Irshad Manji

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Irshad Manji (2007)

Irshad Manji (s. 1968 Uganda) on kanadalainen kirjailija, toimittaja ja aktivisti. Hän on tullut tunnetuksi avoimesta kritiikistä islamilaista fundamentalismia ja Koraanin sanatarkkaa tulkintaa kohtaan. Häntä on kutsuttu kerran New York TimesissaOsama bin Ladenin pahimmaksi painajaiseksi”.[1] Irshad yrittää myös toiminnallaan herättää uudelleen henkiin kriittisen ajattelun islamissa, joka tunnetaan islamin historiassa nimellä ijtihad.

Hänen bestseller-kirja The Trouble with Islam (myöh. painoksissa The Trouble With Islam Today, suomennettu nimellä Islamin kahdet kasvot) on käännetty lukuisille kielille, myös arabiaksi, farsiksi ja urduksi. Manjin artikkeleita on julkaistu lukuisissa eri lehdissä ja häntä on haastateltu lukuisilla tv-kanavilla, mm. BBC:llä, MSNBC:llä, C-SPAN:lla, CNN:llä ja Fox News:lla.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Manji syntyi Ugandassa vuonna 1968. Hänen vanhempansa olivat gujaratilais-egyptiläisiä muslimeja jotka muuttivat Ugandaan brittivallan aikana. Hänen perheensä muutti Kanadaan Irshadin ollessa neljän Idi Aminin päättäessä karkottaa eteläaasialaiset maastaan. Kirjassaan Irshad kertoo lapsuudestaan: väkivaltaisesta isästään ja nuoruuden turhauttavista kokemuksistaan Madressasta, jossa hänen mielestään yritettiin tukahduttaa itsenäinen ajattelu.

Irshad on avoimesti lesbo ja feministi ja elää yhdessä kanadalaisen homoseksuaaliaktivistin Michelle Douglasin kanssa. Manji on Salman Rushdien hyvä ystävä ja saanut Rushdien tavoin lukuisia tappouhkauksia.

Mielipiteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Irshad puhuu avoimesti Ijtihadin puolesta, joka on hänen mukaansa kadotettu kriittisen ajattelun perinne islamissa.[1] Hän kritisoi muslimien Israel-vastaisuutta ja antisemitismia sekä arvostaa Israelia Lähi-idän ainoana demokratiana. Maaliskuussa 2006 hän julkaisi 11 muun (joista kuuluisin oli Salman Rushdie) kanssa kirjeen jossa vastustettiin islamilaisen maailman väkivaltaisia protesteja Muhammedin pilapiirrosjupakassa. Irshad kritisoi avoimesti konservatiivista islamia, etenkin naisten kohtelussa. Hän uskoo että hunnun käyttö on jokaisen henkilökohtainen valinta. Hän myös kyseenalaistaa Koraanin historiallisen tulkinnan.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]