edelleen korvata joulu omalla juhlalla, mutta Jäätikkinen onnistuu kääntämään muut puolelleen kertomalla, että on suunnitellut kaikille kiitokseksi hänen pelastamisestaan jäälinnasta "kauneimman joululahjan ikinä" ja ottaa Väinökkiseltä avaimen kaappiin, jossa jäätimanttia säilötään.

Pirpana tuo mököttävälle Väinökkiselle pienen timantin, jollaisen joulupukki aikoo antaa kaikille maailman perheille jouluna. Muiden kokoontuessa joulupukin pajaan katsomaan Jäätikkisen "jouluyllätystä" jää Väinökkinen tutkimaan timanttia. Hän muistaa jäälinnassa kuulemansa Jäätikkisen ja Kätyrikkisen keskustelun, jossa Jäätikkinen kertoi kotien jäätymisen olevan jo käytännössä hoidettu. Lopullisen vahvistuksen epäilyksilleen hän saa, kun onnistuu sulattamaan timantin. Joulupukin pajassa Jäätikkisen "jouluyllätys" paljastuu pakkasfestivaaliksi. Väinökkinen juoksee varoittamaan kaikkia jäätimanttien vaarallisuudesta, mutta huomaa kaikkien olevan jäätyneitä. Jäätikkisen yrittäessä jäädyttää myös Väinökkisen tekee tämä vastarintaa ja onnistuu lämpimällä sydämellään sulattamaan Jäätikkisen jäätyneen sydämen. Jäätikkisen sydämen sulaessa myös ison jäätimantin lumous raukeaa ja pienet jäätimantit sinkoilevat taivaalla tähdenlentoina.

Joulupukki kuulee Pirpanaa, Ylitonttua, Väinökkistä, Sherlokkista ja Jäätikkistä tapahtumien johdosta. Hän nimeää Väinökkisen mestaritontuksi joulun pelastamisen johdosta. Jäätikkinen saa lahjoista suurimman: anteeksi. Ylitonttu, Sherlokkinen ja Jäätikkinen iloitseva, kun saavat olla jälleen yhdessä kaikkien näiden vuosien jälkeen ja lähtevät ulos tekemään loppuun sen, mikä jäi aikoinaan kesken, lumilinnan rakentamisen.

Jäätikkinen päättää lähteä arkimaailmaan Kätyrikkisen luo Keuruulle, vaikka ei voi enää koskaan sen jälkeen palata Korvatunturille. Hän antaa Väinökkiselle kiitoksena sydämensä sulattamisesta joululahjana susivaljakon.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Kreeta Salminen  Pirpana  
 Ville Majamaa  Väinökkinen  
 Pirkka-Pekka Petelius  Ylitonttu  
 Vesa Vierikko  Sherlokkinen  
 Hupi  Rekku-koira  
 Tiina Weckström  Rekku-koiran ääni  
 Esko Salminen  Joulupukki  
 Minttu Mustakallio  Jäätikkinen  
 Eero Ritala  Kätevikkinen / Kätyrikkinen  
 Taika Myllymaa  Jäätikkinen nuorena  
 Nuutti Itämetsä  Ylitonttu nuorena  
 Severi Siiskonen  Sherlokkinen nuorena  
 Rasmus Alasentie  Tonttu  
 Ronja Alatalo  Tonttu  
 Jenna Björkman  Tonttu  
 Paula Folques Diago  Tonttu  
 Sonja Halla-aho  Tonttu  
 Netta Hirvenkivi  Tonttu  
 Mira Isokallio  Tonttu  
 Annika Junno  Tonttu  
 Antti Järviniemi  Tonttu  
 Charlotta Kallio  Tonttu  
 Loviisa Kovalainen  Tonttu  
 Roosa Laakso  Tonttu  
 Neea Lumiaho  Tonttu  
 Matilda Malkamäki  Tonttu  
 Kasperi Myllyharju  Tonttu  
 Jaani Myllymaa  Tonttu  
 Teppo Nieminen  Tonttu  
 Juho Rissanen  Tonttu  
 Saana Saarimäki  Tonttu  
 Joni Sandberg  Tonttu  
 Iiris Seppälä  Tonttu  
 Mosku  Susi  
 Salla  Susi  
 Antti Jaakola  Suden ääni  
 Ella Pyhältö  Suden ääni  

[4][5]

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakso Nimi
1. Remontti
2. Minä olen tonttu, minä olen tärkeä
3. Sankareita, onko heitä?
4. Yllätysvieras
5. Ei häntä ilman hurjasutta
6. Salaisuus paljastuu
7. Tie jäälinnaan
8. Se on Pakkasfestivaali
9. Kaiken takana on hän?
10. Tarina kolmesta tontusta
11. Kuka auttaisi Väinökkistä?
12. Odotettu vieras
13. Onko Väinökkisestä sankariksi?
14. Ei haukku haavaa tee
15. Mahdottomuuksia
16. Keuruun kutsu
17. Ei savua ilman pelastusretkeä
18. Veljeä ei voi pakastaa
19. Paluu Korvatunturille
20. Riidankylväjä
21. Sekasotkuja
22. Pakkasyllätys
23. Lahjoista suurin
24. Normaali joulupaniikki

[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]