John Dee

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tuntemattoman taiteilijan tekemä muotokuva John Deestä.

John Dee (15271608) oli englantilainen matemaatikko, astrologi, alkemisti ja kuningatar Elisabet I:n neuvonantaja.

Dee sai opetuksen Chelmsfordin luostarikoulussa. Sieltä hän jatkoi Cambridgen yliopistoon ja St John's Collegeen, ja sieltä edelleen Trinity Collegeen. Vuoden kuluttua hän matkusti Flanderiin Leuvenin yliopistoon, jossa hän suoritti tohtorin tutkinnon.

Vuonna 1551 Dee esiteltiin kuningas Edvard VI:lle, jolle hän oli jo aikaisemmin omistanut kaksi kirjaansa. Koska Dee oli saavuttanut mainetta astrologiassa, häntä pyydettiin laatimaan kuningattarelle syntymähoroskooppi. Pian hänet kuitenkin vangittiin, koska George Ferrysselvennä syytti häntä lastensa kiroamisesta. Heistä toinen oli kuollut ja toinen sokeutunut. Toisten huhujen mukaan Dee oli yrittänyt kirota kuningattaren. Mitään näyttöä ei kuitenkaan ollut, ja hänet vapautettiin kaikista syytteistä.

Vuonna 1558 Elisabetin noustua valtaan Deestä tuli kuningattaren astrologinen ja tieteellinen neuvonantaja. 1550–1570-luvuilla hän toimi teknisenä neuvonantajana Englannin laivaston tutkimusmatkoihin liittyvissä asioissa. Vuonna 1564 Dee julkaisi myös yhden tunnetuimmista hermeettisistä teoksistaan Monas Hieroglyphican. Hänen on myös väitetty kirjoittaneen salaperäisen Voynichin käsikirjoituksen.

Vuonna 1581 Dee kohtasi meedio-alkemisti Edward Kelleyn. Deen päiväkirjojen mukaan Kelleyllä oli muun muassa taito muuttaa punaisen ja valkoisen jauheen avulla elohopea kullaksi. Kaksikko matkasi Manner-Eurooppaan, josta Dee palasi takaisin vuonna 1588.

Dee kuoli 81-vuotiaana vuonna 1608.

Viittauksia populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Cthulhu-mytologiassa John Deen väitetään laatineen puuttellisen englanninkielisen laitoksen Necronomiconista
  • Neil Gaimanin sarjakuvassa Sandman esiintyy mielisairaalasta pakeneva rikollinen tohtori John Dee alias Doctor Destiny, joka pystyy Sandmanilta varastetun jalokiven avulla muuttamaan painajaisia todellisuudeksi.
  • Michael Scottin nuortenkirjasarjassa Kuolemattoman Nicholas Flamelin salaisuudet tohtori John Dee on alkemisti Nicholas Flamelin leppymätön vastustaja, joka yrittää palauttaa "Synkät vanhat" hallitsemaan maailmaa.
  • Iron Maidenin 2010 ilmestyneellä levyllä The Final Frontier olevassa kappaleessa "The Alchemist" mainitaan Dr. Dee.
  • Ghostemanen 2016 ilmestyneellä laululla ”John Dee” mainitaan hänet