Joulukalenteri: Porokuiskaajan arvoitus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joulukalenteri:
Porokuiskaajan arvoitus
Porokuiskaajan arvoitus intro.png
Tyyli joululakalenteri
lastenohjelma
Kestoaika 6-12 minuuttia
Pääosissa Kreeta Salminen
Ville Majamaa
Pirkka-Pekka Petelius
Vesa Vierikko
Alkuperämaa  Suomi
Verkko Yle TV2
Esitetty 1. joulukuuta –
24. joulukuuta 2014
Jaksoja 24
Ikäraja Kuvaohjelman ikäraja: Sallittu
Tuotanto
Ohjaaja(t) Johanna Smith
Käsikirjoittaja(t) Timo Parvela
Säveltäjä(t) Jyrki Nevala
Leikkaaja(t) Mikko Uusitalo, Sami Kivimäki
Lavastaja(t) Mari Skogberg
Tuotantoyhtiö(t) Yle Lapset ja Nuoret
Seuraaja Joulukalenteri: Jäätävä seikkailu
Palkinnot
Ehdokkuudet Kultainen Venla
Vuoden Lasten- ja nuortenohjelma 2015[1]
Aiheesta muualla
IMDb
Sarjan DVD-julkaisun kansi.

Joulukalenteri: Porokuiskaajan arvoitus on suomalainen tv-joulukalenteri, jonka on luonut muun muassa Ella ja kaverit -kirjoistaan tuttu kirjailija Timo Parvela. Joulukalenteri alkoi Yle TV2 -kanavalla joulukuun ensimmäisenä päivänä 2014 ja päättyi jouluaattona 2014. Se kruunasi Ylen lastenohjelmien 50-vuotisjuhlavuoden.[2] Porokuiskaajan arvoitus on Ylen kaikkien aikojen katsotuin Joulukalenteri. Se keräsi päivittäin 500 000 katsojaa ja huomioitiin myös Kultainen Venla-ehdokkuudella Lasten- ja nuortenohjelmat -sarjassa.[1][3] Joulukalenterin jatko-osa Joulukalenteri: Jäätävä seikkailu esitettiin Ylen Joulukalenterina joulukuussa 2016.[3]

Sarjan julkaisi DVD:llä VLMedia 30. lokakuuta 2015.[4]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Korvatunturilla tonttuharjoittelija Pirpanan on tarkoitus valmistua jouluna tonttukoulusta. Hänen täytyy suorittaa Ylitontun antamia tehtäviä, ennen kuin hänestä voi tulla oikea tonttu, mutta eläinrakas Pirpana olisi mieluummin porojen seurassa, kun esimerkiksi paketoimassa lahjoja. Kömpelyytensä ansiosta kaikki Pirpanalle annetut tehtävä tapaavat mennä tavalla jos toisella pieleen.

Samaan aikaan toisaalla, jossain Suomen suurkaupungissa, hyväsydäminen joulukoristeiden tekijä Väinö löytää koiran kadulta ja päättää majoittaa sen kotiinsa niin kauaksi aikaa, kunnes sen omistaja löytyy. Väinö on hyvin yksinäinen ihminen ja on iloinen saadessaan koirasta seuraa. Väinö saa yhdeltä koiran omistajan etsintää osallistuvalta lapselta idean kirjoittaa koirasta joulupukille. Väinö kirjoittaa joulupukille kirjeen koirasta, jonka nimeksi paljastuu Rekku. Korvatunturilla postinjakeluun määrätty Pirpana löytää Väinön kirjeen postin seasta ja hän vaatii Ylitontulta, että saisi etsiä koiran omistajan. Ylitonttu ohjaa Pirpanan joulupukin erikoisosastolle, jossa työskentelee ainoastaan hänen veljensä Sherlokkinen.

Vanha porokuiskaaja jää eläkkeelle ja lähtee kaukaiseen tunturiin revontulten taakse. Uuden hyvin voimallisen porokuiskaajan on kuitenkin ennustettu tulevan. Ylitonttu ja Sherlokkinen epäröivät voiko Pirpana olla ennustettu uusi porokuiskaaja. Ylitonttu päättä kieltää Sherlokkista lähettämästä Pirpanaa arkimaailmaan etsimään koiralle omistajaa, sillä se olisi liian riskialtista. Sherlokkinen päättää uhmata Ylitontun määräystä ja lähettää Pirpanan salaa matkaan, sillä uskoo sen olevan ainoa tapa, millä hän oppii löytämään itsensä ja täten porokuiskaajan medaljongin taikavoimat. Hän antaa Pirpanalle medaljongin kertoen sen suojelevana häntä matkalla ja yrittää painottaa, että sitä ei saa missään tilassa kadottaa.

Väinö keksii etsiä Rekun omistajaa sanomalehti-ilmoituksella. Ilmoituksen johdosta Rekkua tulee hakemaan omaneduntavoittelija, alati tavaraa hamuava Kauppinen, joka esittelee itsensä Rekun omistajana. Hän vie Rekun pois Väinön estelystä huolimatta. Väinö masentuu Rekun lähdöstä. Kuitenkin pian Pirpana saapuu Rekun kanssa Väinön ovelle. Pirpana kertoo Kauppisen kaupanneen Rekkua kadulla, ja että oli antanut Rekusta vaihtokauppana medaljongin. Kauppinen palaa Väinön luo joulupukin erityisasiamiehen valeasussa. Pirpana tunnistaa Kauppisen ja yrittää kertoa tämän olevan huijari, mitä Väinö ei ota kuuleviin korviinsa. Kauppinen onnistuu ryöstämään hyväuskoiselta Väinöltä kaikki tämän tekemät joulukoristeet.

Korvatunturilla Sherlokkinen kamppailee omantuntonsa kanssa. Hän yrittää saada Pirpanan palaamaan Korvatunturille heti, mutta hänen Pirpanalle antama näköpuhelin kääntää kaiken puheen koiran haukunnaksi Pirpanan yritettyä tehdä siitä kääntäjää, jotta voisi ymmärtää Rekun puhetta. Ylitonttu raivostuu saadessaan kuulla Sherlokkiselta Pirpanan olevan arkimaailmassa hän kiellostaan huolimatta. Sherlokkinen lähtee omatoimisesti hakemaan Pirpanaa arkimaailmasta ja saapuessaan Väinölle hän esittelee olevansa Pirpanan serkku. Pirpanan palattua etsimästä Kauppista hän kertoo löytäneensä Kauppisen, mutta tämän kanssa käydyssä kahakassa pudottaneen reppunsa, jossa oli ollut näköradio. Väinö, Pirpana ja Sherlokkinen keksivät ehdottavansa vaihtokauppaa medaljongista Kauppiselle, jonka kanssa näköradion avulla sovitaan vaihtokaupasta.

Koko seuraavan päivän kolmikko odottaa Kauppista saapuvaksi, mutta hän ei tule. Kaikkien nukkuessa Kauppinen hiipii Väinön asuntoon ja alkaa vähin äänin rosvota tämän tekemiä joulukoristeita. Kauppisen huomatessa shakkilaudan hän yrittää varastaa sen, mutta onnistuu tiputtamaan sen saaden kaikki heräämään. Kauppinen ilmoittaa, ettei suostu vaihtokauppaan medaljongista. Pirpanan pidettyä pitkähkön puheen siitä, mitä on oppinut viimeisten tapahtumien aikana, alkaa medaljonki säihkyä saaden Kauppisen pudottamaan sen. Pirpanan nostaessa sen maasta Rekku kertoo hänelle, että tämä on uusi porokuiskaaja. Pirpana oli pitkin Väinöllä olon kuullut osan Rekun puhumisesta, mutta oli pitänyt sitä omana kuvitelmanaan. Pirpanalle selviää, että Rekku on Sherlokkisen työpari joulupukin erikoisosastolla ja että tämän tulo Väinölle oli osa hänen suunnitelmaansa. Kauppinen ymmärtää antamisen ilon ja päättää antaa kaiken pois hänelle vuosien mittaan kertyneestä runsaasta tavaramäärästään.

Korvatunturille lähdössä olevat Rekku, Pirpana ja Sherlokkinen yrittävät selittää Väinölle lähtöään. Väinö kummastelee montaa outoa asiaa heissä ja tajuaa näiden olevan tonttuja. Vanhan joulunlain mukaan jos tonttu paljastuu arkimaailmassa ei hän voi enää koskaan palata Korvatunturille. Väinö kertoo aina tunteneensa olevan tonttu ja nähneen unia, jossa on yksin tonttujen keskellä. Pirpana saa idean millä kaikki voisivat palata Korvatunturille. Jos Väinökin olisi tonttu ei olisi mitään paljastumista tapahtunut. Nelikko suuntaa Korvatunturille, jossa Ylitonttu vaatii selitystä tapahtuneesta ja heidän mukanaan tulleesta uudesta tontusta. Sherlokkinen kertoo, että vuosia sitten hänen ollessa tonttukoulussa opettajana katosi yksi tonttu luokkaretkellä arkimaailmaan. Joulupukki siirsi Sherlokkisen tapahtuman johdosta erikoisosastolle, jotta tämä voisi korjata virheensä ja löytää kadonneen tontun. Joulupukilta saadusta kirjasta vahvistuu Väinö olevan tonttu Väinökkinen.

Pirpana hermoilee saisiko sittenkään poroja liikkeelle. Väinökkinen neuvoo häntä tekemään jotain muuta, mikä vie ajatukset pois jännittämisestä. Pirpanan paketoidessa paketteja hän laskee paketointia haittaavan porokuiskaajan medaljonkinsa pöydälle ja unohtaa sen siihen lähtiessään. Paketointia jatkamaan tullut tonttu paketoi medaljongin ja laittaa sen muiden lahjojen joukkoon. Medaljonkiaan hakemaan palannut Pirpana ei löydä medaljonkia mistään ja vajoaa epätoivoon. Joulupukki palkitsee Sherlokkisen Väinökkisen tuomisesta takaisin tonttujen joukkoon tekemällä hänestä Suurtontun. Väinökkisestä joulupukki tekee Korvatunturin joulukoristevastaavan. Pirpanan tullessa joulupukin juttusille pyytää tämä näyttämään porokuiskaajien ikiaikaista merkkiä eli medaljonkia. Pirpana tunnustaa, että se on pakettien joukossa, jotka ovat lähteneet jo eteenpäin. Ylitonttu kertoo, että medaljongin olevan vain merkki ja että Pirpana pystyisi ilmankin sitä käskemään poroja. Pirpana onnistuu käskemään poroja ja joulupukki pääsee lähtemään viemään lahjoja ympäri maailmaa. Tontut viettävät joulua ja Väinökkinen saa joululahjaksi tonttukoulussa otetun luokkakuvan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pirpana on Korvatunturin nuori tonttukokelas ja luonteltaan varsin kömpelö. Pirpanan haavena on tulla jonain päivänä oikeaksi tontuksi. Hän saa Sherlokkiselta tehtävän etsiä Rekku-nimisen koiran kadonneen omistajan suurkaupungista. Matkallaan kaupungissa Pirpana ystävystyy Väinö-nimisen ystävällisen miehen kanssa. Pirpanaa esittää Kreeta Salminen.
  • Väinö on hyväsydäminen mies. Hän asuu suurkaupungilla ja löysi eräänä päivänä kävelyllä ollessaan Rekku-koiran. Väinö pitää joulusta yli kaiken ja on aina haaveillut olevansa joulupukin apulainen. Väinö tekee ammatikseen joulukoristeita ja myy niitä eteenpäin. Väinöä esittää Ville Majamaa.
  • Sherlokkinen on Korvatunturin erikoistonttu, joka komensi Pirpanan matkoihinsa suorittamaan tehtävää. Sherlokkinen on luonteltaan hyvin arka ja epäilevä ja joutuu välillä Ylitontun hiillostamaksi. Sherlokkista esittää Vesa Vierikko.
  • Ylitonttu on Korvatunturin tontuista korkeimmassa roolissa oleva tonttu. Hän on luonteeltaan hieman ylpeä ja itserakas. Ylitonttu suhtautuu epäilevästi nuoreen Pirpanaan. Ylitonttua esittää Pirkka-Pekka Petelius.
  • Rekku on koira, jonka Väinö löytää kadulta ja jonka omistajan hän tahtoo löytää. Lopulta selviääkin, ettei Rekku olekaan aivan tavallinen koira. Rekkua esittää sarjassa koira nimeltä Hupi ja sen äänenä on Tiina Weckström.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Kreeta Salminen  … Pirpana  
 Ville Majamaa  … Väinö  
 Pirkka-Pekka Petelius  … Ylitonttu  
 Vesa Vierikko  … Sherlokkinen  
 Hupi  … Rekku-koira  
 Tiina Weckström  … Rekku-koiran ääni  
 Vesa-Matti Loiri  … Joulupukki  
 Mika Eirtovaara  … Kauppinen  
 Netta Hirvenkivi  … Tonttu  
 Juho Rissanen  … Tonttu  
 Henrik Ahonen  … Tonttu  
 Johanna Roihuvuo  … Tonttu  
 Maarit Särkilahti  … Tonttu  
 Eino Niemelä  … Lapsi  
 Ukko-Ilmari Majamaa  … Nuori Väinö  
 Emilia Erholz  … Nuori Pirpana  
 Veera Ruhanen  … Tonttuoppilas  
 Joel Valli  … Tonttuoppilas  
 Sohvi Suominen  … Tonttuoppilas  
 RudiRok  … Porojen äänet/Koneen ääni  

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakso Nimi
1. Joulu on tulossa ja täällä on miljoona lahjaa paketoimatta!
2. Pirpana ei ala T:llä
3. Tontunmittainen tehtävä
4. Suomi, Viro, Puola, Tadžikistan...
5. Pirpana piinapenkissä
6. Onko hän vai eikö ole hän?
7. Joulupukin erikois-O
8. Sitä kutsutaan arkimaailmaksi
9. Väenö, Väenö missä on se koera?
10. Arkimaailman ihmeet
11. Jouluihmisiä
12. Terveisiä Nenätunturilta!
13. Onkos täällä kilttejä tonttuja?
14. Käännöshaukkuja
15. Kiltit tontut
16. Salaperäinen Shukulainen
17. Kenelle porokellot kalkattavat?
18. Kauppaa Kauppisen kanssa
19. Onko peli menetetty?
20. Joulupukki saa kilpailijan
21. Kyllä vai ei?
22. Paluu Korvatunturille
23. Luota itseesi, Pirpana!
24. Hyvää matkaa Pirpana!

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kultainen Venla -finalistit Televisio Akatemia. 15.12.2015. Viitattu 8.1.2018.
  2. Joulukalenteri: Porokuiskaajan arvoitus Yle Areena. Viitattu 8.1.2018.
  3. a b Vartiainen, Heli: Pikku Kakkonen ja Pirkka-Pekka Petelius laajaan yhteistyöhön - luvassa mm. Iltasatu ja uusi Joulukalenteri Yle.fi. 11.2.2016. Viitattu 20.3.2016.
  4. Joulukalenteri: Porokuiskaajan arvoitus cdon.fi. Viitattu 8.1.2018.