Sääksjärvi (Lempäälä)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Höytämö)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sääksjärvi
Kaupunki Lempäälä
Koordinaatit 61°24′50″N, 23°45′40″E
Osa-alueet Höytämö, Lammintausta, Paunu, Rajasilta, Sipilä, Uusi-Eurooppa
Sääksjärvi

Sääksjärvi on lähiöalue Lempäälän kunnan pohjoisosassa samannimisen järven läheisyydessä lähellä Tampereen ja Pirkkalan rajoja. Lähiö on nimetty järven mukaan. Varsinaisen lähiöalueen länsipuolella sijaitsee Sipilän osa-alue, joka myös luetaan Sääksjärveen. Sääksjärven naapurina pohjoisessa Tampereen puolella on Multisillan kaupunginosa.

Asutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sääksjärvellä on monipuolinen asuntokanta pari- ja omakotitaloista kerrostaloihin. Sääksjärvelle rakennetaan jatkuvasti lisää asuntoja, asukkaita on tällä hetkellä yli 4 000.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sääksjärvellä sijaitsee Suomen suurimpiin kuuluva kaikki vuosiluokat esikoulusta yhdeksänteen luokkaan kattava peruskoulu, Sääksjärven koulu. Muita palveluja ovat muun muassa kirjasto, ruokakauppa S-market, apteekki, pizzeria, pubi, parturi-kampaamo ja PetNap.

Yrityksiä ja muuta toimintaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dammenbergin makeistehdas ja Robit Rocktoolsin konepajayritys toimivat Sääksjärvellä. Vuoden 2003 loppuun saakka Sääksjärvellä sijaitsi puolustusvoimien varikkoyksikkö Sääksjärven varikko-osasto (SääksjVko-os/PvMatL). Se toimi vuoden 1992 loppuun nimellä Sääksjärven Asevarikko (SääksjAseV).

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sääksjärven ja viereisen Höytämön asuinalueen välistä kulkee Helsinki–Tampere-moottoritie. Vanha Helsinki–Tampere-valtatie, nykyinen seututie 130, kulkee Sääksjärven lähiön läpi. Sääksjärven kautta kulkee myös Riihimäen ja Tampereen välinen rautatie, jolle perustettiin Sääksjärven liikennepaikka (lyhenne Sj) vuonna 1915. [1] Henkilöliikenne asemalla lakkautettiin vuonna 1988.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jussi Iltanen: Radan varrella: Suomen rautatieliikennepaikat (2. painos), s. 78. Helsinki: Karttakeskus, 2010.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mäkelä, Ritva (toim.): Sääksjärvi : portti Lempäälään. Sääksjärvi-kirjan toimituskunta, 2001. ISBN 952-91-3888-1.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.