Jack Ryan: Shadow Recruit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jack Ryan: Shadow Recruit
Ohjaaja Kenneth Branagh
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Patrick Doyle
Kuvaaja Haris Zambarloukos
Leikkaaja Martin Walsh
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Paramount Pictures
Ensi-ilta 17. tammikuuta 2014
Kesto 105 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 60 000 000 dollaria
Tuotto 135 503 748 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Jack Ryan: Shadow Recruit on vuonna 2014 ensi-iltansa saanut Kenneth Branaghin ohjaama toimintatrillerielokuva. Elokuva perustuu kirjailija Tom Clancyn luomaan Jack Ryanin hahmoon. Alkuperäiskäsikirjoituksen on kirjoittanut David Koepp. Tarinassa nuori Jack Ryan selvittää terroristien juonta rahoitusmaailmassa.

Nimiroolissa näyttelee Chris Pine, sivurooleissa muun muassa Keira Knightley ja Kevin Costner. Elokuvaa kuvattiin New Yorkissa, Moskovassa ja Lontoossa. Sen tuottivat Lorenzo di Bonaventura Di Bonaventura Picturesille sekä Mace Neufeld ja David Barron. Vastaavina tuottajina toimivat David Ellison, Dana Goldberg ja Paul Schwake Skydance Productionsilta sekä Tommy Harper.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuultuaan syyskuun 11. päivän terroriteoista, London School of Economicsissa opiskellut John Patrick "Jack" Ryan liittyy Yhdysvaltain merijalkaväkeen. Afganistanissa hänen helikopterinsa ammutaan alas ja hänen selkärankansa vaurioiutuu vakavasti, kun hän pelastaa kahta muuta sotilasta. Fysioterapian aikana hän tutustuu kolmannen vuoden lääketieteen opiskelijaan, Cathy Mulleriin, sekä CIA:n virkamieheen Thomas Harperiin, joka pyytää häntä käymään taloustutkintonsa loppuun värvätäkseen hänet sen jälkeen analyytikoksi yksikköönsä.

Kymmenen vuotta myöhemmin Ryan työskentelee peitetehtävissä Wall Streetilla osakemarkkinoiden analyytikkona löytääkseen terroristeille suunnattuja rahoituksia. Venäjä häviää YK:n äänestyksessä Turkin läpi kulkevasta uudesta öljyputkesta, mikä ajaa Venäjän siten heikompaan asemaan öljyn viennin kanssa. Yhdysvallat äänestää öljyputken puolesta, minkä Venäjän diplomaatit sekä sisäministeri Sorokin tulkitsevat taloudellisen sodan julistamiseksi. Samaan aikaan Ryan huomaa Venäjän tehneen huomattavia Yhdysvaltain dollariin liittyviä tilinsiirtoja, eikä tiedostoihin päässyt käsiksi. Siirroista vastasi liikemies Viktor Cherevin, joka toimi sisäministeri Sergey Sorokinin kanssa muun Venäjän hallituksen selän takana Yhdysvaltoja vastaan.

Ryan ilmoittaa tiedoistaan Harperin yhteyshenkilölle, jonka mukaan Ryanin itse täytyy mennä Moskovaan. Ryanin esimies Rob Behringer on yksi Cherevinin liiketuttavista ja Ryan suostuttelee tämän päästämään hänet Moskovaan tekemään tilintarkastuksen. Paikan päällä Embee Deng, Cherevin Groupin lähettämä turvamies, yrittää salamurhata hänet. Tapettuaan miehen, Ryan lähettää CIA:lle hätäsanoman ja tapaa Staraya Squarella itse Harperin. Ryan kertoo Cherevinin pyrkivän sijoituksillaan tekemään Yhdysvalloista haavoittuvan, jolloin ennen sijoitusten uudelleenmyyntiä toteutettava terroristi-isku romahduttaisi dollarin ja ajaisi kaikki muut maat Venäjää lukuun ottamatta uuteen samanlaiseen lamaan kuin 1930-luvulla.

Kun Ryan tapaa Cherevinin seuraavana päivänä, hän saa kuulla tilinsiirtoja koskevien ongelmayritysten olleen myyty. Sillä välin, Muller, joka oli nyt Ryanin kihlattu, oli saapunut itsekin Moskovaan, koska epäili häntä salasuhteesta. Vastoin naimattomien parien protokollaa, Ryan tunnustaa työskentelevänsä CIA:lle. Tämän johdosta Harper värvää Mullerin osallistumaan suunnitelmaan murtautua Cherevinin toimistoon. Parin ollessa illallisella Cherevinin kanssa, Ryan esittää epäkohteliasta ja poistuu päästäkseen Cherevinin toimistoon lataamaan tiedostot. Tiedostoista paljastuu, että terrori-isku tapahtuisi huomenna ja että Cherevin aikoi romahduttaa myös Kiinan ja Japanin taloudet. Illallisen jälkeen Cherevinin miehet löytävät CIA:n piilopaikan ja kidnappaavat Cathyn, mutta Jack onnistuu pelastamaan hänet ja pakenemaan Yhdysvaltoihin.

Ryanille ja CIA:lle paljastuu, että Cherevinin pojan, Aleksandrin, kuolema oli lavastettu. Aleksandr oli Yhdysvalloissa adoptiovanhempiensa kanssa peitetehtävissä valenimellä Aleksandr Borovsky. Ryan keksii Aleksandrin piilopaikan ja selvittää myös tulevan terrorihyökkäyksen kohteen, joka on itse Wall Street. Hän huomaa poliisiajoneuvoksi naamioidun auton ja lähtee tämän perään. Hän ajautuu kamppailuun Aleksandrin kanssa ja huomaa pommin olevan ajoneuvon sisällä. Hän ei kykene purkaamaan pommia, joten hän kaappaa auton, ohjaa sen East Riveriin, ja hyppää ulos ennen kuin pommi räjähtää ja tappaa Aleksandrin. Venäjällä Sorokin ja muut salaliittolaiset tappavat Cherevinin rangaistuksena epäonnistumisesta sekä osallisuutensa peittämiseksi. Ryan ja Harper saavat myöhemmin kutsun Valkoiseen taloon tapaamaan Yhdysvaltain presidenttiä.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Chris Pine  Jack Ryan  
 Kevin Costner  Thomas Harper  
 Kenneth Branagh  Viktor Cherevin  
 Keira Knightley  Cathy Muller  
 Colm Feore  Rob Behringer  
 Peter Andersson  Dimitri Lemkov  
 Nonso Anozie  Embee Deng  
 Gemma Chan  Amy Chang  
 Lenn Kudrjawizki  Constantin  
 Alec Utgoff  Aleksandr Borovsky  
 Elena Velikanova  Katya  
 Seth Ayott  Teddy Hefferman  
 Karen David  johtava FBI-agentti  
 David Paymer  Dixon Lewis  
 Mihail Baryšnikov  sisäministeri Sergey Sorokin (kreditoimaton)  

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Sanomien Päivi Valotietä huvitti harmittoman ja särmättömän elokuvan asetelmallisuus, ja juuri tahaton komiikka pelastaakin hänestä itsensä vakavasti ottavan action-jännärin jähmeyttä.[2] Ilta-Sanomien Tarmo Poussu muistuttaa, että elokuva lainaa Clancylta vain päähenkilön nimen ja ammatin, kun taas itse tarina on elokuvaa varten räätälöity ja tapahtuu nykyajassa. Poussun mielestä Shakespeare-asiantuntija Branagh’n sivurooli pääpahiksena on yhtä ohut, kliseinen ja ammattimaisen sujuva kuin hänen ohjauksensakin.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Uuden Jack Ryan -elokuvan kuvaukset alkavat Finnkino. Arkistoitu 8.12.2012. Viitattu 19.12.2012.
  2. Valotie, Päivi: Tusinatoimintaa kylmän sodan muistumilla Turun Sanomat. 24.1.2014. Arkistoitu 20.4.2019. Viitattu 20.4.2019.
  3. Poussu, Tarmo: Lue IS:n arvio elokuvasta Jack Ryan: Shadow Recruit Ilta-Sanomat. 24.1.2014. Viitattu 20.4.2019.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.